3 minute | Butoiul cu pulbere din Orientul Mijlociu. David Popovici cere investiții în sport. Ucraina primește avioane F-16

Liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei conduce rugăciunile la căpătâiul liderului politic Hamas Ismail Haniyeh, ucis miercuri dimineață la Teheran.

Orientul Mijlociu, un butoi cu pulbere după uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran. David Popovici, dublu medaliat olimpic, cere politicienilor să investească în sport. Ucraina primește primele avioane de luptă F-16, promise acum un an.

Bun găsit,

Iată subiectele zilei:

  • În ziua de după moartea liderului politic al Hamas în Iran, țările din Orientul Mijlociu se privesc reciproc tensionate, la un pas de a transforma războiul din Gaza într-unul regional.
  • După ce a câștigat a doua sa medalie olimpică, înotătorul David Popovici s-a adresat politicienilor și le-a cerut investiții în sport.
  • Surse Bloomberg afirmă că Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16.

Următoarele mișcări din Orientul Mijlociu

Situația din Orientul Mijlociu stă pe un butoi de pulbere după uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, însă nimeni nu a acționat decisiv deocamdată. Pentru Europa Liberă, un expert în Orientul Mijlociu analizează situația și anticipează următoarele mișcări.

Europa Liberă face portretul liderului Hamas ucis miercuri dimineață la Teheran, iar AP îi prezintă pe posibilii săi succesori.

Iranienii promit răzbunare, mai ales pentru că asasinarea liderului Hamas arată problemele din securitatea lor națională, conform Iran International. Liderul israelian Beniamin Netanyahu spune că țara sa va răspunde cu forță oricărui atac, citează Middle East Eye. Alte reacții după uciderea lui Haniyeh, la Europa Liberă.

În The Guardian, despre cum acest atac ar putea împinge Iranul în conflict. New York Times încearcă să calmeze spiritele, spunând că războiul regional ar putea fi evitat.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, trage semnalul de alarmă și spune că atacurile Israelului împotriva membrilor Hamas și Hezbollah în Iran și Liban constituie o „intensificare periculoasă”. Reprezentanții UE cer puterilor regionale să rămână calme.

Iranul, pe al cărui teritoriu a fost ucis liderul Hamas, a declarat doliu național în onoarea lui Haniyeh.

Războiul din Gaza continuă, în tot acest timp. Doi jurnaliști Al Jazeera au fost uciși în Gaza, aducând totalul angajaților media uciși în atacurile israeliene la 165.

Separat, Israelul se confruntă și cu alte probleme interne, dar tot legate de războiul din Gaza. Potrivit BBC, un grup de protestatari de extremă dreapta au intrat luni cu forța într-o bază militară pentru a-și arăta susținerea pentru nouă soldați acuzați că au violat un prizonier palestinian. CNN precizează că acești protestatari sunt supărați că soldații sunt anchetați.

Unul deja a fost acuzat, iar alții sunt în fața unui tribunal militar pentru audierile inițiale, conform The Guardian. Detalii despre abuzurile împotriva prizonierilor din închisoarea Sde Teiman, la Middle East Eye. Este aceeași închisoare de unde CNN a arătat condițiile în care sunt ținuți și torturați palestinienii. Un nou raport ONU arată că cel puțin 53 de palestinieni ținuți în detenție arbitrară de autoritățile israeliene au murit în închisoare în ultimele zece luni.

De pe podium, David Popovici cere condiții mai bune pentru sportivi

Înotătorul David Popovici s-a aflat din nou pe podiumul olimpic miercuri seara, după ce a câștigat bronzul la proba 100 de metri liber, după încă o cursă extrem de strânsă. Cu o sutime de secundă în spatele său, înotătorul maghiar Nandor Nemeth a ratat podiumul.

