Reuniunea de la Ramstein: „Ucraina va intra în NATO, dar acum trebuie să învingă Rusia”

Stoltenberg le-a spus reporterilor că, pentru ca războiul din Ucraina să se poată încheia, Kievul trebuie să aibă cu ce descuraja noi atacuri rusești.

Toți aliații NATO au convenit că Ucraina va deveni în cele din urmă membră a alianței, dar principalul obiectiv acum este să se asigure că țara va învinge Rusia invadatoare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a spus reporterilor că, pentru ca războiul din Ucraina să se poată încheia, Kievul trebuie să aibă cu ce descuraja noile atacuri rusești.

Statele Unite au anunțat la întâlnirea aliaților care sprijină Ucraina, găzduită chiar de SUA la Ramstein, în Germania, că vor începe în curând antrenarea trupelor ucrainene pentru folosirea tancurilor Abrams. La rândul ei, Germania a anunțat un acord pentru stabilirea unui hub în Polonia pentru repararea tancurilor folosite în războiul din Ucraina.

Stoltenberg: Aliații trebuie să întărească forțele ucrainene cu tancuri înaintea contraofensivei

La întâlnirea de la Baza Aeriană Ramstein, cea mai recentă dintr-o serie de întâlniri ale grupului de susținere a Ucrainei invadate de Putin în februarie trecut, nu s-au făcut anunțuri importante privind armele, dar s-a pus accent pe susținerea apărării aeriene a Ucrainei și pe livrarea de muniție.

De asemenea, șeful NATO a asigurat Kievul de sprijinul neclintit și a susținut aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO la un moment dat în viitor, dar oficialii au subliniat că prioritară este acum sprijinirea Ucrainei pe câmpul de luptă.

Ucraina a făcut presiuni asupra aliaților săi cerând permanent arme, avioane și muniție cu rază lungă de acțiune înainte de o contraofensivă de respingere a trupelor rusești, care este așteptată în următoarele săptămâni sau luni.

Îți mai recomandăm Aliaţii Ucrainei s-au reunit la baza aeriană Ramstein pentru a discuta despre ajutorarea cu arme


„Tancul M1, când va fi livrat, va face diferența”, a declarat generalul armatei americane Mark Milley, președintele șefilor de stat major comun, după discuții, numind că tancul Abrams „cel mai bun tanc din lume”.

Tancurile de luptă Abrams vor ajunge în Germania în următoarele săptămâni pentru ca trupele ucrainene să înceapă antrenamentul, a declarat reporterilor secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului, a adăugat că antrenamentul va dura aproximativ 10 săptămâni și va implica sute de soldați ucraineni.

În ianuarie, SUA s-au angajat să furnizeze Ucrainei 31 de tancuri avansate M1A2 Abrams, după luni de zile în care au evitat să o facă, din cauza preocupărilor legate de dificultatea de a le menține și de complexitatea lor.

Statele membre NATO și aliații lor au furnizat Ucrainei arme, dar conducerea Ucrainei a cerut în mod repetat arme mai puternice și provizii mai rapide.

Întrebat despre cererile Kievului pentru avioane de luptă avansate, Milley a spus că Ucraina are nevoie în primul rând de apărare aeriană la sol.

„Rușii sunt precauți să intre în Ucraina din cauza utilizării eficiente a sistemului de apărare aeriană ucraineană. Acesta este cel mai important lucru în acest moment", a spus Milley.

Hub în Polonia pentru repararea tancurilor din Ucraina

Tot la întâlnirea de vineri, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunțat un acord pentru stabilirea unui hub în Polonia pentru repararea tancurilor Leopard de fabricație germană care luptă în Ucraina.

Toate părțile au convenit asupra modului de finanțare a unui astfel de hub, care costă în jur de 150-200 de milioane de euro pe an și ar putea începe operațiunile la sfârșitul lunii mai, a declarat Pistorius reporterilor.

El a spus, de asemenea, că trupele ucrainene vor începe să fie antrenate cu privire la utilizarea tancurilor Leopard și a spus că angajamentul Berlinului de a livra aproximativ 80 dintre ele în Ucraina până la jumătatea anului progresează rapid.

„Ce arată toate astea? Ne arată hotărârea că vrem să perseverăm. Putin nu poate juca mult timp, vom persevera", a spus el.

Întrebat despre perspectivele Ucrainei de a se alătura alianței NATO, Pistorius a spus că toți membrii au fost de acord că văd Ucraina ca pe un viitor membru, dar „în primul rând” Ucraina trebuie să învingă Rusia.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a presat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu privire la livrările de arme, în cadrul unei întâlniri de joi la Kiev.

„I-am cerut domnului secretar general să ne ajute să depășim reticența partenerilor noștri de a ne furniza unele arme, și anume arme cu rază lungă de acțiune, aviație modernă, artilerie și vehicule blindate”, a spus Zelenski.

Îți mai recomandăm Danemarca și Țările de Jos vor dona Ucrainei 14 tancuri Leopard 2

„Oprirea deciziilor relevante înseamnă timp pierdut pentru pace și viețile soldaților noștri, care nu au primit încă instrumente vitale de apărare în cantitatea necesară, a spus liderul ucrainean.

Vorbind vineri reporterilor, Stoltenberg a spus că Zelenski a fost invitat să participe la următorul summit NATO din iulie și a subliniat necesitatea de a sprijini cu logistică câmpul de luptă din Ucraina.

„Poate sună puțin mai plictisitor, dar aceasta este acum o bătălie de uzură, iar o bătălie de uzură devine un război al logisticii”, a spus el.

Premierul ungar Viktor Orban a turnat apă rece asupra perspectivelor Ucrainei în NATO întrebând retoric pe Twitter „Ce?!” ca un comentariu la afirmația șefului NATO că Ucraina ar trebui să se alăture alianței militare.

Înainte de întâlnire, Washingtonul a anunțat un nou ajutor militar de 325 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), rachete avansate și mine antitanc.

Danemarca și Țările de Jos au anunțat că vor trimite în Ucraina 14 tancuri grele Leopard 2 de fabricație germană până la începutul anului viitor. Canada a anunțat puști și radiouri ale armatei.

Întâlnirea de vineri vine într-un moment vital în invazia Rusiei, veche de aproape 14 luni, care a ucis mii de oameni, a dezrădăcinat milioane, a distrus orașe și a devastat economia ucraineană.

După ce a rezistat unei ofensive rusești de iarnă și de primăvară care a făcut doar mici progrese în est, Ucraina speră acum să recupereze terenurile din sud și est într-o contraofensivă în următoarele săptămâni sau luni.