Meta interzice pe platformele sale presa rusă de stat, pentru acte de „interferență străină”

Televiziunii de stat rusă RT i-a fost interzis accesul pe rețelele Facebook, Instagram și WhatsApp.

Meta, proprietarul Facebook, WhatsApp și Instagram, a anunțat că interzice pe platformele sale mai multe instituții mass-media de stat ruse, cum ar fi RT. Decizia vine după ce SUA au sancționat RT pe care au acuzat-o că acționează ca o filială a serviciilor de informații ale Moscovei.

Grupul american Meta a anunţat că interzice accesul presei de stat ruse la platformele sale din întreaga lume pentru a evita orice „activitate de interferenţă străină”.

„Rossia Segodnia, RT şi alte entităţi conexe sunt acum interzise în aplicaţiile noastre din întreaga lume din cauza activităţilor lor de interferenţă externă”, a precizat compania americană, potrivit AFP.

În urmă cu aproximativ zece zile, autorităţile americane au anunțat măsuri care includ proceduri penale şi sancţiuni împotriva mass-media ruse. Măsurile au venit ca replică la presupusele încercări ale Rusiei de a influența alegerile din SUA.

Departamentul de Stat a impus apoi restricţii de viză grupului media din care face parte RT, Rossia Segodnia, precum şi unor filiale ale acestei companii.

Secretarul de stat Antony Blinken a spus că RT este folosit de Kremlin pentru operațiuni de influență sub acoperire, precum și pentru a ajuta la obținerea de arme pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Antony Blinken a mai afirmat că aceste entități „nu mai sunt doar pârghii ale propagandei și dezinformării rusești. Ele sunt angajate în activități de influență sub acoperire menite să submineze alegerile și democrația americană, funcționând ca un braț de facto al aparatului de informații al Rusiei”.

La începutul acestei luni, oficialii serviciilor de informații americane au declarat că eforturile secrete ale Rusiei de a influența alegerile prezidențiale din 2024 sunt cea mai activă amenințare externă din acest sezon politic.

Îți mai recomandăm SUA: Rusia încearcă să influențeze alegerile din 2024

Administrația Biden a pus recent sub acuzare doi angajați ruși ai RT, acuzându-i că au plătit o companie media americană pentru a distribui videoclipuri în limba engleză pe platformele sociale, inclusiv YouTube, TikTok, Instagram și X. YouTube a închis ulterior mai multe canale politice de dreapta legate de acuzații.

Separat, Departamentul Trezoreriei a anunțat luna aceasta acțiuni împotriva directorilor RT și a instituțiilor media de stat rusești, ca parte a unui răspuns coordonat al SUA la „eforturile de influență malignă ale Moscovei care vizează alegerile prezidențiale din SUA din 2024”.

Într-o declarație separată, Departamentul de Stat a declarat că RT și angajații săi s-au coordonat cu Kremlinul pentru a influența alegerile de luna viitoare din Republica Moldova.

Îți mai recomandăm Republica Moldova a blocat peste 20 de site-uri media ruseşti

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.