Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a confirmat, luni, că NATO va restricționa accesul în sediul său din Bruxelles a cinci diplomați din Belarus acreditați la instituția internațională.
Se pare că decizia îl vizează pe ambasadorul Belarusului la NATO și pe alți patru diplomați. „Vor putea intra efectiv în clădire, dar doar ca vizitatori, cu acces pentru o zi și escortă", a spus un oficial NATO. Belarusul nu este stat membru al NATO, dar are o prezență diplomatică în cadrul Alianței cu începere din 1998.
Reprezentanții acesteia vor putea participa la seminarii și diverse întâlniri în cadrul Parteneriatului pentru pace .
Stoltenberg a prezentat, într-o conferință de presă, detaliile reuniunii de marți a miniștrilor de Externe și ai Apărării din statele membre, care vor analiza prezența Alianței în Afganistan, dar și situațiile din Belarus și Ucraina. Principala temă a întâlnirii va fi însă pregătirea Summitului liderilor de stat și de guvern din 14 iunie, într-un moment „de răscruce pentru Alianță, când, într-o lume competitivă și lipsită de predictibilitate, avem nevoie de unitate transatlantică”, a spus Stoltenberg.
Îți mai recomandăm Belarusul, izolat. Lukașenko amenință Occidentul cu un „război rece”Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, secretarul general al NATO a spus că pe baza analizelor de securitate de la sediul instituției din Bruxelles, NATO „a decis restricționarea accesului reprezentanților Belarusului.”
De asemenea, Jens Stoltenberg a precizat că la Summitul din 14 iunie nu au fost invitați reprezentanți ai țărilor partenere, precum Ucraina și Georgia. „Summit-ul e destinat doar aliaților pentru că este o întâlnire relativ scurtă.”
NATO se află în centrul temelor de interes geo-strategic din ultima perioadă - Rusia își menține atitudinea descrisă de Ucraina drept amenințătoare, iar situația din Belarus a urcat pe primele locuri în dezbateri după deturnarea unui avion care circula între două capitale europene. Mișcarea, care a avut drept scop arestarea unui jurnalist, a produs revoltă în Occident, iar Jens Stoltenberg a salutat sancționarea regimului Lukașenko.
Îți mai recomandăm Rusia, pregătită să trimită un împrumut de 500 de milioane de dolari guvernului din Belarus