Ministrul de Finanțe nu știe cât e salariul minim. „Nu are cum să fie 1.300 de lei”

Ministrul de Finanțe a avut probleme în a răspunde întrebărilor jurnaliștilor la conferința săptămânală. Imagine din 24 august 2021, sediul ministerului de Finanțe.

Ministrul de Finanțe nu a putut răspunde la întrebările despre valoarea salariului minim net, despre numărul scanerelor prezente în vămile din România și la cât se ridică evaziunea din portul Constanța. Vîlceanu a anunțat că salariile profesorilor nu se vor majora în acest an.

Dan Vîlceanu, proaspăt numit la ministerul de Finanțe, a avut probleme în a răspunde unor întrebări punctuale. Prima problemă majoră a fost legată de nivelul salariului minim net din România.

Ministrului i s-a adresat întrebarea dacă are idee cât e salariul minim net”, la care Dan Vîlceanu a răspuns: în jur de 1.600 și ceva”. În momentul în care a fost corectat de reporterul Antena3 și i s-a spus că este 1.386 de lei, ministrul a spus că nu are cum să fie 1.300 de lei, deoarece salariul minim brut este 2.300 de lei”. Conform datelor oficiale, salariul minim net este de 1.386 de lei pentru persoanele care nu ocupă o funcție pentru care este nevoie de studii superioare.

Your browser doesn’t support HTML5

VIDEO Dan Vîlceanu, despre salariul minim: Nu are cum să fie 1.300 de lei

Întrebat de Europa Liberă dacă la ministerul de Finanțe există o estimare privind evaziunea fiscală din portul Constanța, Dan Vîlceanu a răspuns că nu știe și că va cere o informare de la colegii din minister.

Your browser doesn’t support HTML5

VIDEO Dan Vîlceanu despre evaziunea fiscală din portul Constanța

Ministrul nu a putut spune nici câte scanere active sunt prezente în vămile din România, deși de mai mulți ani se discută despre evaziunea fiscală și lipsa acestor mijloace pentru eradicarea evaziunii.

Îți mai recomandăm Mafia Vămilor. Contrabandă de miliarde de euro. De ce nu are România scanere funcționale?

„E o discuție veche asta cu scanerele care funcționează și nu funcționează. Nu vă pot spune câte scanere active sunt, o să cer o informare. Știu că există blocaje în unele vămi, vă voi informa exact, la un moment dat nu era niciunul. Dacă la un moment dat s-a schimba situația vă voi informa”, a afirmat ministrul de Finanțe. El a adăugat că nu a existat voință politică pentru investiții în vămi și speră că soluția o să fie înființarea Autorității Vamale.

Îți mai recomandăm Țară în service | Intrarea în Schengen. Rețelele mafiote, mai pregătite decât statul?

Fostul de ministru de Finanțe, Florin Cîțu, declara, în 2020, că scanerele din vămi sunt o legendă și că ele nu au funcționat niciodată, deși au fost cumpărate din fonduri europene. El preciza, în ianuarie 2020, că în ultimul scaner funcțional a intrat un tir.

Îți mai recomandăm Exclusiv | Jumătate de tonă de cocaină descoperită în cutii de banane. Scanerele din vămi nu funcționează

Ministrul de Finanțe a spus că își dorește reducerea subvenției partidelor politice, dar că trebuie să existe o decizie a Coaliției. În proiectul privind rectificarea bugetară, elaborat sub coordonarea premierului Cîțu, se prevede suplimentarea cu 100 de milioane a subvenției pentru partide în 2021. Ar ajunge astfel la o valoare record de 265 de milioane de lei, deși Florin Cîțu susținea anul trecut că va face economii reale” și va tăia subvenția partidelor. Promisiunea nu a fost respectată nici în 2020, nici în 2021.

„Dacă mă întrebați pe mine personal, cred că această subvenție trebuie să fie redusă”, a completat ministrul Vîlceanu.

Europa Liberă a prezentat modul în care a evoluat subvenția partidelor politice în ultimii ani, aceasta fiind majorată de 18 ori în ultimii cinci ani.

Îți mai recomandăm Premierul Cîțu majorează subvenția pentru partide după ce s-a lăudat pe Facebook că o va tăia

Promisiuni de la ministrul de Finanțe

Dan Vîlceanu a promis că ținta de deficit nu va fi depășită în acest an, iar datoria publică nu va trece de 50%, ci se va situa la 49.1 – 49.2.

De asemenea, a prezentat mai multe măsuri privind digitalizarea care vor ajuta contribuabilul în relația cu statul. Măsurile urmează să fie implementate de anul viitor. Printre ele se numără și schimbul automat de date între ANAF și primării, fără a mai fi nevoie ca un contribuabil să treacă pe la cele două instituții. De asemenea, urmează modificări în Spațiul Privat Virtual.

„O altă măsură este obligativitatea înrolării în sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanțelor și ANAF, respectiv Spațiul Privat Virtual, a persoanelor juridice, asocierile și alte entități fără personalitate juridică precum și a persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală sau are o activitate economică în mod independent. Înrolarea în SPV asigură o comunicare și un mod de lucru 24/24 cu administrația fiscală și reprezintă o eficientizare clară a modului în care cetățeanului interacționează cu organul fiscal”, a spus ministrul.

Dan Vîlceanu a fost susținut pentru funcția de ministru al Finanțelor de premierul Florin Cîțu, iar împotriva numirii sale s-a exprimat președintele PNL, Ludovic Orban.

Îți mai recomandăm Inspectorii care au controlat firma ministrului Vîlceanu, detașați din ordinul subordonaților lui Cîțu