Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, anunța, pe 28 noiembrie 2020, că lucrează la bugetul de stat pentru 2021 și că „propune economii reale la bugetul de stat” prin tăierea cu „un procent semnificativ” a subvenției pentru partidele politice. El se lăuda că a redus subvenția pentru partidele politice cu 30% și în 2020. Informațiile sale sunt contrazise de datele oficiale.
„Marcel Ciolacu, așa se fac economii substanțiale la bugetul pentru anul viitor. Nu prin pseudo-demisii din Parlamentul României”, scria Florin Cîțu pe Facebook, ca o replică la demisia din Parlament a președintelui PSD pentru a nu încasa pensie specială.
Realitatea prezentată în datele Autorității Electorale Permanente (AEP) arată diferit față de postările de pe Facebook ale premierului.
Subvenția pentru partidele politice nu a fost redusă nici în 2020, nici în 2021. Dimpotrivă, ea s-a majorat față de perioada Dragnea – PSD. Anul acesta s-ar putea va ajunge la un record istoric, conform propunerii de rectificare bugetară: 265 de milioane de lei (53 milioane euro) pentru partidele parlamentare sau care au aleși locali.
La rectificarea bugetară propusă în acest an, subvenția partidelor a crescut cu peste 100 de milioane de lei față de bugetul votat în Parlament. „Reducerea” a fost doar pe Facebook.
Conform legii, suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0.01% și cel mult 0.04% din PIB. Raportarea la produsul intern brut a fost făcută printr-un amendament susținut de PSD în epoca Dragnea și depus chiar de fostul trezorier, Mircea Drăghici, cel care a fost condamnat definitiv pentru modul în care a folosit subvenția partidului.
Președintele AEP: „Este o subvenție corectă”
Președintele Autorității Electorale Permanente consideră că subvenția din 2015 nu era una care răspundea cerințelor partidelor, doar 6,7 milioane pe an pentru toate partidele. El a subliniat că a cerut un procent mediu pentru partide, între 0,01 și 0,04 din PIB.
„Niciodată nu vom cere pragul minim pentru că există o evoluție normală față de bugetele anterioare și nu vrem să dezechilibrăm balanța și planurile partidelor care primesc subvenția”, a spus președintele AEP pentru Europa Liberă.
Constantin Mitulețu-Buică susține că subvenția s-a majorat de 18 ori în ultimii cinci ani.
„Acum este o subvenție corectă, partidele vor primi 265 de milioane. Poate să fie chiar o evoluție în viitor”, adaugă președintele Autorității.
Ce le-a promis Cîțu șefilor de organizații din PNL
Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că premierul Cîțu le-a făcut o promisiune colegilor înainte de Congres: dacă ajunge președintele partidului, jumătate din suma încasată ca subvenție va fi trimisă în teritoriu.
„Cîțu a promis că va schimba sistemul actual prin care banii încasați rămân doar la centru. Nici măcar nu știm ce se întâmplă cu sumele primite și pe ce sunt cheltuite. A discutat cu mai mulți șefi de organizații și a promis că dacă ajunge președintele PNL va trimite jumătate din suma încasată în teritoriu”, a declarat un lider de organizație pentru Europa Liberă.
PNL a încasat anul trecut peste 70 de milioane de lei, după ce la rectificare s-a majorat suma alocată partidelor cu 80 de milioane de lei. Subvenția pe care trebuia să o încaseze, dacă nu apărea rectificarea, era de peste 47 de milioane de lei.
PSD a primit anul trecut peste 124 de milioane de lei, în timp ce în conturile USR au intrat peste 19 milioane de lei.
Cum a evoluat subvenția partidelor în ultimii cinci ani
Cu bani de la bugetul de stat, campaniile electorale au devenit din ce în ce mai scumpe. De aproape patru ori mai scumpe în 2020 decât în 2016. Eliminarea banilor negri din finanțarea partidelor, dezideratul noii legi, nu a eliminat însă și problemele penale.
Fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru folosirea subvenției în alte scopuri și delapidare. El încercase, în 2018, să cumpere o vilă și o mașină cu banii din subvenția partidului.
Curtea de Conturi a scos la iveală mai multe nereguli din perioada în care Drăghici a ocupat funcția de trezorier. Partidul închiriase firme de bodyguarzi, avea probleme în legătură cu contabilitatea dublă pe care o ținea și în contractele încheiate cu diferite societăți comerciale. Totodată, Liviu Dragnea închiria avioane private când era președintele PSD pentru deplasări externe.
Europa Liberă a dezvăluit cum Pro România a cheltuit peste 300.000 de euro pentru achiziția de mașini, plătind peste 133.000 de euro pentru un singur automobil Tesla.
Subvenția partidelor 2015 – 2021
Noua lege privind finanțarea partidelor politice a fost votată în 2015. Ea prevede ca partidele să primească anual o subvenție de la buget pentru a se evita banii negri.
Cu toate că sumele încasate au crescut an de an, transparența unor partide privind modul în care au cheltuit banii primiți nu s-a îmbunătățit. PSD este campionul secretizării datelor, în timp ce USR PLUS este partidul care prezintă online fiecare cheltuială.
PNL se află la mijloc, oferă informații despre sumele cheltuite, dar cu mare greutate. Alianța pentru Unirea Românilor încasează subvenția lunar, dar nu o folosește pentru cheltuielile partidului, ci o păstrează în cont.
Facebook Forum