Trei morți în noi atacuri asupra Ucrainei. Putin: Rusia avansează rapid în estul Ucrainei

O stație electrică din Dnipropetrovsk a fost incendiată de un atac rusesc. 2 septembrie 2024.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 27 din cele 35 de drone lansate de Rusia în timpul unui atac de marți dimineață. Vladimir Putin susține că Rusia avansează rapid în estul Ucrainei, în ciuda contraofensivei din Kursk.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 27 din cele 35 de drone lansate de Rusia în timpul unui atac rusesc de marți dimineață (3 sept.). Forțele aeriene ucrainene au mai transmis că Rusia a lansat în atac, de asemenea, trei rachete balistice și o rachetă ghidată.

Un băiat de opt ani se află printre cele două persoane ucise în atacurile rusești asupra regiunii Zaporojie din sud-estul Ucrainei, în timp ce o a treia a murit într-un atac cu rachete asupra orașului central Dnipro, au declarat autoritățile regionale.

Luni, regiunea Zaporojie a fost vizată de peste 300 de atacuri asupra a 11 așezări, iar loviturile au avariat mai multe clădiri din regiune, au transmis autoritățile militare ucrainene.

Luni seara, armata rusă a lansat rachete asupra orașului Dnipro din centrul Ucrainei. În urma atacurilor, o persoană a murit și trei au fost rănite iar mai multe case din regiune au fost avariate în Dnipropetrovsk, a declarat Serghei Lisak, guvernatorul regional al regiunii.

Îți mai recomandăm Rusia lansează un nou val de atacuri cu drone și rachete asupra Kievului

Putin spune că Rusia avansează rapid în estul Ucrainei

Forțele ruse avansează mai repede în estul Ucrainei decât au făcut-o de mult timp și ocupă câțiva kilometri pătrați pe zi, a declarat luni președintele Vladimir Putin.

„Nu am mai avut un astfel de ritm în ofensiva din Donbas (regiunea) de mult timp”, le-a spus Putin copiilor de o școală din regiunea Tuva, la aproximativ 4.500 km est de Moscova.

Vladimir Putin a recunoscut dificultățile pe care contraofensiva Ucrainei le pune regiunilor de frontieră rusești.

„Oamenii trec prin greutăți severe, în special în regiunea Kursk”, a spus Putin. „Dar inamicul nu și-a îndeplinit sarcina principală pe care și-a propus-o: să oprească ofensiva noastră în Donbas”, a adăugat președintele rus.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut dificultățile din est, în special în apropierea orașului Pokrovsk, dar a respins ideea că Rusia a făcut progrese în ultimele zile.

„În sectorul Pokrovsk, oricât de dificil ar fi, nu a existat niciun avans (rusesc) de două zile”, a spus el.

În ciuda incursiunii ucrainene în regiunea Kursk din sudul Rusiei, care a început pe 6 august, armata rusă a împins luptele din estul Ucrainei în apropierea Pokrovskului, foarte important din punct de vedere strategic pentru evoluția războiului.

Ministerul rus al Apărării a transmis luni că forțele ruse au preluat controlul asupra satului Skucine, la est de Pokrovsk iar Statul Major al Ucrainei, într-o relatare de seară, a anunțat lupte în jurul localității Seldiove și atacuri rusești asupra Ukrainsk.

Articol redactat cu informații oferite de AFP și Reuters.

Îți mai recomandăm Secretarul general al NATO: Incursiunea Ucrainei în Kursk este legitimă

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.