Propunerea vine de la secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și ar oferi alianței occidentale un rol mai direct în coordonarea furnizării de arme, muniții și echipamente către Ucraina în timp ce luptă împotriva invaziei Rusiei, scrie Reuters.
Planurile vor fi discutate la reuniunea de două zile la Bruxelles. Observatorii spun că întâlnirea va arăta cât de departe sunt dispuși aliații europeni ai Ucrainei să meargă pentru a sprijini efortul de război al Kievului, în condițiile în care pachetul de ajutor militar al SUA este blocat în Congres.
Conform proiectului, NATO ar prelua unele activități de coordonare de la coaliția condusă de SUA, așa-numitul grup Ramstein. Mișcarea e concepută, în parte, și pentru a proteja sprijinul acordat Ucrainei în eventualitatea în care Donald Trump se întoarce la Casa Albă, au spus diplomați, citați de Reuters.
Până acum, NATO s-a concentrat pe acordarea de ajutor neletal pentru Ucraina, de teamă să nu provoace o escaladare a tensiunilor cu Rusia. Membrii săi au furnizat însă, la nivel bilateral, sprijin militar în valoare totală de miliarde de dolari.
Diplomații au declarat că există o opinie din ce în ce mai mare în cadrul NATO că este timpul să se pună ajutorul militar pentru Ucraina pe o bază mai durabilă, iar NATO este cel mai bine plasat pentru a face acest lucru.
O decizie finală în privința acestei propuneri ar urma să fie luată cel mai repede la summitul NATO de la Washington, în luna iulie.
Îți mai recomandăm Lovituri ucrainene asupra unei zone din Tatarstan, RusiaPropunerea e în stadiu incipient
Diplomații cu care a discutat Reuters au avertizat că discuțiile privind propunerea de creare a fondului NATO pentru Ucraine e încă în stadiu incipient și nu este deocamdată clar dacă suma de 100 de miliarde de euro va fi aprobată și care sunt sursele de finanțare.
Întâlnirea de la Bruxelles a miniștrilor de Externe NATO are loc într-un moment în care NATO caută un nou lider care să-i succeadă lui Stoltenberg, care se află în funcție de aproape 10 ani.
Premierul olandez Mark Rutte are sprijinul a aproximativ 90% dintre membrii NATO pentru această funcție - inclusiv Statele Unite, Franța, Marea Britanie și Germania - potrivit diplomaților.
Dar el se confruntă cu opoziția Ungariei - care obiectează la criticile sale la adresa guvernului premierului Viktor Orban - și cu o candidatură anunțată târziu de președintele României, Klaus Iohannis.
Washingtonul a anunțat, prin vocea ambasadoarei Statelor Unite la NATO, că susține candidatura premierului olandez Mark Rutte la conducerea Alianței Nord-Atlantice.
Îți mai recomandăm SUA îl susțin „pe deplin” pe Mark Rutte la NATO. Pe „prietenul” Iohannis îl respectăEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.