NATO: Relațiile cu Rusia, la cel mai coborât nivel după Războiul Rece

Jens Stoltenberg afirmă că amenințările curente reprezentate de Rusia sunt diferite față de cele din Războiul Rece și fiecare dintre ele are relevanță pentru securitatea Alianței.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, descrie relațiile cu Rusia ca fiind în cel mai prost moment de la sfârșitul Războiului Rece până acum, la scurt timp după expulzarea de NATO a opt diplomați ai misiunii Rusiei, acuzați de spionaj.

Ca răspuns, Rusia a anunţat că își suspendă, începând cu 1 noiembrie 2021, misiunea la NATO, dar și pe cea a Alianței în capitala rusă.

Declarația lui Jens Stoltenberg, făcută în ajunul întâlnirii miniștrilor Apărării din țările NATO, în desfășurare la Bruxelles, a fost urmată în cursul zilei de joi de o analiză în plen a răspunsului pe care îl poate formula Alianța la amenințarea în creștere pe care o reprezintă sistemele de rachete deținute de Rusia.

Îți mai recomandăm Expulzarea diplomaților ruși de la NATO | Răspunsul Kremlinului: subminează normalizarea relațiilor

În opinia Kremlinului, expulzarea diplomaților săi de la NATO este un semn al refuzului NATO de a dialoga. Jens Stoltenberg spune că există încă o serie de canale de comunicare cu Rusia iar abordarea Alianței este neschimbată: descurajarea amenințărilor și apărare credibile, combinate cu eforturi pentru un dialog relevant.

Principalul canal de comunicare dintre cele două părți, Consiliul NATO - Rusia a funcționat însă doar sporadic cu începere din 2014, când Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea.

Îți mai recomandăm Secretarul american al Apărării: Securitatea Mării Negre, vulnerabilă în fața Rusiei, e în interesul SUA

Cea mai recentă dispută diplomatică cu Rusia nu se află pe agenta reuniunii de la Bruxelles, dar este în analiză un așa-numit „plan general” de apărarea a Alianței în fața oricărui potențial atac din partea Rusiei.

Miniștrii Apărării din țările NATO au avut pe agendă și îngrijorările legate de ascensiunea Chinei, investițiile în noile tehnologii și „lecțiile învățate” în urma prezenței în Afganistan. Reuniunea se va încheia vineri la prânz cu prezentarea concluziilor de către secretarul general Jens Stoltenberg.

Îți mai recomandăm Rusia își suspendă misiunea la NATO și pe cea a Alianței la Moscova