3 minute | Israelul asasinează un lider Hamas și un comandant Hezbollah. Echipa de gimnastică, locul 7 la Paris. Orban deschide ușa rușilor

Liderul Hamas Ismail Haniyeh a fost asasinat miercuri dimineață în Iran, la câteva ore după ce Israelul a tras într-un cartier dens popular din Beirut pentru a ucide un comandant Hezbollah.

Un lider Hamas și un comandat Hezbollah, uciși în Iran și Liban. Gimnastele române obțin locul 7 în finală, doar una din realizările de ieri ale românilor la JO. Premierul maghiar Viktor Orban vrea să ușureze intrarea rușilor în UE. 

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Liderul Hamas, asasinat în Iran. Israelul trage într-o zonă dens populată aproape de centrul Beirutului.
  • Încă o zi bună pentru olimpicii români la Paris, plină de calificări și cu rezultate bune pentru echipa de gimnastică.
  • Premierul maghiar Viktor Orban vrea să primească mai mulți ruși în țară.

Israelul ucide un lider Hamas și unul Hezbollah, în Iran și Liban

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat miercuri dimineață în Iran. Conform Reuters, frica unui conflict regional e din ce în ce mai reală. Al Jazeera scrie chiar că un conflict mai mare va fi aproape inevitabil, iar la câteva ore după asasinat reacția Iranului încă nu este clară.

Potrivit Middle East Eye, SUA ar fi pregătită să sară în ajutorul Israelului dacă vor exista represalii după asasinarea liderului Hamas.

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh (stânga) se afla în Iran pentru a participa la ceremonia de învestire a noului președinte, întâlnindu-se și cu liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei.

Israelul a tras marți într-o zonă apropiată de centrul capitalei Libaneze, cu intenția de a ucide un comandant Hezbollah, anunță Reuters. Potrivit Middle East Eye, lovitura a avut succes, chiar dacă informațiile inițiale ale Al Jazeera susțineau că el ar fi supraviețuit. Alți 35 de oameni, cu toții civili, au fost răniți, potrivit New York Times.

Urmările atacului din Beirut. Cel puțin trei persoane și-au pierdut viața și alte câteva zeci au fost rănite.

O explicație a situației care a dus la această confruntare, în ediția de ieri a Trei Minute; pe scurt, o rachetă care pare să fi fost lansată de Hezbollah a ucis sâmbătă 12 copii în Înălțimile Golan, regiunea siriană ocupată de Israel, iar israelienii au indicat de atunci că au intenția de a răspunde, ceea ce a creat teama că războiul va deveni unul regional.

Este a doua oară în ultimele zece luni când Israelul trage nu doar către Liban, dar către capitala Beirut, aflată la aproape 100 de kilometri de granița cu Israelul.

Echipa de gimnastică încheie pe locul 7

Marți a fost încă o zi cu rezultate bune pentru România la Jocurile Olimpice.

Echipa națională de gimnastică a terminat pe locul 7 în finală, punând România din nou în prim-plan după 12 ani în care nu a participat la competiția olimpică. Mai multe la Europa Liberă. La Euronews, câteva gânduri din partea sportivelor dinaintea finalei.

Gimnastele, toate debutante la JO, au concurat împotriva unora dintre cele mai cunoscute nume din sport la acest moment. Echipa Statelor Unite, în frunte cu Simone Biles (New York Times prezintă portrete emoționante ale gimnastelor Simone Biles și Sunisa Lee), a câștigat detașat aurul.

Italia a luat medalia de argint (prima medalie pentru echipa italiană în aproape un secol). Brazilia a reușit să obțină bronzul, prima lor medalie olimpică pentru echipa de gimnastică feminină. Urmează finalele individuale, unde vor evolua două dintre românce.

Echipa de gimnastică feminină a reușit să aducă România din nou în rândul țărilor demne de luat în seamă la Jocurile Olimpice.

Înotătorul David Popovici s-a calificat în finalele la 100m liber, iar Europa Liberă prezintă cum reușita sa a întrecut condițiile nedemne în care a trebuit să se pregătească.

Alte realizări ale sportivilor români, la canotaj: echipajul masculin de patru rame s-a calificat în finală, echipa Ancuța Bodnar - Simona Radiș s-a calificat în finala probei de dublu vâsle feminin, iar la dublu vâsle masculin Andrei Cornea și Marian Enache s-au calificat și ei în finală. Canotorul Mihai Chiruță s-a calificat în semifinale.

Bernadette Szocs a reușit să-și elimine la tenis de masă rivala din Ucraina, calificându-se în optimi. Programul sportivilor români, la Euronews.

Unul dintre cele mai așteptate evenimente olimpice, triatlonul care ar fi avut loc parțial pe Sena, a fost amânat din cauza nivelului periculos de poluare. Mai multe în New York Times.

În alt colț al globului, teoretic tot Franța, au loc probele de surfing. Tot New York Times scrie despre cum testele nucleare din Tahiti de acum 50 de ani încă își fac simțite efectele.

Orban vrea să aducă mai mulți ruși în UE

Ungaria vrea să relaxeze regulile de imigrare pentru ruși și belaruși - o mișcare despre care Partidul Popularilor Europeni, cel mai mare din Parlamentul European, spune că lasă ușa larg deschisă pentru spionaj, scrie Reuters. Mai multe detalii, la Europa Liberă.

Știrea apare după ce Viktor Orban s-a plâns în discursul său de la Tușnad că migrația strică Europa, dar că ar vrea să întâmpine imigranți creștini ca soluție la declinul demografic. În schimb, Orban propune o viză rapidă care ar permite mai ales unor ruși să intre în UE și în spațiul Schengen fără niciun control de securitate, punctează Financial Times.

Viktor Orban reușește să ducă în paralel dispute cu UE și mai nou cu Ucraina și Polonia.

Lituania deja a cerut Comisiei să analizeze decizia Ungariei, potrivit postului național de știri LRT. Instituția deja încearcă să determine dacă această schemă de imigrație ar putea fi de domeniul Bruxellesului - în cazuri extreme, ar putea chiar suspenda participarea Ungariei în spațiul Schengen, scrie Politico.

Separat, Ungaria a intrat într-un conflict cu Ucraina după ce țara aflată în război a amenințat să oprească tranzitul petrolului rusesc, și într-unul diplomatic cu Polonia, tot după declarațiile lui Orban de la Tușnad. Polonia sugerează chiar ca Budapesta să părăsească UE și NATO și să intre într-o uniune cu Putin, transmite Euronews.

Alte subiecte:

  • The Guardian face portretul celor care se luptă să salveze arta și cultura ucraineană din calea distrugătoare a războiului.
  • G4Media scrie despre acuzațiile Parchetului European, care anunță o fraudă de 4,3 milioane de euro din fonduri europene și naționale și atrag atenția guvernului de la București că există o vulnerabilitate sistemică privind scrisori de garanție false pentru beneficiarii de proiecte europene.
  • Tot despre fonduri, dar de data aceasta ale francezilor, BBC scrie că palatul Elysee ar fi cheltuit aproape jumătate de milion de euro pentru o cină festivă cu ocazia vizitei regelui Charles, ceea ce a lăsat o gaură în buget.
  • În urma anchetei Snoop, sociologul Alfred Bulai a fost suspendat din funcție la SNSPA și procurorii au lansat un apel pentru sesizarea Parchetului de către „oricine deține date relevante”.

Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Sabina