Analiză | Moartea lui Hassan Nasrallah este o „pierdere majoră” pentru Hezbollah și Iran

Cu ajutorul Iranului, Nasrallah a transformat Hezbollah într-o entitate politică și militară puternică în Liban și într-un actor regional major.

Moartea lui Hassan Nasrallah este o lovitură semnificativă pentru Hezbollah și pentru sponsorul principal al organizației, Iranul. Hezbollah, un grup militant și partid politic care controlează o mare parte din sudul Libanului, a declarat că Nasrallah a fost ucis în atacurile aeriene israeliene din capitala Beirut, pe 27 septembrie.

În cei peste 30 de ani petrecuți la conducerea Hezbollah, Nasrallah a transformat miliția șiită într-o forță politică majoră în Liban și într-un adversar puternic al Israelului vecin.

Hezbollah – considerat o organizație teroristă de către Statele Unite, deși Uniunea Europeană a plasat doar aripa armată pe lista neagră – este, de asemenea, un membru de frunte al așa-numitei axe de rezistență a Iranului, o rețea liberă de proxy iranieni și grupuri militante susținute de Teheran împotriva Israelului și a Statelor Unite.

Îți mai recomandăm Hassan Nasrallah, liderul suprem Hezbollah, vânat de Israel

Moartea lui Nasrallah este „o pierdere majoră și o rușine” pentru Iran, a declarat Ali Fathollah-Nejad, directorul Centrului pentru Orientul Mijlociu și Ordine Globală din Berlin.

Aceasta constituie „cea mai grea lovitură pentru poziția regională a Teheranului” de la asasinarea comandantului iranian Qassem Soleimani într-un atac aerian american în Irak în 2020, a declarat Fathollah-Nejad pentru Radio Farda de la RFE/RL.

Nasrallah, Soleimani și liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, „au constituit nucleul ambițiilor regionale extinse ale Iranului”, a spus el.

Hassan Nasrallah (dreapta), adresându-se mulțimii în Beirut în iulie 1994, a fost ales lider al Hezbollah la vârsta de 32 de ani.

Cleric carismatic și orator priceput, Nasrallah a fost ales șef al Hezbollah la vârsta de 32 de ani. Cu asistență financiară și politică semnificativă din partea Teheranului, Nasrallah a transformat Hezbollah într-o entitate politică și militară puternică în Liban și un jucător major în regiune.

Moartea bărbatului de 64 de ani va avea „implicații serioase” pentru operațiunile axei de rezistență a Iranului, a declarat Hamidreza Azizi, membru al Institutului German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.

„Pe termen scurt, va duce la lacune serioase, lipsă de coordonare și ambiguitate”, a declarat el pentru RFE/RL.

Rebelii houthi din Yemen, un alt membru al axei, ar putea prelua rolul Hezbollah dacă Iranul decide să stabilească o nouă ierarhie în rețea, spune Azizi.

Îți mai recomandăm Explainer | Ce este și ce vrea Hezbollah, grupul desemnat de SUA și UE drept organizație teroristă

Gruparea Houthi au fost „mai eficientă” în a provoca Israelul de la izbucnirea războiului din Gaza decât alți membri ai Axei și a suferit mai puține înfrângeri, a spus Azizi.

„Dar nu există nicio garanție că vor rămâne ca atare, având în vedere hotărârea Israelului de a urmări [membrii axei] unul câte unul”, a adăugat el.

Pentru Hezbollah, moartea lui Nasrallah ar putea fi dezastruoasă, spun experții.

„Nasrallah va fi dificil de înlocuit”, spune Norman Roule, un veteran al CIA care a lucrat la Biroul Directorului Serviciului Național de Informații.

„Oricărui succesor îi va lipsi statura sa politică în Liban și relația personală cu liderul suprem al Iranului”, a declarat Roule pentru Radio Farda.

Qassem Soleimani (stânga), Nasrallah (centru) și Khamenei au format ceea ce experții au spus că este „nucleul” strategiilor regionale ale Iranului.

Hezbollah a suferit eșecuri majore în ultimele luni. Israelul a asasinat membri cheie ai conducerii sale, a neutralizat o parte semnificativă a arsenalului său militar și i-a întrerupt comunicațiile.

„Forțele de apărare ale Israelului au eradicat o întreagă generație de conducători Hezbollah care iau cu ei un bazin colectiv de experiență care este de neînlocuit în mod colectiv”, a spus Roule.

Heiko Wimmen de la International Crisis Group cu sediul la Bruxelles a declarat însă că Hezbollah este prea „instituționalizat pentru a fi decapitat".

Dar, a adăugat el, organizația nu poate rezista la nesfârșit atâtor „lovituri dramatice” și că, „în cele din urmă ceva va ceda”, a declarat el pentru Radio Farda.

Îți mai recomandăm Șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, ucis în atacurile israeliene

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.