Liberalii i-au spus lui Iohannis că PNL nu vrea să se pronunțe prin vot la sesiunea de la Strasbourg despre statul de drept în România

Ludovic Orban a condus delegația PNL la consultările de la Cotroceni, organizate de președintele Iohannis

Liberalii i-au transmis președintelui că au discutat cu popularii europeni, iar, luni, la Strasbourg, va exista doar o dezbatere în Parlamentul European privind situația statului de drept în țara noastră, dar fără un vot pentru o Rezoluție.

Liberalii au discutat cu Klaus Iohannis dezpre dezbaterea de luni din Parlamentul European, de la Strasbourg, privind situația statului de drept în România. PNL i-a transmis președintelui că nu mai pot să voteze o Rezoluție împotriva României, deoarece se află în campanie electorală, iar un astfel de vot ar ajuta adversarii politici. Tema a fost discutată și la întâlnirea informală avută de PNL cu președintele Iohannis în urmă cu două zile. De altfel, potrivit unor surse din PNL, Klaus Iohannis a glumit pe seama lui Manfred Weber pe care l-a numit “supereroul bruxellez”.

Liberalii au spus că decizia a fost luată deja în cadrul Conferinței președinților de joi, iar în Parlamentul European va exista doar o dezbatere, dar fără un vot pe o Rezoluție.

Klaus Iohannis le-a spus celor din PNL că pe 25 aprilie, cel mai probabil, va emite decretul privind referendumul pe justiție. Președintele se așteaptă la un blocaj în Parlament din partea actualei Puteri.

Reprezentanții PNL la consultările de la Cotroceni au fost interesați să afle care sunt întrebările la referendum. Președintele Iohannis le-a comunicat că nu va exista o deosebire foarte mare între temele enunțate și cele două întrebări care urmează să fie puse. Șeful statului a precizat însă că este obligatoriu ca întrebările să fie formulate astfel încât cei care vin la vot să răspundă cu “DA” pentru a arăta că susțin ideile sale. Cu toate acestea, Klaus Iohannis nu le-a spus celor din PNL cum vor suna exact întrebările.

Îți mai recomandăm Temele lui Iohannis pentru referendum: fără amnistia/ grațierea corupților și OUG-uri pentru infracțiuni și pedepse

Președintele a trimis în Parlament la începutul lunii aprilie temele pentru referendum, la ele urmând să se adauge, cel mai probabil, sintagma “sunteți de acord?”. Cele două teme sunt: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție și interzicerea adoptării de Guvern a OUG-urilor în domeniul infracțiunilor, pedepselor, corelată cu dreptul altor autorități de a sesiza CCR cu privire la Ordonanțe.

Îți mai recomandăm Liviu Dragnea e nemulțumit că Guvernul nu a adoptat OUG pe Codurile penale și îl amenință pe Tudorel Toader

În cadrul consultărilor, președintele Iohannis a vorbit și despre inițiativa celor de la USR “fără penali în funcții publice”. El a spus că nu avea rost să pună o astfel de întrebare la referendumul din mai, deoarece întrebarea s-ar putea regăsi într-un referendum ulterior, dacă inițiativa trece de Parlament.

Îți mai recomandăm CCR admite inițiativa de modificare a Constituției #fărăpenali în funcții publice. Este nevoie de aprobarea Parlamentului și de referendum

În urmă cu două zile, Klaus Iohannis a avut o întâlnire informală cu cei din PNL.În cadrul acelei întâlniri, președintele s-a arătat nemulțumit de activitate organizației București. Potrivit unor surse din PNL, Iohannis a spus că “marea lui durere” o reprezintă Bucureștiul, oraș dominat de PSD. De asemenea, șeful statului le-a spus că are nevoie de un partid puternic pentru prezidențiale.

Îți mai recomandăm Pușculița de partid se umple înaintea campaniei electorale. Subvenție-record pentru PSD: peste 70 de milioane lei în șase luni