3 minute | Procesul de genocid de la Haga împotriva Israelului. Proteste deturnate politic. Acuzatul Donald Trump

Sute de protestatari s-au adunat în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga pentru a urmări audierea în transmisie live.

Africa de Sud acuză Israelul de genocid, într-un caz rar asud în fața Curții Internaționale de Justiție.

Bun găsit,

Iată subiectele din această dimineață:

  • A început la Haga procesul de genocid deschis de Africa de Sud împotriva Israelului, pentru crimele din Fâșia Gaza.
  • A doua zi de proteste ale transportatorilor și fermierilor a fost deturnată de politicienii George Simion și Diana Șoșoacă.
  • S-a încheiat un alt proces împotriva fostului președinte american Donald Trump, de data aceasta pentru fraudă în New York. Trump a insultat judecătorul și a vorbit neîntrebat.

Procesul de la Haga împotriva Israelului

A început la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) din Haga procesul de genocid deschis de Africa de Sud împotriva Israelului, arată The Guardian.

Africa de Sud acuză Israelul de încălcarea Convenției împotriva genocidului din 1948, după atacurile repetate asupra Fâșiei Gaza, care au distrus regiunea, au transformat 2,3 milioane de oameni în refugiați și au ucis 1% din populația Gazei, explică Al Jazeera.

Tot în Al Jazeera, o explicație a speței. Întreaga audiere, în Middle East Eye. Definiția și condițiile pentru genocid o poți găsi pe site-ul ONU.

Joi, Africa de Sud și-a prezentat argumentele, la care Israelul va răspunde vineri. Cel mai dificil de dovedit, pentru avocații sud-africani, este intenția genocidală a guvernului și armatei israeliene. Există numeroase declarații ale oficialilor care susțin acest argument.

Palestinienii din Gaza, mulți deja refugiați, au devenit din nou refugiați în timpul acestui război. Peste 23.000 de oameni au fost uciși în atacurile israeliene, dintre care în jur de 10.000 de copiii.

CIJ poate să stabilească responsabilitatea statelor sale membre într-un astfel de caz și, în mod ideal, să prevină continuarea crimelor - aceasta a fost intenția cu care s-a redactat convenția, la scurt timp după Holocaust, scrie The Guardian.

Unul dintre cei 15 judecători este fostul șef al Curții Supreme din Israel și supraviețuitor al Holocaustului, Aharon Barak, potrivit Times of Israel.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a numit procesul „ipocrizie și minciuni”, potrivit Reuters. Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe israelian a numit statul sud-african „brațul legal” al organizației Hamas, scrie Politico. SUA, cel mai ferm susținător al Israelului, a spus că acuzația de genocid este nefondată.

Palestinienii au mulțumit Africii de Sud pentru susținerea în fața celui mai important tribunal, scrie New York Times.

Nelson Mandela, liderul sud-african care a condus lupta anti-apartheid din țara sa, era apropiat al cauzei palestiniene, explică AP. Încă dinaintea izbucnirii războiului, organizațiile precum Amnesty International catalogau regimul în care Israelul ține palestinienii drept apartheid.

Va reuși procesul de la Haga să aducă o încetare a focului, întreabă un jurnalist din Cisiordania.

Protestul fermierilor și transportatorilor

Sute de fermieri și transportatori s-au îndreptat înspre București, în a doua zi de proteste, prezintă Europa Liberă. Printre nemulțumirile protestatarilor, scumpirea asigurării auto obligatorii și traficul din vămi.

Informații din prima zi a protestelor, tot în Europa Liberă.

În G4Media, reprezentanții agricultorilor spun că ei nu au fost implicați în organizarea protestelor, dar unii fermieri s-au alăturat transportatorilor.

Reprezentanții transportatorilor s-au întâlnit cu guvernul, iar ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a promis că negocierile vor continua săptămâna viitoare, conform Libertatea.

Joi seară s-au alăturat neinvitați protestului și liderul partidului naționalist AUR, George Simion, dar și senatoarea filorusă Diana Șoșoacă. HotNews precizează că politicienii au fost huiduiți de protestatari. Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a declarat că protestele au fost deturnate politic, scrie G4Media.

Liderul Federației Operatorilor Români din Transporturi, Augustin Hagiu, a negat că ar fi asociat cu AUR, potrivit HotNews.

Îți mai recomandăm Început de an cu mișcări sindicale în Europa, inclusiv în România. Profită partidele radicale?

Forțele de ordine au ținut protestatarii, în seara de joi, la marginea Capitalei, în localitatea Chiajna. G4Media scrie că ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, consideră că forțele de ordine doar aplică legea ținându-i pe protestatari la marginea orașului. Nu li se va permite accesul în oraș până nu vor obține autorizația de protest, punctează Digi24.

Potrivit Agerpres, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, nu a autorizat acest protest, deși în mod normal ar fi necesară semnătura sa pentru o astfel de demonstrație.

Se încheie încă un proces împotriva lui Donald Trump

Joi, în Manhattan, s-a încheiat procesul împotriva fostului președinte american, Donald Trump. El era acuzat de fraudă. La finalul procesului, deși nu îi era permis să vorbească, Trump a insultat judecătorul și s-a declarat nevinovat. A continuat să vorbească neîntrerupt cinci minute, conform Politico.

În 2022, procurorul general din New York, Letitia James, l-a dat în judecată pe Trump pentru fraudă în afaceri. Fostul președinte este acuzat că a mințit despre valoarea proprietăților sale imobiliare, spunând că valorează mai mult decât cifra reală, pentru a obține împrumuturi. James cere o amendă de 370 de milioane de dolari, potrivit AP.

Judecătorul consideră că nu contează dacă cei care i-au oferit credite lui Trump, în baza acestor declarații false, au pierdut sau nu bani, potrivit CNBC.

Îți mai recomandăm Trump a promis că „nu va ajuta niciodată” Europa dacă va fi atacată militar

Cei doi fii ai fostului președinte conduceau firma tatălui lor de șapte ani. Procurorul general spune că cei doi nu pot pretinde că nu știau nimic despre declarațiile financiare ale tatălui lor, însă judecătorul nu a fost convins, arată CNN.

Trump spune că este persecutat, observă The Guardian. Miza este uriașă pentru fostul președinte: i-ar putea fi interzis să facă afaceri în New York și ar putea fi obligat să predea controlul Turnului Trump, conform BBC.

Întreaga zi de proces, moment cu moment, în New York Times. Verdictul este așteptat la sfârșitul lunii ianuarie.

Alte subiecte:

  • Se vehiculează numele președintelui Klaus Iohannis ca succesor al lui Charles Michel la președinția Consiliului European. Care sunt șansele? Europa Liberă analizează.
  • The Guardian scrie despre cum Rusia acuză SUA că încearcă să intervină în campania de realegere a președintelui Vladimir Putin.
  • Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dispus scoaterea la concurs a 7.600 de posturi, pentru a combate lipsa de personal sanitar și a încuraja angajații din sistem să renunțe la grevă. Mai multe, pe site-ul news.ro.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Un sfârșit de săptămână liniștit,
Sabina