Eșec după prima discuție în fosta coaliție | Cioloș: Există o propunere de premier, să răspundă partenerii

Dacian Cioloș așteaptă răspuns urgent de la foștii parteneri de coaliție, care au de ales între a reface coaliția sau să susțină un guvern minoritar USR în Parlament.

Premierul desemnat Dacian Cioloș a spus miercuri seară, după întâlnirea avută cu liderii PNL, UDMR și ai minorităților din Parlament, că intenționează în continuare să refacă fosta coaliție de guvernare. 

„Nu există altă formulă de construcție în Parlament decât cu PNL și UDMR și cu susținerea minorităților, în jurul unui program de guvernare pentru gestionarea pandemiei, a creșterii prețurilor la energie și implementarea PNRR”, a spus Dacian Cioloș miercuri seară, într-o conferință de presă susținută la sediul USR după întâlnirea avută la PNL cu liderii fostei coaliții de guvernare.

El a punctat că liderii celorlalte două partide au de ales între realizarea unui guvern de coaliție, în fapt refacerea fostei coaliții de guvernare, sau susținerea unui guvern minoritar USR.

Îți mai recomandăm Mandatul lui Cîțu | De ce se teme PNL înainte de întâlnirea cu Cioloș

„Rămâne de văzut cât de repede își asumă și PNL și UDMR să dăm cât mai repede un guvern României. Vedem dacă PNL este responsabil în această situație de criză, în care nu au făcut o propunere de premier, dar au o propunere de premier făcută de Klaus Iohannis”, a spus Cioloș.

„Obiectivul meu și al USR este să dăm un guvern României cât mai repede, să mergem cu o soluție în Parlament cât mai rapid. Dată fiind gravitatea situației, nu cred că putem aștepta foarte mult”, a completat premierul desemnat.

Cioloș a precizat că liderii celor două partide, în special Florin Cîțu, i-au cerut termen pentru a putea obține mandat de negociere din partea propriului partid, urmând ca vineri să aibă loc o discuție cu un răspuns clar: „dacă susțin sau nu varianta propusă de Klaus Iohannis”.

Îți mai recomandăm Prima zi de negocieri | Strategia lui Cioloș pentru câștigarea puterii

El a spus că le-a prezentat foștilor parteneri de coaliție și programul de guvernare pregătit de USR pentru ținerea sub control a prețurilor la energie și a situației pandemice și că a avut „reacții pozitive”.

„Așa că așteptăm deciziile PNL și UDMR dacă sunt gata să înceapă negocierile, iar noi ne gândim la formula prin care să mergem cât mai repede în Parlament”, a încheiat Dacian Cioloș.

USR se pregătește de guvernare în coaliție, dar e gata să facă guvern minoritar

Miercuri seară, Biroul Național al USR s-a întrunit și „a discutat toate scenariile” după întâlnirea de la PNL.

„În așteptarea deciziilor din forurile interne ale acestor acestor partide, Biroul Național al USR a convocat Comitetul Politic al partidului pentru duminică, 17 octombrie, de la ora 18:00, avand un singur punct pe ordinea de zi: analiza și aprobarea programului de guvernare și a echipei guvernamentale”, a transmis USR într-un comunicat remis presei la finalul ședinței.

USR va încerca să refacă coaliția cu PNL și UDMR, dar este pregătit să-și facă echipa pentru un guvern USR cu care să meargă în Parlament.

„Pentru mine, în calitate de prim-ministru desemnat de președintele României, lucrurile sunt clare. Vom căuta să reformăm coaliția cu PNL și UDMR și pentru asta fac tot ce este posibil pentru a negocia o formulă de guvernare cu președinții celor două partide. Însă, în paralel cu această încercare de negociere, am luat câteva decizii pentru că avem un calendar clar și scurt pentru a prezenta un guvern în Parlament și asta se va întâmpla și dacă ajungem la un acord, și dacă nu”, spune liderul USR, premierul desemnat Dacian Cioloș.

