3 minute | Șeful ONU, persona non grata în Israel. Armata ucraineană se retrage din Vuhledar. Elon Musk finanțează dreapta americană

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vizitat granița de la Rafah în martie anul acesta pentru a aduce la cunoștință situația refugiaților palestinieni și modul în care ajutoarele sunt blocate la frontieră.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, nedorit în Israel. Pierderi militare în Ucraina. Elon Musk dă milioane de dolari conservatorilor din SUA.

Bun găsit,

Iată subiectele zilei:

  • Israelul l-a declarat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, persona non grata pentru că nu a condamnat atacul cu rachete al Iranului.
  • Trupele ucrainene s-au retras din orașul Vuhledar.
  • Wall Street Journal și Reuters dezvăluie că miliardarul Elon Musk susține financiar, de ani buni, cauze de dreapta din SUA.

Șeful ONU, declarat persona non grata de Israel

Israelul l-a numit pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, persona non grata și i-a interzis intrarea în țară, scrie Jerusalem Post. Interdicția vine după ce Guterres nu a „condamnat fără echivoc” atacul iranian asupra Israelului: inițial, doar a cerut încetarea focului, însă ulterior a condamnat atacul, scrie BBC.

„Este încă un atac asupra angajaților ONU din partea guvernului israelian”, a răspuns un purtător de cuvânt al Organizației Națiunilor Unite.

Antonio Guterres a apărat de repetate ori activitatea agenției pentru refugiații palestinieni UNRWA, care se află sub egida ONU.

Însă decizia pare să fie rezultatul nemulțumirilor guvernului de la Tel Aviv cu privire la atitudinea lui Guterres din ultimul an. De repetate ori, Guterres a venit în apărarea agenției pentru refugiați din subordine și a condamnat uciderea civililor și a angajaților UNRWA de către armata israeliană.

El a condamnat adesea situația impusă de israelieni în Gaza, spunând că „nimic nu justifică pedeapsa colectivă asupra palestinienilor”, că „Gaza a devenit un cimitir pentru copii” și că „asaltul zilnic asupra demnității umane a palestinienilor creează o criză a credibilității pentru comunitatea internațională”.

Între timp, armata israeliană continuă să lovească Libanul și Gaza, scrie Al Jazeera.

Pierderi în armata ucraineană

Armata ucraineană s-a retras din Vuhledar, după doi ani de lupte intense - detalii la Europa Liberă. Rușii încearcă să cucerească orașul „cu orice preț” încă de la începutul războiului, pentru a avansa spre puncte importante mai la nord, punctează Kyiv Independent.

Ucrainenii s-au retras pentru a nu fi încercuiți și, la scurt timp, rușii și-au fluturat steagul pe clădirile din orașul cucerit, arată BBC.

La 951 de zile de la invazia Rusiei, încă nu se știe costul uman pentru niciuna dintre părți.

Vuhledar, oraș-fantomă după aproape o mie de zile de război.

Calculele Europei Libere sunt că, doar din regiunea Povolgia, au murit 20.000 de soldați. BBC a numărat cel puțin 70.000 de soldați ruși morți în Ucraina. Kremlinul încearcă să-și acopere pierderile printr-o politică virulentă pro-natalitate, scrie New York Times.

Conform datelor ONU, peste 10.582 de civili ucraineni au fost uciși și aproape 20.000 au fost răniți de la începutul războiului. Opt oameni au fost uciși în atacuri rusești marți, de „Ziua Apărătorilor” ucraineni, iar în Herson, civilii au fost vânați ca prada cu dronele, scrie Kyiv Independent.

Procuratura Generală a Ucrainei anchetează cea mai mare execuție în masă a prizonierilor de război ucraineni de la începutul războiului.

Musk pune bani în buzunarele conservatorilor americani

Wall Street Journal scrie că Elon Musk a donat zeci de milioane de dolari unor grupuri pro-Trump și susținătorilor campaniei prezidențiale a republicanului Ron DeSantis - devenind, astfel, unul dintre cei mai importanți donatori din politica americană.

Elon Musk finanțează de câțiva ani, în secret, un grup politic de dreapta, conform surselor Reuters. El ar fi donat milioane de dolari care au fost folosiți în campanii media pentru a critica guvernul Biden și a dăuna mai multor cauze politice progresive.

Elon Musk nu fraternizează doar cu dreapta americană. El a participat și la un festival organizat de prim-ministrul de extremă dreaptă a Italiei, Giorgia Meloni, în decembrie 2023.

Miliardarul care deține companiile Tesla și X (fostul Twitter) a apărut în presă din ce în ce mai mult în ultima vreme, cu declarații conservatoare sau conspiraționiste.

Influența pe care o are ca patron al X asupra discursului public - de la promovare a extremei drepte, la cenzura oricărei voci cu care este în dezacord, de la jurnaliști independenți la activiști de stânga - a avut un efect semnificativ. De când Musk a preluat X, întreaga platformă promovează intens conturile extremiștilor de dreapta, afirmă mai mulți utilizatori X pentru Al Jazeera.

Alte subiecte:

  • Ritmul de creștere economică a încetinit în România, iar în timp ce deficitul crește, România riscă să rămână fără bani de salarii, spune directorul executiv al Confederației Concordia, Radu Burnete. Mai multe informații găsești la Europa Liberă.
  • PressOne măsoară performanța a trei candidați la prezidențiale, în funcție de cât de similară a fost reacția lor la inundații cu cea a lui Nicolae Ceaușescu. Cât de sus se clasează George Simion, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă pe „Ceașcometru”?
  • Snoop scrie despre două cazuri din două zone diferite ale României, în care femei cu dizabilități intelectuale au fost abuzate sexual iar, deși autoritățile știau, nu au făcut nimic.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram. Urmărește Europa Liberă și pe Google News.

Toate cele bune,

Sabina