Israel - război fără discernământ? România lui „nu merge softul”. Primari de București și poliția lor

Marți dimineață, lucrători de la Sectorul 4 au strâns gardurile montate luni în Piața Unirii. Primarul Capitalei spune că acestea fuseseră montate ilegal.

Cuvântul „spectacol”, în sens peiorativ, nu e prea puternic pentru a descrie cearta dintre primarul general al Bucureștiului și cel al Sectorului 4, ajunsă la stadiul garduri, buldozere, poliții locale. Și nu e singurul zgomot de Românie disfuncțională.

Iată principalele știri:

  • Libanul anunță că lovituri israeliene au omorât peste 20 de oameni în nordul țării, într-o zonă considerată relativ sigură. S-au amplificat și criticile față de atacurile israeliene care nu ar ține cont de regulile menite să protejeze misiunea ONU de menținere a păcii.
  • Dosarele românilor care vor să se pensioneze sunt blocate de mai bine de o lună în birourile Direcțiilor Județene de Pensii.
  • Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, și-a retras și personalul, și gardurile din Piața Unirii, unde voia să înceapă luni, în zori, lucrări la planșeul Unirii. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, promite clarificarea de urgență a dreptului de proprietate asupra zonei aflate în centrul controversei.

Cât de departe merge Israelul?

Premierul Beniamin Netanyahu a transmis Statelor Unite că Israelul ar lovi ținte militare din Iran, nu și unele nucleare sau petroliere. Informația publicată în exclusivitate de The Washington Post e considerată un semn de moderație, menit să tempereze îngrijorările legate de riscul extinderii războiului din Orientul Apropiat.

Ar fi însă printre foarte puținele semne de moderație arătate în ultima vreme de Israel. BBC scrie că un atac aerian al Israelului în nordul Libanului a ucis peste 20 de persoane într-un sat preponderent creștin. Zona nu este una vizată de obicei, dar Beniamin Netanyahu spusese că Israelul va ataca Hezbollah „oriunde în Liban”.

Mai mult, Netanyahu a simțit nevoia să clarifice discuțiile cu americanii și a transmis că Israelul ascultă ce spun SUA, dar ia decizii în baza interesului național, transmite BBC.

The Guardian notează că atacurile recente au loc pe fondul criticilor tot mai aprinse că Israelul a atacat în mod repetat forțele ONU de menținere a păcii. Cinci membri ai acestora au fost răniți de când Israelul a început incursiunile pe teritoriul Libanului.

Forțe ONU de menținere a păcii în Liban. Fotografie din 2023

Consiliul de Securitate al ONU și-a exprimat „profunda îngrijorare”, iar Uniunea Europeană a condamnat atacurile și a respins acuzațiile israeliene potrivit cărora ONU le menține acolo pentru a obstrucționa operațiunile militare împotriva Hezbollah, precizează Associated Press.

Ieri, miniștrii de Externe din Franța, Germania, Italia și Marea Britanie au transmis o declarație comună în care își exprimă îngrijorarea față de siguranța forțelor de menținere a păcii, relatează The Jerusalem Post.

The Guardian notează că, în paralel, în Gaza, atacurile israeliene au avut în ultimele 24 de ore urmări teribile – patru morți în curtea unui spital, 20 la o școală folosită drept adăpost, cinci copii omorâți în timp ce se jucau.

Când nu merge softu’

Oameni din toată țara așteaptă, de mai bine de o lună, să afle dacă se pot pensiona și cu ce venituri, a aflat Europa Liberă. Motivul e dezarmant: dosarele sunt blocate la Direcțiile Județene de Pensii pentru că software-ul care a permis recalcularea pensiilor nu funcționează încă și pentru simpla calculare a noilor pensii.

Numărul exact al dosarelor care stau în așteptarea nu e cunoscut. Colega mea Simona Cârlugea a aflat explicațiile oficiale pentru blocaj: prin contract, implementarea programului informatic se face „în etape”. Softul ar trebui să funcționeze și pentru viitorii pensionari de luna aceasta.

În Hotnews.ro, despre alte disfuncționalități, de data aceasta fără scuze credibile: România poate pierde sute de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) din cauza șefilor incompatibili. Este vorba despre numiri fără criterii de performanță în energie și transporturi.

UE a identificat opt companii cu probleme din totalul de 17 aflate în subordinea Ministerului Energiei. Foto: ministrul Sebastian Burduja (PNL)

Între timp, liderii țării au mers la slujbă. La Iași, la Sf. Parascheva. O „năvală electorală grotescă și nerușinată a unei clase politice care sufocă orice speranță de bine pentru viitor”, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu în Spotmedia.ro.

București. Cearta primarilor

Luni, 14 octombrie, numai creștinească nu a fost confruntarea dintre primarii Daniel Băluță (Sectorul 4) și Nicușor Dan (Primăria Capitalei). Azi dimineață, din Piața Unirii din București au dispărut și gardurile și buldozerele și diversele grupuri de polițiști și cei doi primari, transmite Europa Liberă.

Filmul evenimentelor de ieri, când primarul sectorului 4, Daniel Băluță, a început ziua cu ordinul montării de garduri la Unirii pentru a începe lucrările la planșeul pieței, iar Nicușor Dan a făcut tot ce a putut pentru a-l opri, AICI. Să nu ratați detaliile despre cum au primarii poliția lor, iar cea „națională” nu se bagă

Piața Unirii, în noaptea de 14 spre 15 octombrie 2024.

Cât despre ce nu s-a văzut la televizor, Cristian Pantazi scrie în G4Media despre mizele confruntării. Cea financiară - contractul de aproape 900 de milioane de lei din bani de la bugetul de stat, atribuit deja de Primăria lui Băluță unei asocieri de firme conduse de Erbașu Construct - și cea politică: referendumul pe tema atribuțiilor primarului general și ale primarilor de sector pe care vrea să îl organizeze Nicușor Dan.

Alte subiecte:

  • Forțele ruse au atacat luni portul Odesa. A murit o persoană, iar opt au fost rănite. Două nave civile au fost avariate. Evoluțiile războiului Rusiei împotriva Ucrainei în The Guardian.
  • NATO nu se va lăsa intimidată de ameninţările Rusiei, a declarat secretarul general Mark Rutte în prima sa vizită la misiunea Alianţei pentru Ucraina din Wiesbaden (NSATU), care urmează să preia coordonarea ajutorului militar de la SUA. Și România ar urma să găzduiască trupe NSATU – Reuters via News.ro.
  • Canada a expulzat şase diplomaţi indieni pe care îi acuză de legături cu uciderea unui lider separatist sikh în Columbia Britanică. India a răspuns cu o măsură similară. Este „o deteriorare majoră a relației dintre cele două țări membre ale Commonwealth”, scrie Reuters.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News ne găsești AICI.

Toate bune,

Carmen