Netanyahu amenință Iranul. Șeful ONU, „persona non grata” în Israel. Noi atacuri asupra Beirutului. 7 morți după atentatul de la Tel Aviv

Premierul Beniamin Netanyahu a promis că Iranul va plăti pentru atacul cu rachete asupra Israelului.

Armata israeliană a promis că va riposta la atacul Iranului cu rachete. Premierul Beniamin Netanyahu a spus că Iranul a făcut o „mare greșeală” atacând Israelul. Teheranul a spus că atacul cu rachete a fost un „un răspuns rațional și legitim” la acțiunile militare israeliene.

Rezumat

  • Armata israeliană a promis că atacul Iranului cu aproximativ 180 de rachete va avea consecințe.
  • În continuare, sunt foarte puține informații despre daunele provocate de atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului. Un palestinian a fost ucis în Cisiordania ocupată în timpul barajului.
  • Iranul susține că trei baze aeriene israeliene și sediul serviciului israelian de informații externe Mossad au fost țintele atacului.
  • ONU și UE au reluat apelurile pentru încetarea focului, iar Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească miercuri.
  • Ministrul de Externe al Iranului, Abbas Araghchi, a declarat că acțiunea Iranului a fost „încheiată, dacă regimul israelian nu decide să invite la noi represalii”.
  • Distrugătoarele americane din estul Mării Mediterane au doborât mai multe rachete lansate de Iran.
  • Șapte persoane au fost ucise și 17 rănite într-un atac armat în orașul israelian Jaffa, cu câteva minute înainte ca Iranul să lanseze atacul.

Armata libaneză: soldații israelieni au făcut o scurtă incursiune în sudul țării

Armata libaneză a declarat că soldații israelieni au realizat o scurtă incursiune în sudul țării miercuri, după ce grupul militant Hezbollah a raportat ciocniri cu trupele israeliene în două zone.

„Forțele inamice israeliene au străpuns Linia Albastră cu aproximativ 400 de metri în teritoriul libanez” în două zone, „apoi s-au retras la scurt timp după aceea”, se arată într-un comunicat al armatei libaneze, referindu-se la linia de demarcație dintre Liban și Israel.

Oficialii palestinieni spun că sunt 51 de morți în atacurile israeliene din sudul Fâșiei Gaza

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 51 de persoane au fost ucise și 82 rănite în operațiunea din Khan Younis, care a început miercuri dimineață. Înregistrările de la Spitalul European arată că șapte femei și 12 copii, în vârstă de 22 de luni, s-au numărat printre cei uciși, scrie AP.

Alte 23 de persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise în atacuri separate în Gaza, potrivit spitalelor locale.

Locuitorii au declarat că Israelul a efectuat atacuri aeriene puternice în timp ce forțele sale terestre au organizat o incursiune în trei cartiere din Khan Younis.

Israelul îl declară „persona non grata” pe secretarul general al ONU

Ministrul israelian de externe Israel Katz a anunţat marţi că l-a declarat „persona non grata” în Israel pe secretarul general al ONU Antonio Gueterres.

El îl acuză pe șeful ONU că nu a condamnat atacul masiv al Iranului de marţi seara în Israel.

„Oricine nu poate să condamne fără echivoc atacul odios al Iranului împotriva Israelului nu merită să calce pământul israelian. Noi avem a face cu un secretar general aniisraelian care-i susţine pe terorişti, violatori şi asasini”, îl acuză într-un comunicat Israel katz pe Antonio Guterres.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a condamnat miercuri „lărgirea conflictului în Orientul Mijlociu”, relatează AFP.

„Acest lucru trebuie să înceteze. Un armistiţiu este absolut necesar” a cerut Guterres care a denunțat o situați de „escaladare după escaladare” în Orientul Apropiat.

Rebelii Houthi din Yemen au tras trei rachete împotriva Israelului

Rebelii Houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au anunțat miercuri că au tras trei rachete de croazieră împotriva Israelului, la o zi după un atacul iranian masiv pe teritoriul israelian, scrie AFP.

Deocamdată rezultatul atacului e neclar.

De la începutul războiului în Fâlia Gaza, insurgenţii din Yemen au desfăşurat mai multe atacuri împotriva Israelului şi unor nave cu care afirmă că are legătură la Marea Roşie şi în Golful Aden.

