USR îl va propune pentru Banca Națională pe Cristian Popa, director investiții NN Pensii din februarie 2018 până în prezent. Acesta este din 2015 lector la Institutul Bancar Român, iar între 2014 și 2018 a fost director Investiții la NN Asigurări de viață. Decizia a fost luată aseară de conducerea Uniunii Salvați România. În USR s-a luat în discuție și numele deputatului Claudiu Năsui, dar s-a renunțat la această variantă, considerându-se că acesta este mai util în această perioadă partidului.
PSD, ALDE și UDMR nu au luat încă decizia finală în privința numelor propuse pentru BNR. Social-democrații îi vor menține pe Florin Georgescu și Gheorghe Gherghina, dar vor trebui să mai facă o propunere pentru funcția rămasă vacantă după plecarea lui Liviu Voinea ca reprezentant al României la FMI. În acest moment, Voinea ocupa funcția de viceguvernator BNR.
Prima propunere avansată în interiorul PNL pentru Consiliul de Administrație al BNR a fost cea a liderului grupului PNL din Senat, Florin Cîțu. După o discuție purtată de Ludovic Orban cu senatorul liberal, s-a decis ca acesta să rămână în partid. Lui Cîțu i s-a promis că o să fie viitorul ministru de Finanțe dacă partidul ajunge la guvernare.
Printre numele care se discută în PNL pentru Consiliul de Administrație al BNR este cel al lui Ionuț Dumitru, actualul președinte al Consiliului Fiscal. Dumitru este și economistul șef al Raiffeisen Bank. Potrivit CV-ului prezent pe site-ul Consiliului Fiscal, a absolvit Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, are un master în “Strategii și Politici Financiar-monetare” și a obținut titlul de doctor în economie la ASE. De asemenea, are mai multe cursuri de specialitate absolvite în afara țării.
Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că Eugen Nicolăescu își face lobby pentru a fi menținut în CA al BNR. În prezent, Nicolăescu ocupă funcția de viceguvernator BNR, dar s-ar putea ca următoare funcție să fie de membru neexecutiv. O poziție în Consiliul de Administrație este dorită și de Andrei Stamatian, prim-vicepreședinte CEC, care este băiatul deputatului PNL, Andrei Stamatian.
Îți mai recomandăm Isărescu: cele 5 mari riscuri la stabilitatea financiară a României. „Ordonanța lăcomiei” - risc severDecizia finală urmează să fie luată la începutul săptămânii viitoare. Surse din PNL susțin că Ludovic Orban nu este convins că liberalii au două propuneri de făcut, deoarece nu este semnat un document cu cei de la PSD, ci există doar o înțelegere informală privind algoritmul de împărțire.
Mugur Isărescu nu mai are probleme în reînnoirea mandatului după ce Coaliția de guvernare a decis să îl susțină. Chiar dacă senatorii PSD au anunțat că nu vor vota pentru Mugur Isărescu, există numărul necesar de voturi pentru a ca actualul guvernator să nu aibă probleme. Mandatul lui M. Isărescu a fost puternic contestat de senatorul Șerban Nicolae, care a spus că nu s-a luat o decizie în interiorul PSD cu privire la mandatul său în fruntea BNR.
Îți mai recomandăm Bloomberg: Cine l-ar putea înlocui pe Mugur Isărescu la conducerea BNRCare este actuala componență Consiliului de Administrație
- Mugur Isărescu - guvernator
- Florin Georgescu - prim-viceguvernator
- Eugen Nicolăescu - viceguvernator
- Liviu Voinea - viceguvernator
- Marin Dinu - membru
- Daniel Dăianu - membru
- Gheorghe Gherghina - membru
- Agnes Nagy - membru
- Virgil Stonescu - membru