3 minute | Cei șapte lucrători umanitari uciși în Gaza. Georgia dezbate din nou o lege pe model rusesc. Demiterea frizerului

Pașapoartele a trei dintre lucrătorii umanitari uciși de armata israeliană în atacuri de precizie împotriva convoiului lor.

Israelul ucide lucrătorii umanitari, iar Vestul condamnă aspru atacul. Georgia o ia din nou pe calea Moscovei. Guvernul retrage numirea unui frizer la șefia agenției care autorizează păcănelele.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Armata israeliană a ucis șapte angajați ai unui ONG care hrănește populația Gazei, regiune unde ONU spune că foametea este iminentă. Comunitatea internațională critică aspru tactica armatei și răspunsul guvernului israelian.
  • Georgia încearcă să introducă din nou o lege a agenților străini, pe model rusesc, la doar un an după ce un proiect identic a dus la proteste în masă.
  • Un frizer numit la conducerea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc a fost revocat din funcție doar două zile mai târziu.

Lucrătorii umanitari uciși în Gaza atrag furia internațională asupra Israelului

Ce se știe despre moartea lucrătorilor de la ONG-ul care hrănește oamenii din cele mai disperate situații umanitare? New York Times rezumă informațiile: luni, în mașini marcate corespunzător, pe un traseu anunțat în prealabil, angajații World Central Kitchen se întorceau după ce au lăsat ajutoare. Israelienii au tras de trei ori în convoiul lor.

Șase cetățeni străini (Australia, Marea Britanie, Polonia și un cetățean al SUA și Canadei) și șoferul/traducătorul lor palestinian au fost uciși. Mai multe despre cei uciși poți citi în The Guardian, BBC, Reuters, AP - peste tot, despre curajul, dedicarea și altruismul lor.

Pentru că angajații lor nu mai sunt în siguranță, World Central Kitchen au stopat temporar livrările de ajutoare, iar un vapor cu ajutoare a trebuit să se întoarcă în Cipru pentru că pachetele nu pot fi livrate. În martie, ONU avertiza că foametea este iminentă în Gaza.

Fondatorul ONG-ului, Jose Andres, spune că armata israeliană i-a țintit angajații „sistemic, mașină după mașină”. Investigația Al Jazeera confirmă că atacul a fost intenționat.

Impactul atacului asupra uneia dintre mașinile distruse de armata israeliană, marcată clar cu însemnele ONG-ului.

După ce armata israeliană a ucis, în trei lovituri ale unui atac țintit, șapte lucrători umanitari, Premierul Beniamin Netanyahu a declarat că „regretă profund incidentul tragic”, o „mea culpa rară”, scrie New York Times.

Guvernele de pe tot globul au criticat aspru Israelul. Spania va recunoaște statul palestinian până în iulie, în timp ce Belgia spune că ar putea recunoaște statul palestinian la momentul potrivit. Mai multe în live-blogul Middle East Eye.

Cu toate acestea, SUA nu plănuiește să-și schimbe politica față de Israel. Președintele Joe Biden s-a înfuriat în privat dar nu este dispus să ia măsuri, scrie Politico.

În Marea Britanie, există din ce în ce mai multă presiune pentru a stopa exportul de arme către Israel, atât din partea politicienilor cât și din partea publicului, conform Al Jazeera.

Războiul este la o răscruce de drumuri: se va termina oare răbdarea aliaților occidentali odată cu acest atac?, se întreabă BBC. Redacția Haaretz, cea mai veche publicație media din Israel, cere sfârșitul războiului în Gaza.

Georgia încearcă din nou cu legea agenților străini

Visul Georgian, partidul la guvernare din Georgia, a anunțat miercuri că vrea să reintroducă un proiect de lege al agenților străini, pe modelul Moscovei, scrie RFE/RL. Anul trecut, când guvernul a încercat să aprobe această lege, georgienii au ieșit în stradă în număr mare și politicienii au dat înapoi.

Noua variantă a propunerii menține ideea că organizațiile trebuie să se înscrie pe un registru, doar că acum ar fi ca „organizații care urmăresc interesele unei puteri străine” ci nu ca „agenți ai influenței străine”. „Restul rămâne neschimbat”, a declarat partidul Visul Georgian, potrivit Al Jazeera.

Anul trecut, protestatarii au reușit să oprească legea agenților străini după ce au ieșit cu miile pe străzile capitalei Tbilisi.

Dacă va fi adoptată, legea va obliga ONG-urile și organizațiile media care primesc peste 20% fonduri din afara Georgiei să declare acest lucru în fiecare anunț sau articol pe care-l publică. Eurasianet scrie că legea poate amuți ONG-urile și amenință cu instaurarea unui sistem autoritar ca cel de la Moscova. În Georgia, ONG-urile și societatea civilă sunt considerate de mulți a fi singura opoziție la Visul Georgian.

Potrivit Politico, anunțul dezbaterii acestei legi pe model rusesc vine la o săptămână după ce guvernul de la Tbilisi a anunțat că va introduce legi anti-LGBTQ+, tot pe model rusesc.

Mai multe despre protestele de anul trecut, pe tema aceleiași legi, poți citi la Europa Liberă.

Numirea politică a unui frizer, tăiată din scurt

La doar două zile după ce premierul Marcel Ciolacu l-a numit pe frizerul Cristian-Gabriel Pascu în funcția de vicepreședinte al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, acesta a fost demis.

Știrea inițială despre numirea lui Cristi Pascu a apărut luni la G4Media, care scrie că el nu are nicio legătură cu industria jocurilor de noroc și că nu cunoaște legislația. Pascu a mai fost prezentator la Euforia TV și apoi consilier local în București.

Pe site-ul Europa Liberă poți citi mai multe despre cariera lui Pascu și despre Oficiul Jocurilor de Noroc.

Numirea lui Cristi Pascu a fost revocată după două zile.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus că nu i-a citit CV-ul lui Pascu, deși el l-a numit în funcție. „Eu știu așa, că performanța poți să o apreciezi după ce ai intrat în activitate și dacă acolo ai o activitate...“, a declarat ministrul, citat de Digi24. Textul deciziei arată însă că numirea a avut loc la propunerea lui Boloș. Libertatea punctează că vicepreședintele instituției are rang de subsecretar de stat.

USR au cerut premierului să revoce numirea lui Pascu, conform News.ro.

În seara de miercuri, în Monitorul Oficial a apărut anunțul eliberării lui Pascu din funcție.

Alte știri:

  • Kyiv Independent scrie despre paralizia parlamentului ucrainean, din cauza variilor nemulțumiri ale aleșilor: de la restricții asupra călătoriilor în străinătate, la relația dificilă cu celelalte puteri din stat.
  • În Slovacia, un proiect de lege propune ca urșii care se apropie la mai puțin de 500 de metri de un sat să poată fi împușcați. Detalii în Politico.
  • Fostul președinte Emil Constantinescu vorbește la Europa Liberă despre cum ar fi putut împiedica Rusia aderarea României la NATO.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsești AICI.

Toate cele bune,
Sabina