3 minute | Miliarde pentru Ucraina. Succesorul la conducerea Hezbollah, ucis în Beirut. Avortul, temă cheie în alegerile americane

UE și țările G7 vor să permită Ucrainei să se folosească de profiturile generate de activele rusești înghețate în băncile de pe teritoriile lor. Ar fi un ajutor esențial pentru armata Ucrainei, dar și pentru primii pași spre reconstrucția țării.

Europarlamentarii aprobă un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina. Israelul spune că l-ar fi ucis pe succesorul la conducerea Hezbollah. Avortul, o temă cheie în cursa Trump-Harris.

Bun găsit,

Iată subiectele zilei:

  • Parlamentul European a aprobat un împrumut pentru Ucraina, în valoare de până la 35 de miliarde de euro, bani proveniți din veniturile strânse de activele rusești înghețate în băncile din UE.
  • Israelul spune că l-a ucis acum câteva săptămâni pe Hashem Safieddine, care ar fi devenit următorul lider Hezbollah.
  • Avortul este una dintre cele mai importante teme din alegerile americane.

Împrumuturi pentru Ucraina

Parlamentul European a aprobat marți un împrumut de până la 35 de miliarde de euro (38 de miliarde de dolari) pentru apărarea și reconstrucția Ucrainei, care va fi rambursat folosind veniturile viitoare din activele băncii centrale ruse înghețate în străinătate. Mai multe detalii, la Europa Liberă.

Euronews spune că acest proiect a reușit să atragă aprobarea rară a unor aleși de extremă dreapta, care se opun de obicei proiectelor de finanțare pentru Ucraina.

Acești bani vin printr-o înțelegere cu țările G7 pentru un împrumut de 50 de miliarde de dolari, iar dacă SUA va decide să contribuie, UE ar putea plăti mai puțin, precizează Politico. Miniștrii țărilor G7 sunt așteptați să dea vineri aprobarea finală pentru proporțiile fiecărei țări din acest împrumut.

Aleșii europeni au aprobat copleșitor decizia de a lăsa Ucraina să acceseze profiturile acumulate de activele rusești. Imagine de arhivă cu președintele Volodimir Zelenski în fața Parlamentului European, 9 februarie 2023.

Surse apropiate diplomației din formatul G7 afirmă că țările ar putea păstra înghețate activele Rusiei chiar și după sfârșitul războiului, potrivit Kyiv Independent.

Între timp, președintelui rus Vladimir Putin i s-a tras clapa: el găzduiește zilele acestea summit-ul țărilor BRICS, însă doi lideri - cei din Brazilia și Cuba, țară parteneră grupului - au spus la ultimul moment că nu vor mai călători la Kazan din motive de sănătate, conform Kyiv Independent.

Nu se știe încă dacă secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va fi prezent, scrie The Guardian, însă ce este cert e că intenția lui de a participa a atras furia Kievului.

Israelul spune că a ucis posibilul următor lider Hezbollah

Armata israeliană spune că l-ar fi ucis pe Hashem Safieddine, care cel mai probabil urma să fie noul lider al Hezbollah, într-un atac aerian la începutul lunii octombrie. De săptămâni întregi circulau zvonuri despre soarta lui Safieddine, dacă mai era în viață sau nu, scrie New York Times.

Anunțul vine la mai puțin de o lună de la uciderea șefului Hassan Nasrallah, într-un atac aerian asupra Beirutului. S-a vehiculat la acea vreme că succesorul lui Nasrallah va fi vărul său, Safieddine, astfel că Europa Liberă i-a făcut portretul.

La scurt timp după publicarea informației, armata israeliană a pornit noi atacuri aeriene asupra Libanului, adăugând la cele 63 de victime din ultimele 24 de ore în țara din nordul Israelului. Mai multe informații în live-blogul Middle East Eye.

Hashem Safieddine era vărul fostului lider Hezbollah și ocupa o poziție înaltă în organizație.

Israelienii acuză Hezbollah că ar ține aur și sute de milioane de dolari în cash în buncăre sub un spital din Beirut, însă nu au oferit dovezi - ceea ce ar putea transforma spitalele libaneze în ținte, la fel ca cele din Gaza, se tem localnicii. Armata israeliană a distrus spitalele din Gaza, argumentând de multe ori că ar ținti militanți Hamas care s-ar ascunde printre civili sau tuneluri inexistente.

Între timp, armata israeliană pune presiune pe nordul Gazei, iar planurile pentru un asediu complet al regiunii par să fie din ce în ce mai aproape de a fi realizate. Mai multe în live-blogul The Guardian. Potrivit Al Jazeera, cel puțin 70 de palestinieni au fost uciși marți în atacuri asupra Gazei, majoritatea în nordul regiunii.

AP are un rezumat al celor mai importante evenimente din ultimele zile, cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu.

Avortul, una dintre mizele principale ale alegerilor din SUA

Dreptul la avort este una dintre problemele centrale ale alegerilor prezidențiale din Statele Unite. În zece state americane, alegătorii vor vota și asupra unor măsuri locale pentru sau împotriva accesului la avort, punctează The Guardian.

Avortul este foarte important pentru șapte din zece alegători democrați, dar pentru doar 35% dintre alegătorii republicani, conform Pew Research Center.

La doi ani de la abandonarea concluziei Roe v. Wade, care garantase dreptul de acces la avort la nivel național, numărul avorturilor efectuate în statele în care procedura este ilegală a crescut, scrie New York Times.

În iunie 2022, Curtea Supremă a SUA a respins o hotărâre veche de 50 de ani, care garanta dreptul constituțional la avort.

Candidata democrată Kamala Harris susține reintroducerea acestui drept și a vorbit pe larg în campania sa despre accesul la avort, în timp ce oponentul republican Donald Trump este responsabil pentru numirea judecătorilor din Curtea Supremă care au renunțat la Roe v. Wade dar păstrează o ambiguitate strategică pe subiect.

New York Times explică nuanțele pozițiilor celor doi candidați, iar Politico arată cât de mult polarizează problema avortului această cursă electorală. Conform ABC și NBC, poziția lui Harris pe tema avortului îi acordă un avantaj major asupra lui Trump.

Alte subiecte:

  • Europa Liberă scrie despre cât de grave sunt cele două incidente recente în care spațiul aerian românesc a fost încălcat de obiecte rusești.
  • Recorder scrie despre discursul violent împotriva femeilor din politica românească.
  • În Austria, extrema dreaptă a câștigat recent alegerile parlamentare, însă partidul nu a reușit să formeze o coaliție. Euronews scrie că președintele austriac i-a cerut cancelarului Karl Nehammer să formeze un nou guvern.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News ne găsești AICI.

Toate cele bune,

Sabina