Actualizare ora 11.25

Israelul solicită evacuarea a alte 24 de sate din sudul Libanului

Armata israeliană a avertizat miercuri oamenii să evacueze alte 24 de sate din sudul Libanului.

Avertismentul vine la câteva zile după ce armata a lansat ceea ce a spus că sunt operațiuni terestre limitate în apropierea graniței pentru a combate grupul militant Hezbollah.

Satele se află într-o zonă tampon declarată de ONU stabilită după ce Israelul și Hezbollah au purtat ultimul lor război în 2006.

Îți mai recomandăm Incursiune terestră limitată a Israelului în Liban, iminentă (presă). Biden face apel la încetarea focului

Iranul extinde închiderea spațiului aerian în așteptarea represaliilor

Iranul a prelungit închiderea spațiului său aerian, deoarece se așteaptă la represalii israeliene după atacul de marți seara, transmite DPA. Toate zborurile au fost anulate până joi la ora locală 05:00 am pentru a menține securitatea aviației, a raportat agenția de știri de stat ISNA, citând un purtător de cuvânt al autorității aviatice.

Iranul a închis inițial doar spațiul aerian deasupra Teheranului, anulând toate zborurile până miercuri dimineață, după ce a lansat un baraj de rachete asupra Israelului marți seara. Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran (IRGC) a declarat că atacul a fost o represalii pentru uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh, a șefului Hezbollah Hassan Nasrallah și a unui general iranian.

Presa de stat libaneză spune că Israelul atacă suburbiile sudice ale Beirutului

Presa oficială libaneză a declarat că un atac israelian a vizat miercuri suburbiile sudice ale Beirutului, după o noapte de lovituri repetate asupra zonei, unde se află obiective Hezbollah.

„Avioanele israeliene au vizat suburbiile sudice cu o lovitură”, a raportat Agenția Națională de Știri, în timp ce un fotograf AFP a văzut fum ridicându-se din zonă.

Numărul victimelor în urma atacului de la Tel Aviv crește la șapte

Numărul morților în urma unui atac cu împușcături și înjunghieri în Tel Aviv a crescut la șapte, după ce una dintre victime a murit din cauza rănilor sale peste noapte, transmite Agence France Presse (AFP).

„Persoana rănită a venit la noi în stare critică, suferind de leziuni multisistemice, iar după ce medicii s-au luptat pentru viața lui, au trebuit să-l declare mort cu puțin timp în urmă”, se arată într-un comunicat al centrului medical Ichilov din Tel Aviv.

Pe lângă persoanele decedate, 17 persoane au fost rănite în atacul care a avut loc în apropierea stației de metrou ușor din Tel Aviv din Jaffa, potrivit poliției israeliene.

Poliția daneză investighează două explozii în apropierea ambasadei Israelului

Poliția daneză a anunțat miercuri că investighează două explozii în imediata apropiere a ambasadei Israelului de la periferia nordică a orașului Copenhaga.

Nu au fost raportați răniți și este prea devreme pentru a spune cât de mari au fost exploziile, a declarat un purtător de cuvânt al poliției reporterilor la fața locului, potrivit Reuters.

„Este clar că ambasada israeliană se află în imediata apropiere și acesta este, în mod natural, un unghi pe care îl analizăm”, a declarat comisarul adjunct Jakob Hansen de la poliția din Copenhaga.

Ambasada Israelului, într-o postare pe Facebook, și-a exprimat șocul față de explozii, dar a spus că are încredere deplină în poliția daneză care se ocupă de anchetă.

11 cetățeni moldoveni au fost evacuați de urgență din Liban

11 cetățeni moldoveni au fost evacuați de urgență din Liban, în contextul situației tot mai tensionate din Orientul Mijlociu. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi. Operațiunea a fost realizată cu ajutorul Kievului și Organizației Internaționale pentru Migrație, transmite Europa Liberă Moldova.

Îți mai recomandăm MAE solicită cetățenilor români să părăsească Libanul

Știrea inițială

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că 180 de rachete au fost trase din Iran și au vizat Israelul, provocând sirenele de raid aerian în toată țara.

„Oricine ne atacă, îi atacăm”, a spus Beniamin Netanyahu în timp ce cabinetul de securitate s-a întâlnit de urgență noaptea târziu, pe 1 octombrie.

