3 minute | Șeful Telegram, pus sub acuzare în Franța. Încep Jocurile Paralimpice. Bookster vs piața de carte

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice s-a desfășurat pe uscat și, față de cea a Jocurilor Olimpice, s-a bucurat de vreme bună.

Pavel Durov, miliardarul din spatele Telegram, pus sub acuzare pentru permiterea crimei organizate pe aplicație. La Paris, au început Jocurile Paralimpice. De unde a răsărit și cum funcționează Bookster, „biblioteca corporatiștilor”.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Pavel Durov, patronul Telegram, a fost pus sub acuzare și plasat sub control judiciar de către statul francez.
  • Jocurile Paralimpice încep la Paris cu o ceremonie lăudată pentru bucuria și incluziunea promovate.
  • Care este locul gigantului Bookster pe piața de carte din România?

Durov, acuzat pentru permiterea activităților criminale pe Telegram

Pavel Durov, patronul Telegram, a fost pus sub acuzare pentru permiterea crimei organizate pe platforma sa, iar acum se află sub control judiciar. Acuzațiile preliminare împotriva lui Durov includ complicitatea în gestionarea unei platforme online care permite tranzacții ilicite ale unei grupări organizate. Detalii la Europa Liberă.

Autoritățile franceze au deschis ancheta în februarie, după ce Telegram a refuzat să răspundă la cererile judiciare pentru urmărirea suspecților de diverse infracțiuni, în special împotriva copiilor, rezumă BBC. Există un mandat și pe numele fratelui lui Pavel Durov, Nikolai, precizează Politico.

Pavel Durov spune că a refuzat să dea statului rus informațiile private ale utilizatorilor, dar a refuzat și statului francez impunerea unor reguli împotriva abuzurilor copiilor sau a crimei organizate.

Reuters explică că Durov a primit o cauțiune de 5 milioane de euro, care ar presupune că miliardarul se prezintă poliției de două ori pe săptămână și că nu va părăsi teritoriul Franței. Au venit în apărarea lui Durov atât guvernele autoritare, cât și activiștii pentru libertatea de expresie, punctează AP.

Washington Post scrie că acesta este un test fără precedent al puterii guvernelor asupra companiilor multinaționale de tehnologie, care operează după legi diferite în diverse părți ale lumii. În ciuda noului Regulament UE privind serviciile digitale, introdus în 2022 pentru a aborda problema platformelor „too big to care” (prea mari ca să le pese), autoritățile europene nu s-au implicat în anchetă, scrie The Guardian.

Au început Jocurile Paralimpice

La Paris, au început Jocurile Paralimpice, cu o ceremonie „plină de bucurie, într-o noapte dulce de vară”, scrie Reuters. Ceremonia a fost marcată de dansuri expresive și de bucuria sportivilor participanți, consideră The Guardian.

Ceremonia a avut loc pe uscat, spre deosebire de cea de la JO, și la o scară ceva mai mică. Parada a avut loc între Champs Elysees și Place de la Concorde, punctul final al ceremoniei unde s-au strâns 50.000 de spectatori. New York Times scrie despre cum designerul francez care a creat costumele participanților de la ceremonie a găsit simțul patriotismului prin acest proiect.

Sportivii paralimpici, în parada de pe Champs Elysees, 28 august.

La JP participă, între 28 august și 8 septembrie, în jur de 4.400 de sportivi cu o mare varietate de dizabilități din 168 de țări, în 22 de sporturi. Sportivii sunt selectați în funcție de natura și severitatea dizabilității și sunt clasați în grupe diferite, pentru a putea concura corect împotriva altor sportivi cu dizabilități similare. New York Times are o listă cu stelele fiecărui sport și când pot fi urmăriți aceștia.

Fiecare spectator are propriile preferințe, iar multe dintre sporturile olimpice au un echivalent paralimpic. Însă două dintre sporturile unice sunt Boccia, în care sportivii în căruț cu rotile trebuie să aducă cât mai multe mingi cât mai aproape de o plasă albă, și Goalball, un joc cu minge în care atât cei complet orbi, cât și cei cu o dizabilitate vizuală parțială, se leagă la ochi. Publicul de la goalball trebuie să fie cât mai tăcut posibil, pentru că sportivii se bazează pe simțul auzului. Time prezintă și alte probe de neratat.

Peste 15% din populația lumii trăiește cu o dizabilitate, iar organizatorii JP speră că această competiție va contribui la lupta pentru incluziune, scrie BBC. The Guardian prezintă poveștile unor sportivi paralimpici refugiați și ai celor ucraineni.

Cum s-a ajuns la gigantul Bookster

Europa Liberă scrie despre cum a ajuns Bookster, firma care închiriază cărți, să facă profituri la fel de mari cât unele edituri care tipăresc acele volume.

Cu o săptămână în urmă, Consiliul Concurenței a anunțat că a deschis o investigație împotriva a 12 edituri din România pentru un posibil comportament anticoncurențial: pentru că au refuzat, în mod coordonat, să mai vândă către Bookster, pentru a-l elimina de pe piață.

Mai apoi, instituția a decis să amendeze editurile cu 5,9 milioane de lei (1,2 milioane de euro), conform Economedia. Editurile contestă această amendă.

Mai multe edituri din România s-ar fi înțeles să nu mai vândă către Bookster, serviciul care funcționează ca un fel de bibliotecă privată, contracost.

HotNews prezintă istoria procesului pieței de carte împotriva Bookster.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat ulterior că instituția sa nu se poate implica în conflictul comercial, iar amenda este pentru încălcarea Legii concurenței. Detalii la HotNews.

Nu se știe cine a depus plângerea la Consiliul Concurenței care a dus la această amendă, iar proprietarul actual al Bookster spune că nu are nimic de a face cu aceasta, conform Economedia.

Alte subiecte:

  • Reporterul HotNews Mircea Barbu a fost amenințat cu moartea de propagandiștii ruși după un reportaj din Kursk, dincolo de granița rusă.
  • La Europa Liberă, despre negocierile pe care statul român și doi miliardari bulgari le-au început cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru a cumpăra Portul Giurgiulești din Republica Moldova.
  • The Guardian scrie despre procesul împotriva lui Bjorn Hocke, „adevăratul șef” al extremei drepte din Germania.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsești AICI.

Toate cele bune,
Sabina

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.