În aceste condiții, Biroul Național al USR a decis să continue discuțiile cu foștii parteneri, în paralel cu redactarea unui program de guvernare și propunerea unei liste de miniștri.

„Dorința noastră e refacerea coaliției, iar în cazul în care negocierile durează mai mult decât perioada formală sau eșuează e nevoie să oferim o soluție funcțională pentru un nou guvern”, a declarat Dacian Cioloș.

Val-vârtej de la PNL

Imediat după ce a ieșit din sediul PNL, premierul desemnat Dacian Cioloș a spus că nu a fost luată nicio decizie și că va da mai multe detalii după întrunirea din aceeași seară a conducerii USR.

„Nu s-a luat nicio decizie. Vom avea o ședință de Birou Național. Vă spunem (mai multe - n.r.) la sediul USR”, a declarat Dacian Cioloș, vizibil agitat, părăsind în trombă curtea PNL după circa o oră de la intrarea în sediul liberalilor.

Dacă nu reușește să reunească fosta coaliție, USR-PNL și UDMR, susținută de minorități, premierul desemnat Dacian Cioloș nu are altă soluție decât să meargă cu un guvern minoritar USR în parlament, care va cădea la vot.

Din acel moment, președintele Klaus Iohannis poate face o altă nominalizare pentru funcția de premier.

Florin Cîțu: O să mai discutăm. Cei care au declanșat criza să vină și cu o soluție

La scurt timp de la plecarea premierului desemnat, președintele PNL, Florin Cîțu, a confirmat că nu s-a luat nicio decizie și a insistat că responsabilitatea găsirii unei majorități aparține premierului desemnat.

Îți mai recomandăm Analiză | Ce a urmărit Klaus Iohannis și cum scapă USR din capcană

„Am acceptat această întâlnire din respect pentru români și față de mandatul acordat de președintele Iohannis. Am spus că cei care au declanșat criza să vină și cu o soluție. (Dacian Cioloș) dorește să refacă coaliția, o să mai discutăm”, a declarat Florin Cîțu.

El spune că soluția trebuie să vină „de la cei care au aruncat România în criză.”

Florin Cîțu a reluat teza obsesiv vehiculată în aceste zile potrivit căreia USR ar trebui să facă o majoritate alături de cei cu care a votat moțiunea de cenzură, în urma căreia a fost demis guvernul condus de el.

Florin Cîțu, cât pe ce să treacă neobservat de jurnaliști la intrarea în sediul PNL, camuflat cu șapcă și mască, într-o geacă de piele

„Suntem aici ca să discutăm dar nu am ajuns la nicio concluzie. Atunci când a fost la Cotroceni, ne gândim că domnul Dacian Cioloș a avut o majoritate atunci când USR l-a propus premier. De aceea revin la această majoritate testată în Parlament, la moțiunea de cenzură. Dar discutăm în continuare”, a punctat premierul demis Florin Cîțu.

Kelemen Hunor, liderul UDMR, la sosirea la sediul PNL

El a anunțat și că Florin Roman (PNL), vicepreședintele al Camerei Deputaților, îi va succede lui Ludovic Orban, ca interimar, la șefia Camerei Deputaților, post din care fostul președinte al PNL și-a dat demisia miercuri în consecința pierderii președinției PNL la congresul de alegeri de la sfârșitul lunii trecute, la care a fost înfrânt de Florin Cîțu.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost ceva mai conciliant și a îndemnat la abandonarea orgoliilor. El a constatat lipsa încrederii între partenerii de dialog: „Fără încredere este greu să construiești”, a mai spus liderul UDMR.

„Am constatat lipsa de încredere, fără încredere este greu să construiești. Noi trebuie să găsim o soluție, într-o formă sau alta. Eu sper ca fiecare să mai lase din orgoliile arătate în stânga și în dreapta, nu mai putem schimba moțiunea de cenzură, nici alăturarea de AUR, dar trebuie să schimbăm viitorul”, a spus Kelemen Hunor.