Premierul a numit atacul iranian un „eșec” și a sugerat că Iranul ar putea avea aceeași soartă ca Gaza și Liban.

Marți dimineață, armata israeliană a emis un nou avertisment pentru locuitorii din sudul Libanului.

„Pentru siguranța personală, vă rugăm să nu călătoriți cu vehiculul din zona de la nord de râul Litani la sud de acesta. IDF va perturba mișcările elementelor Hezbollah și le va împiedica să-și desfășoare atacurile. Acest avertisment este în vigoare până la noi ordine”, arată mesajul.

Fumul generat de noi lovituri israeliene se ridică deasupra Beirutului. 2 octombrie 2024.

Și Iranul avertizează Israelul

Misiunea permanentă a Iranului la ONU a susținut că atacul a fost „legal, rațional și legitim” și a transmis că acesta a fost un răspuns la atacurile israeliene asupra grupului militant Hezbollah susținut de Iran în Liban.

Ambasadorul țării la ONU, Amir Saeid Iravani, a avertizat Israelul că răspunsul la orice act de agresiune împotriva Teheranului „va fi rapid, decisiv și mai puternic decât înainte”.

Your browser doesn’t support HTML5

Israelul promite să riposteze la atacul cu rachete lansat de Iran

Iravani a spus că lipsa de acțiune a Consiliului de Securitate „a permis Israelului să încalce flagrant toate liniile roșii și să încalce principiile de bază ale dreptului internațional”.

El a reiterat apelurile Iranului ca Consiliul ONU „să intervină urgent și decisiv pentru a opri agresiunea continuă a Israelului și crimele de război împotriva Libanului, Fâșiei Gaza și Siriei și pentru a preveni escaladarea situației într-un război regional la scară largă”.

Iranul a avertizat și SUA să nu se implice, relatează agenția de știri Tasnim, citată de Reuters.

Îți mai recomandăm Iranul a atacat Israelul cu sute de rachete, inclusiv hipersonice. Guvernul Netanyahu, în reuniune de urgență într-un buncăr

Liderii occidentali reacționează

Președintele american Joe Biden a declarat că SUA au anticipat atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului într-o declarație dată reporterilor la Casa Albă.

Biden a adăugat că „planificarea intensivă” a fost făcută pentru anticiparea și apărarea împotriva atacului, adăugând că a lucrat cu guvernul de la Tel Aviv pentru a apăra Israelul de barajul de rachete care a avut loc marți seara.

La rândul lui, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că atacul iranian este un „act scandalos de agresiune”.

Lloyd Austin a spus că a discutat cu omologul său israelian, Yoav Gallant, despre apărarea coordonată a Israelului în fața atacului cu aproape 200 de rachete lansat de Iran.

Pentagonul a precizat că atacul de luni lansat de Iran a fost de două ori mai intens decât cel din luna aprilie.

Rachete iraniene deasupra Israelului. Captură după un videoclip AFP. Imagini transmise de BBC și CNN au arătat că proiectile sau resturi de rachete interceptate au explodat la sol.

De asemenea, oficialii SUA au declarat că discută un răspuns comun la atacul iranian, avertizând Teheranul cu „consecințe grave”.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că „este nevoie de o încetare imediată a focului în întreaga regiune”, într-o postare pe X.

Premierul britanic Keir Starmer a declarat că a condamnat atacul în timpul unei convorbiri telefonice cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. La rândul său, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a îndemnat Iranul să nu escaladeze în continuare conflictul.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a condamnat atacurile iraniene și a cerut încetarea „spiralei violenței” care afectează Orientul Mijlociu. Spania conduce forța de pace ONU din sudul Libanului.

Ministrul de externe Jose Manuel Albares a declarat că Madridul lansează „un nou apel către toți actorii, inclusiv Israelul, să dea dovadă de reținere și nu de escaladare”.

Cinci lovituri asupra Beirutului peste noapte

Cel puțin cinci atacuri israeliene au lovit suburbiile sudice ale Beirutului în primele ore ale zilei de miercuri, a declarat o sursă de securitate libaneză pentru agenția de știri AFP.

Armata israeliană a emis mai multe ordine de evacuare pentru clădirile din oraș, spunând că vizează obiective Hezbollah.

Corespondenții Reuters și AFP au raportat mai multe explozii și fum care s-a ridicat în cel puțin o zonă, în timp ce un incendiu părea să ardă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.