Liderul opoziției, Svetlana Țihanovskaia, a făcut apel pentru proteste pașnice sâmbătă și duminică, după ce a fost forțată să părăsească țara și a mers în Lituania, în urma alegerilor în care a candidat împotriva lui Lukașenka.
Mii de oameni s-au adunat la stația de metrou Pușkinskaya, din capitala Minsk, pentru a-l comemora pe Aleksandr Taraykovski, un protestatar de 34 de ani care a murit aici pe 10 august, în timpul protestelor.
Oamenii au venit cu flori și au ținut un moment de reculegere, în timp ce mașinile aflate în trecere au claxonat, în semn de solidaritate.
Familia lui Taraykovski le-a cerut protestatarilor să nu vină la slujba de înmormântare de la biserică, ci să se adune la stația de metrou unde a fost ucis. Totuși, sute de belaruși au mers și la slujba de înmormântare, unde au depus flori și coroane, strigând „Trăiască Belarus!”.
Și în orașul vestic Hrodna a avut loc sâmbătă un protest la care au participat circa 5.000 de oameni. Protestatarii au venit cu steaguri și baloane și au strigat „Demisia, Lukașenka” și „Lukașenka pleacă”.
Tot sâmbătă, Aleksandr Lukașenka i-a telefonat președintelui rus Vladimir Putin, pentru a discuta situația din Belarus. Kremlinul a anunțat că cei doi au stabilit că situația „se va rezolva în curând”. Lukașenka încearcă să îl convingă pe Putin că instabilitatea de la Minsk poate contamina și Rusia, dacă el pierde puterea.
Cel puțin două persoane au fost omorâte și mii au fost reținute în timpul protestelor declanșate după alegerile din 9 august, câștigate de același Lukașenka care conduce țara din 1994.
În prima zi a protestelor, au fost reținuți în jur de 6.700 de oameni, cei închiși descriind condiții oribile de arest, bătăi și alte rele tratamente. Peste 2.000 de oameni reținuți în timpul protestelor au fost eliberați.
„Belarușii nu vor să mai trăiască cu fostul guvern. Majoritatea nu crede în victoria lui. Apărați-ne alegerea”, a spus Țihanovskaia, într-un mesaj video din 14 august, în care a cerut continuarea protestelor în acest weekend. Duminică, este așteptat un marș „al libertății” prin centrul Minsk-ului.
Scenele cu arestări violente și bătăi administrate de poliție protestatarilor au lăsat locul, în ultimele zile, unei atmosfere mai permisive, care a creat ideea că este posibilă o schimbare. Analistul Dmitry Bolkuneț vorbește, pentru Current Time, despre „începutul unei jubilări naționale”.
„Protestatarii și-au pierdut frica, nu se mai tem de represalii”, spune Bolkuneț.
La proteste au început să vină femei îmbrăcate în alb, muncitori de la companii de stat care au intrat în grevă, doctori, studenți și belaruși din toate zonele societății. Chiar și unii oficiali din forțele de ordine au refuzat să mai vină la lucru.
Într-un mesaj de vineri, 14 august, Lukașenka le-a cerut belarușilor să nu participe la proteste, spunând că opoziția vrea „să vă folosească pe voi și pe copiii voștri drept carne de tun”.
Protestatarii cer ca rezultatul alegerilor să fie invalidat și să fie organizat un nou scrutin, supervizat de o nouă Comisie Electorală Centrală. Ei solicită și eliberarea celor arestați.
Lukașenka a fost declarat câștigător al alegerilor cu un scor în jur de 80%. Contracandidata Țihanovskaia susține însă că ea a câștigat între 60 și 70% din voturi.
Într-o declarație comună, cei trei premieri ai statelor baltice – Estonia, Lituania și Letonia, au cerut sâmbătă organizarea unor alegeri „libere și corecte”. Ei au cerut autorităților din Belarus să se abțină de la violențe și să îi elibereze pe protestatarii arestați.
Miniștrii de Externe ai UE au căzut de acord vineri să pună presiune pe regimul lui Lukașenka, prin sancțiuni.
„UE consideră că rezultatele au fost falsificate și de aceea nu recunoaște rezultatele acestor alegeri”, au arătat miniștrii de externe ai statelor UE.