Linkuri accesibilitate

Belarus: Crește presiunea internațională. Continuă represiunea împotriva manifestanților pașnici


Belarus, solidaritate a cadrelor medicale cu protestatarii
Belarus, solidaritate a cadrelor medicale cu protestatarii

Acțiunile de protest nonviolente au continuat și joi în Belarus. Oamenii continuă să protesteze pașnic față de rezultatul alegerilor prezidențiale din 9 august care i-au oferit președintelui Aleksandr Lukașenka al șaselea mandat la conducerea statului Belarus.

În același timp, crește presiunea internațională asupra guvernului belarus, ca să pună capăt violenței împotriva demonstranților și să dezamorseze criza.

Un grup de experți în domeniul drepturilor omului al Organizației Națiunilor Unite a emis joi o declarație prin care condamnă acțiunile poliției din Belarus.

„Suntem indignați de violența poliției față de protestatarii pașnici și față de jurnaliști”, se arată în declarație.

„Forțele de securitate nu par să caute dialog cu protestatarii sau să le permită să își exercite dreptul liber la întruniri pașnice.”

Experții ONU au cerut comunității internaționale „să sporească presiunea asupra guvernului din Belarus pentru a înceta să atace violent cetățenii care își exercită drepturile fundamentale.”

Declarația a apărut în urma a numeroase rapoarte neconfirmate că manifestanții arestați au fost bătuți și abuzați în timp ce erau în custodia poliției.

În liniștea nopții s-au putut auzi țipetele înăbușite din închisoarea Okreștina din Minsk.

Descrisă adesea ca o „casă a torturii”, închisoarea este una din locațiile în care au fost duși, bătuți și abuzați cei care protestează împotriva autoritarismului președintelui Alekandr Lukașenka care-și revendică victoria la alegerile prezidențiale din 9 august.

Un alt video, difuzat de televiziunea de stat arată tineri manifestanți, evident bătuți, aliniați la un zid puși să jure că nu vor mai face niciodată „revoluții”.

Pe 13 august, liderii Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Poloniei au emis o declarație comună oferindu-se să acționeze ca mediatori „de dragul soluționării pașnice a crizei din Belarus”.

După a patra noapte de violențe ale poliției împotriva manifestanților, care a folosit bastoanele pentru a-i bate pe oamenii de pe străzi, folosind muniție împotriva unor protestatari, un grup de femei din Minsk au format la începutul zilei de joi un „lanț de solidaritate”, unul lângă celălalt cu flori în mâini și făcând semnul victoriei.

Între timp, cadrele medicale de la Spitalul Central din Minsk au ieșit cu flori pentru a-și exprima solidaritatea cu protestatarii, așa cum au făcut și în urmă cu o zi.

Zeci de muzicieni de la Societatea Filarmonică de Stat din Belarus au stat, de asemenea, în afara sălii de concerte din Minsk cântând „O, Dumnezeule Puternic!”, în timp ce afișau mesajul „Vocea mi-a fost furată.”

Peste 700 de șefi de companii private au semnat o scrisoare comună în care au cerut încetarea represiunii și ținerea de alegeri prezidențiale noi, libere și corecte.

Asociația Jurnaliștilor din Belarus a spus că 23 de ziariști sunt în arestul poliției, iar 68, în total, au fost reținuți până acum. Sunt relatări despre polițiști din forțele speciale OMON care și-au aruncat sau ars uniformele de rușine că au fost siliți să participe la represiune. Acțiunile dure ale poliției au fost condamnate de asemenea de personalități din lumea artelor și sportului din Belarus, dar și din Rusia învecinată. Mai multe personalități cunoscute de la televiziunea de stat și-au anunțat demisia și există informații că o revoltă pentru renumărarea voturilor a avut loc chiar și într-o închisoare din Belarus.

XS
SM
MD
LG