3 minute | Victorie laburistă în Marea Britanie. Testarea antidrog a șoferilor. Presiunea pe centru și stânga în Franța

Laburiștii au câștigat detașat alegerile din Marea Britanie și vor veni la putere după 14 ani.

Laburiștii vin la putere în Marea Britanie după 14 ani. O nouă ordonanță ia permisul șoferilor testați antidrog. Urmează un vot decisiv în Franța.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Laburiștii câștigă o victorie istorică în Marea Britanie, după 14 ani de conducere conservatoare.
  • O nouă ordonanță de urgență ar lua permisul șoferilor care refuză să sufle în drugtest și le-ar deschide dosar penal. Unul din două astfel de teste sunt fals pozitive.
  • În Franța, stânga și centrul speră să poată stăvili valul extremist la alegerile de duminică.

Marii câștigători din Marea Britanie

Laburiștii, în frunte cu liderul Keir Starmer, au obținut o victorie istorică în alegerile britanice de joi. Conform BBC, ei vor căpăta 394 din cele 650 de posturi de parlamentar, mult peste pragul necesar pentru o majoritate. Conservatorii au pierdut două treimi din posturile pe care le aveau și vor rămâne în opoziție, cu doar 103 posturi.

Conservatorii au pierdut în unele circumscripții pe care le-au câștigat constant de mai mult de 100 de ani, iar unii dintre cei mai cunoscuți politicieni conservatori și actuali miniștri și-au pierdut mandatele de parlamentari. În Țara Galiilor, nu a fost ales niciun parlamentar conservator. În schimb, Nigel Farage intră pentru prima dată în parlament.

Proiecțiile electorale ale BBC-ului, la un minut după ce s-au închis urnele.

Astfel se încheie cu o înfrângere răsunătoare pariul electoral al premierului conservator Rishi Sunak, scrie Politico. În dimineața de vineri, Sunak se îndrepta spre Palatul Buckingham pentru a-și da demisia.

Liderul laburiștilor, Keir Starmer, spune că a apărut din nou soarele deasupra Marii Britanii - mai multe despre câștigul său, la The Guardian. Experții amintesc în Euractiv că relația cu UE nu este pe agenda lui Starmer, în ciuda speranțelor alegătorilor.

În live-blogul New York Times, evenimentele zilei sunt explicate ceva mai ușor de înțeles pentru publicul din afara Marii Britanii.

Testarea antidrog

Șoferii care refuză testarea de către polițiști cu etilotestul sau drugtestul vor rămâne fără permisul de conducere până la primirea rezultatelor mostrelor biologice, prevede o ordonanță aprobată recent de Guvernul României, scrie Europa Liberă. Mai mult, orice șofer găsit cu o sticlă deschisă în mașină va fi supus automat la etilotest, conform Euronews.

Ca răspuns, platforma Declic a lansat o petiție care a strâns peste 115.000 de semnături prin care oamenii cer anularea ordonanței. Testele antidrog greșesc foarte des - Europa Liberă scrie despre cum au fost declarați fals pozitivi peste o mie de români care nu consumaseră stupefiante.

Șoferilor testați antidrog li se va lua permisul până la rezultatul testului. Cu toate acestea, unul din trei teste dă rezultate fals pozitive.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin, spune că ministerul de Interne ar putea modifica pe viitor Codul Rutier, potrivit Mediafax. Poliția Română afirmă că unele medicamente pot da rezultate fals pozitive, conform News.ro, cum sunt cele pentru diabet, antiemeticele, antibioticele, antialergicele sau vasodilatatoarele.

Urmează alegerile din Franța

Duminica aceasta, francezii ies la urne în al doilea tur de scrutin parlamentar, iar centrul și stânga încearcă să prevină o victorie a extremei drepte.

Europa Liberă scrie despre cum sute de candidați s-au retras de pe listele electorale, pentru a opri ascensiunea extremei drepte. Însă premierul Gabriel Attal spune că, dacă oamenii nu ies la vot, extrema dreaptă ar putea câștiga majoritatea, iar Politico prezice că nu va fi niciun câștigător clar în aceste algeri.

Până și oficialii NATO se tem de intrarea extremiștilor la guvernare, conform Euractiv. Luptătorii din rezistența antinazistă din al Doilea Război Mondial avertizează despre pericolele extremei drepte - mai multe la France24. Fotbalistul Kylian Mbappe, care și înaintea primului tur a încurajat oamenii să combată extremismul de dreapta, roagă oamenii să iasă la vot, spunând că „nu ne putem lăsa țara să ajungă în mâna acelor oameni. Este urgent”.

Marine le Pen și „tânăra speranță” a partidului Rassemblement National, Jordan Bardella.

În prima rundă de alegeri, partidul extremist al lui Marine le Pen și Jordan Bardella a câștigat o treime din voturi, scrie BBC. New York Times explică de ce mulți tineri francezi aleg extrema dreaptă.

Gruparea de stânga, Noul Front Popular, își concentrează eforturile pentru a oferi o alternativă, scrie Washington Post. Din partea partidului de centru-dreapta, președintele Emmanuel Macron stă în umbră - Politico explică de ce.

Ce ar putea însemna victoria extremei drepte pentru Europa? Subiectul, la Europa Liberă. Cert este că autoritățile plănuiesc să trimită 30.000 de polițiști în stradă pentru a preveni violențele după alegeri, conform The Guardian.

Alte subiecte:

  • La Context.ro, despre modul în care extrema dreaptă se folosește de TikTok pentru a răspândi conspirații.
  • După vizita sa la Kiev, premierul maghiar Viktor Orban se îndreaptă spre Moscova, într-o vizită extrem de controversată. Mai multe la Europa Liberă.
  • Guvernanții români nu sunt unici în lume. Potrivit Middle East Eye, noul ministru al Educației din Egipt, Mohamed Abdel Latif, are un doctorat fals, de la o universitate care nu există.

Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Trei Minute va lua o mică vacanță în luna iulie, dar vom reveni negreșit în inbox-ul tău în august.

Vacanță plăcută,

Sabina

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.