Parafrază după Kennedy

„Le ofer un parteneriat cum ne dorim toţi să facem o majoritate în Parlament”, a declarat Dacian Cioloş înaintea de întâlnirea cu Florin Cîţu, Kelemen Hunor şi Varujan Pambuccian.

Parafrazând o veche butadă specifică romantismului în creația literară, Cioloș a invocat contextul „excepțional” care cere „soluţii excepţionale”.

De asemenea, într-o parafrază după John F. Kennedy, fost președinte american, el a spus că a venit la întâlnire nu pentru a vedea ce poate obține el de la foștii parteneri de guvernare ai USR, ci pentru a afla ce anume pot oferi ei României.

„Ne găsim într-un moment excepţional, care cere soluţii excepţionale. Nu intru la aceste discuţii cu liderii PNL şi UDMR gândindu-mă la ce pot obţine eu de la partenerii noştri, ci la ce le pot oferi ei României. Astăzi, e nevoie să avem multă înţelepciune”, a spus liderul USR Dacian Cioloș, desemnat luni, 11 septembrie, de președintele Klaus Iohannis cu crearea unui guvern pe care să-l treacă prin votul Parlamentului.

Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minorităților naționale, în drum spre întâlnirea de miercuri, de la sediul PNL

La nivelul forurilor statutare din PNL s-a luat decizia respingerii Guvernului Cioloş în Parlament.

Dan Barna, vicepreședinte al USR, a spus că, în cazul în care după discuțiile cu liderii fostei coaliții nu se ajunge la niciun rezultat, USR este gata să vină luni cu lista de miniştri în Parlament.

Îți mai recomandăm Analiză | Cele zece zile ale lui Dacian Cioloș: premier de sacrificiu sau câștigător

Premierul desemnat Dacian Cioloș a avut miercuri o întâlnire cu liderii PNL și UDMR, Florin Cîțu și Kelemen Hunor, și cu liderul minorităților naționale din Parlament, Varujan Pambuccinan, la sediul liberalilor, pentru o primă discuţie în vederea formării unei majorităţi parlamentare.

Înainte de intrarea la discuții, Dacian Cioloș a respins sugestiile făcute de foștii săi parteneri de guvernare, PNL și UDMR, de a crea o majoritate cu cei alături de care a votat la moțiunea de cenzură prin care a fost demis guvernul Cîțu, din care și miniștrii USR au făcut parte.

„Nu este în intenţia noastră de a negocia o majoritate cu PSD şi AUR, am spus lucrul acesta foarte clar. Nu avem compatibilităţi politice. Noi ne asumăm aici nişte măsuri de guvernare care cred că nu sunt compatibile cu felul în care PSD şi AUR văd lucrurile. Am spus lucrul acesta de la început", a spus marți seară premierul desemnat Dacian Cioloş, președinte al USR.

Premierul desemnat Dacian Cioloș, înainte de întâlnirea cu liderii PNL, UDMR și al minorităților naționale, de la sediul PNL

Potrivit Constituţiei, premierul desemnat are 10 zile pentru a se prezenta în faţa Parlamentului ca să ceară votul de încredere asupra programului şi întregii liste a Guvernului.

Îți mai recomandăm PNL îl trimite pe Cioloș să guverneze alături de cei cu care a debarcat guvernul. Și PSD, UDMR și AUR îl resping momentan

El a spus că obiectivul său este de a pregăti un guvern care să gestioneze rapid situaţia de criză şi că va discuta în consecința acestei intenții cu foștii parteneri de coaliție: PNL, UDMR, minorităţi.

Întrebat, într-o emisiune la B1 TV, de ce va avea o întâlnire doar cu liderii partidelor, fără echipele de negociere, Cioloș a spus că aceasta a fost propunerea președintelui PNL, Florin Cîțu, premierul demis pe 5 octombrie prin moțiunea de cenzură a PSD, votată de USR și AUR.