Ministrul de Interne, Lucian Bode, consideră moțiunea simplă împotriva sa „un atac politic concertat" al unor „analfabeţi funcţionali (sic!)" care încearcă să îl denigreze şi care îl „răstignesc în piaţa publică" după acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse.
„Mă adresez, în primul rând, colegilor semnatari ai moţiunii. Este evident pentru toată lumea că aveţi idei puţine şi fixe, deci nu pot să mă declar surprins de ideea voastră de a mai depune o moţiune. Recunosc că mă surprinde însă anduranţa pe care o aveţi la penibil şi la ipocrizie”, a spus ministrul Bode, care a acuzat abuzarea unui mecanism constituţional în scop electoral.
El a făcut referire și la „oamenii de calitate din USR” alături de care a fost la guvernare în 2021 și a lucrat în campania din 2020 și a deplâns condiția lor în prezent „când vă lăsați conduși de un pui de securist, înconjurat de o gașcă de bezmetici. Pentru că așa arată conducerea USR astăzi, iar strategia lor până acum a avut un singur efect: au dus în jos USR, la 6-8%”.
Lucian Bode și-a lăudat traseul său școlar până la obținerea licenței de la Facultatea de Electrotehnică din Oradea, deși acesta nu a făcut obiectul moțiunii USR, ci doar plagiatul în teza de doctorat, declanșând încă un atac la adresa autorilor moțiunii.
Îți mai recomandăm Analiză | Cum a ajuns PSD arbitrul integrității. PNL în picaj etic?„Să ştie toată lumea cât de plini de ipocrizie şi minciună sunteţi. Cei care mă cunosc îndeaproape ştiu că am făcut şcoala la timp şi cu rezultate. În urmă cu 30 de ani, am absolvit unul dintre cele mai bune licee din Sălaj cu profil electrotehnic, iar în urmă cu 25 de ani am obţinut licenţa de inginer ca şef de promoţie la Facultatea de electrotehnică şi informatică din Oradea, cu examen de licenţă 10", a spus Bode, citat de Agerpres.
Cât privește doctoratul propriu-zis, el a spus că după 20 de activitate, „care a vizat direct sistemul energetic naţional, inclusiv la înalt nivel ca fost ministru în coordonarea acestui domeniu" şi „după o carieră profesională în care a urcat fiecare treaptă", avea toată legitimitatea de a susţine o teză de doctorat pe această temă, deși nu legitimitatea susținerii doctoratului este motivul contestării sale.
Mai mult, Bode spune că un capitol din teza sa de doctorat se bazează pe experiența sa, valorificată în proiecte de lege și aflată la baza reglementării activității din acest domeniu.
De asemenea, el susține că a respectat toate reglementările și standardele în vigoare în 2018, anul în care și-a obținut doctoratul.
„În 2018, respectând absolut toate reglementările şi standardele în vigoare atunci, rapoartele de similitudine, antiplagiat ale Univesităţii Babeş - Bolyai, la rapoartele membrilor comisiei de susţinere, în urma susţinerii publice, teza mea a primit calificativul foarte bine şi distincţia magna cum laude", a mai susţinut ministrul.
El a criticat schimbarea verdictului Universității Babeș Bolyai și a întrebat retoric ce s-a schimbat între între timp dacă o teză considerată validă la momentul primirii doctoratului a devenit plagiat între timp.
Îți mai recomandăm Mircea Dumitru: Analiza cărții ministrului Bode poate fi cerută Consiliului de Etică al Ministerului Educației„Vă întreb pe voi, cei de la USR: cum este posibil ca în 2018 UBB să certifice calitatea tezei și să propună susținerea publică, apoi în 2019 CNATDCU să valideze pe deplin teza, iar în 2022, aceeași UBB, prin Comisia de Etică, să recomande îndreptarea unor erori de citare printr-o erată, ca mai apoi în 2023, la presiunea politică a USR și a Emiliei Șercan, să-și îngroape absolut toate evaluările anterioare și să spună că teza e profund viciată, încălcând flagrant legea și călcându-și în picioare propriile evaluări? Ce s-a schimbat între timp și, mai ales, când a avut UBB dreptate? Teza mea arăta la fel și în 2018 și în ianuarie 2023”, a spus Bode.
El i-a numit „analfabeți funcționali (sic!) pe cei care-i contestă doctoratul și a acuzat un „atac politic concertat”.
„Astăzi, nişte analfabeţi funcţionali încearcă mă denigreze, mă răstignesc în piaţa publică cu privire la parcursul meu academic şi profesional, unii care nu ştiu să-şi întocmească un CV, care au absolvit o facultate în doi ani sau care se bâlbâie când au de dat explicaţii despre cum şi-au dobândit diplomele de studiu.”
Bode s-a mai arătat deranjat și de susținerea pe care Emilia Șercan, jurnalista care a dezvăluit plagiatul, o are din partea USR.
