Proaspeți miniștri din Olanda și UK, în vizită în Ucraina, își reînnoiesc promisiunile de sprijin

Ministrul olandez de Externe, Caspar Veldkamp, vizitează Zidul Memoriei Apărătorilor Căzuți ai Ucrainei în timpul unei vizite în Ucraina.

La doar câteva zile după preluarea mandatului, ministrul de Externe olandez, Caspar Veldkamp, a vizitat Kievul. Ministrul olandez a declarat că sprijinul Olandei pentru Ucraina este „solid ca o stâncă”. La Odesa, ministrul britanic al Apărării, anunță un nou pachet de sprijin.

RFE/RL transmite că Ministrul de externe Caspar Veldkamp a fost însoțit și de cel al Apărării, Ruben Brekelmans, în prima lor călătorie externă de la preluarea mandatului.

Cei doi oficiali olandezi au sosit la Kiev pe 6 iulie, dar vizita lor nu a fost dezvăluită public decât pe 7 iulie, din motive de securitate.

Noul guvern olandez, format la 7 luni după ce extrema dreaptă a câștigat alegerile, a fost învestit pe 2 iulie.în umbra unor îngrijorări legate de o posibilă schimbare de politică externă în privința războiului dintre Rusia și Ucraina.

Într-un interviu acordat Reuters, Brekelmans a spus că sprijinul Olandei pentru Ucraina e solid, „dincolo de orice îndoială”.

„Mesajul meu către toți oficialii din guvernul ucrainean este că Olanda este alături de Ucraina și va continua să sprijine Ucraina politic, militar, financiar și moral”, a declarat, al rândul lui, ministrul de Externe, Caspar Veldkamp.

Veldkamp a declarat la conferința de presă de la Kiev că Olanda va trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina „fără întârziere”, după ce licențele de export au fost finalizate săptămâna trecută. Cu toate acestea, oficialul olandez nu a precizat o dată pentru cele 24 de avioane de război promise.

Olanda, Belgia, Danemarca și Norvegia au promis împreună peste 60 de avioane F-16 Ucrainei.

Livrarea a fost amânată deoarece fiecare țară stabilește individual condițiile pentru exportul avioanelor F-16 și iar Ucraina nu a fost pe deplin pregătită să întrețină sau să le folosească.

Cei doi lideri olandezi au mai spus că Olanda va furniza Kievului un sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot fabricat în SUA, alăturându-se altor câteva națiuni UE care s-au angajat să furnizeze Ucrainei astfel de armament.

Îți mai recomandăm Secretarul general al NATO propune aliaților să ajute militar Ucraina în fiecare an, cu cel puțin 40 de miliarde de euro

Ministrul britanic al Apărării, la Odesa

Un alt proaspăt ministru occidental care a vizitat Ucraina este noul ministru laburist al Apărării din Marea Britanie, John Healey. El a vizitat Odesa, pe 7 iulie 2024.

„A existat o schimbare de guvern, dar Marea Britanie este unită pentru Ucraina”, a declarat John Healey, potrivit unei declarații publicate de Ministerul Apărării.

În urma întâlnirilor cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și cu ministrul Apărării, Rustem Umerov, ministrul britanic a anunțat un nou pache6t de sprijin pentru Ucraina care constă în „mai multe arme de artilerie, un sfert de milion de cartușe de muniție și aproape 100 de rachete Brimstone de precizie”, se mai arată în declarație.

Ministrul britanic al Apărării, John Healey, s-a întâlnit la Odesa cu președintele Volodimir Zelenski. 7 iulie 2024.

John Healey a promis, de asemenea, să accelereze sprijinul militar promis în aprilie ce guvernul conservator care include 400 de vehicule, 1.600 de rachete de atac și apărare aeriană, 4 milioane de cartușe de muniție și 60 de ambarcațiuni.

Vizita ministrului britanic al Apărării vine după ce prim-ministrul Keir Starmer și ale ministrul de Externe David Lammy au transmis rapid după învestire că sprijinul pentru Ucraina va continua.

Marea Britanie, sub guvernul condus de Partidul Conservator, a oferit aproape 10 miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022.

Îți mai recomandăm Ucraina, nouă strategie maritimă anti-Rusia

Europa Liberă România este pe Google News. Abonați-vă AICI.