Din lumina reflectoarelor, știind că „toată lumea îl ascultă”, Popovici a transmis autorităților un mesaj tranșant, într-un interviu pentru TVR: este nevoie de investiții în sport, pentru că atunci „când e frig afară noi ne antrenăm într-un balon, unde o persoană care nu e obișnuită dacă stă trei minute simte că se sufocă. Cu condițiile pe care le avem trebuie să facem ce putem. Nu se va schimba ceva doar dacă vorbim despre asta. Trebuie să se facă presiuni”. El transmite politicienilor că este timpul pentru investiții în sport.

David Popovici și-a sărbătorit bronzul, după ce a concurat împotriva chinezului Zhanle Pan, care nu doar că deținea recordurile olimpic și mondial la 100m liber, dar și-a doborât propriul record mondial în cursa finală.

Mai multe despre condițiile de la bazinul de la complexul „Lia Manoliu”, unde se antrenează campionul olimpic, la Europa Liberă.

Aceasta a fost ultima probă pentru Popovici la aceste JO, care spune că „am terminat, pot vizita Parisul”. Declarația sa, la DigiSport.

Tenismena de masă Bernadette Szocs a fost eliminată miercuri în optimi și a acuzat arbitrajul, scrie DigiSport. Ea mai are o șansă la proba pe echipe. În schimb, Mădălina Amăistroaie s-a calificat în optimile probei de tir cu arcul, iar echipele de canotaj au avut și ele rezultate bune - mai multe la HotNews.

Tot miercuri, a avut loc prima probă olimpică în Sena. Sportivii de la triatlon au sărit în fluviu, la o zi după ce s-a stabilit că acesta prezintă niveluri periculoase de poluare și bacterii, precizează The Guardian.

Ucraina primește avioane F-16

Ucraina primește primele avioane de luptă F-16, anunță Bloomberg - informația nu a fost încă confirmată de oficialii Ucrainei, însă. Piloții ucraineni deja sunt antrenați, dar încă nu e clar dacă se vor putea urca deja la bord.

Transferul vine la un an după acordul de la summitul NATO de la Vilnius, când olandezii și danezii au coordonat coaliția care a strâns aceste avioane de luptă pentru guvernul de la Kiev, punctează Kyiv Independent.

Ucrainenii cer avioane F-16 de multă vreme, iar după mai multe întârzieri, pare că le-au și obținut.

În total, Ucrainei i s-au promis cel puțin 79 de avioane F-16, din partea Olandei și Danemarcei (care au permis ucrainenilor să lovească ținte pe teritoriul rusesc), precum și Belgiei și Norvegiei, care ar putea ajuta ucrainenii să combată dominanța rusă din cerul deasupra Mării Negre.

Ucraina are capacități bune, dar nu perfecte de a se apăra împotriva atacurilor aeriene rusești și lovește adesea ținte strategice din Rusia, arată Reuters.

Între timp, Germania și SUA au anunțat un plan de staționare a rachetelor cu rază lungă pe teritoriul Germaniei începând din 2026 - plan la care președintele rus Vladimir Putin spune că va pregăti un răspuns proporțional, scrie Politico.

Alte subiecte:

  • Acuzațiile de abuz sexual îndreptate împotriva sociologului Alfred Bulai printr-o investigație Snoop prind anvergură. Parchetul a strâns mai multe mărturii despre comportamentul profesorului de la SNSPA, conform HotNews. Ana Birchall, fost ministru PSD, spune că ea însăși a fost victima sociologului Marius Pieleanu. Mai multe studente de la arhitectură îl acuză și pe profesorul Dorin Ștefan Adam de hărțuire sexuală, conform G4Media.
  • Mai mulți prizonieri din Rusia au dispărut în locații necunoscute. Detalii la Europa Liberă.
  • În New York Times, despre cum omul acuzat că a plănuit atacurile din 11 septembrie și doi dintre complicii săi au ajuns la un acord pentru închisoare pe viață, în locul unei pedepse cu moartea.

Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Sabina