„Este nefirească intensa promovare pe care USR o face unui jurnalist în această moţiune. Jurnalistul în cauză nu se delimitează de demersul disperat al USR. Am tot respectul pentru jurnalişti, se pune întrebarea: jurnalistul face politica USR sau USR se agaţă de de jurnalist."
PSD așteaptă decizia instanței. Moțiunea, „mediocră”
Partenerii PNL la guvernare consideră moțiunea USR „mediocră” și spune că trebuie aşteptată decizia justiției, pentru că „într-un stat de drept, într-o ţară democratică, deciziile sau verdictele nu le dau nici jurnaliştii, nu le dau nici politicienii şi e bine să fie aşa şi să dea o instanţă.”
„Trebuie să scoatem în evidenţă faptul că sunt foarte puţine de spus despre această moţiune simplă împotriva Ministrului de Interne, atât pentru faptul că textul acesta este unul mediocru, prezentat mediocru şi susţinut de cei care au depus această moţiune într-o formă mai puţin energică decât ne-am fi aşteptat la o moţiune mult anunţată luni de zile sau săptămâni înainte", a spus Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, citat de Agerpres.
El critică textul moțiunii și pentru că nu face referire la mandatul de ministru al lui Lucian Bode.
„Asta înseamnă pe deducţie logică faptul că nu aveţi nimic a-i reproşa domnului Lucian Bode în ceea ce priveşte mandatul de ministru de Interne al României, pentru că altfel aţi fi spus acolo şi ceea ce vă deranjează, inactivitatea domniei sale. Aţi făcut referire în schimb la acele acuzaţii de plagiat şi, bineînţeles că într-un stat de drept, într-o ţară democratică, deciziile sau verdictele nu le dau nici jurnaliştii, nu le dau nici politicienii şi e bine să fie aşa şi să dea o instanţă.
Simonis le-a transmis reprezentanţilor USR că Lucian Bode a fost ministru şi în guvernul format cu USR, iar atunci aceştia nu au ridicat această problemă și că au cheltuit „milioane de euro” într-o campanie de denigrare a ministrului Bode.
Drulă: Doctorat fake cu conducătorul Academiei SRI
Fostul ministru USR al Transporturilor, Cătălin Drulă, a spus în plenul Parlamentului, că este „ruşinos" că România are un ministru la Interne care și-a susținut „un doctorat fake cu conducătorul Academiei SRI".
„Doctorul Bode vorbea mai devreme de securism, omul care îşi ameninţă colegii de partid cu dosare de la 'Doi şi un sfert', omul care, dacă aude 'pădure', sare în mijlocul nopţii cu mâna la chipiu, omul care şi-a făcut un doctorat fake cu conducătorul Academiei SRI. Am fi vrut să îi spunem moţiunea ruşinii, pentru că ştiţi foarte bine că este o ruşine să îl avem pe Lucian Bode ministru de Interne şi este ruşinos şi pentru PNL şi pentru PSD să trebuiască să îl apăraţi la votul de astăzi", a afirmat Drulă.
El a amintit că înainte ca admiterea României în Schengen să fie respinsă la Consiliul JAI de anul trecut, a avertizat în discursul la moțiunea simplă precedentă introdusă de USR împotriva lui Bode că „vom rata Schengen”.
„Atunci vă avertizam că vom rata Schengen pe mâna lui Lucian Bode şi că este un act de patriotism să votaţi acea moţiune şi să îl demitem. Nu v-aţi găsit patriotismul şi între timp am ratat Schengen-ul, Lucian Bode a fost demonstrat plagiator, iar Mănăstire, stimaţi PNL-işti, vă ameninţă cu dosare de la 'Doi şi un sfert'.”
Drulă a lansat și un atac la adresa președintelui României, Klaus Iohannis.
„Spunea preşedintele vostru, al PSD şi al PNL, preşedintele Iohannis, că hoţii în România s-au cocoţat la vârful statului. Aşa este. Iar el, Iohannis, patronează acest sistem. Mai spune acelaşi preşedinte că în politică şi dacă există o suspiciune de plagiat trebuie să te retragi, să faci un pas în spate. Astăzi avem vreo patru vicepreşedinţi ai Camerelor, premier, ministru de Interne cu mai mult decât suspiciuni de plagiat", a mai afirmat Drulă.
Îți mai recomandăm Președintele Comisiei care reclamă plagiatul ministrului Bode: „Au fost multe pasaje copy-paste și citări eronate”
„Domnul Bode spunea - plagiatul e un furt. Păi dacă e aşa, atunci, la vârful Ministerului de Interne avem astăzi un hoţ. Lucian, eşti disperat, te agăţi de putere, faci rău României şi asta e problema mea şi a noastră. Faci rău unei ţări pentru care luptăm şi pe care o iubim”, a mai spus fostul ministru USR.