3 minute | Rachete Patriot pentru Ucraina, „maniacii” ruși cărora le place să ucidă, problema Schengen „se joacă” la Bruxelles

Forțele ucrainene au înaintat în regiunea Herson, ocupată de ruși încă de la începutul războiului. Imagine făcută pe 9 decembrie 2022

Ororile făcute de soldații ruși la Bucea sunt arătate chiar de un soldat rus dezertor care spune că printre foștii săi colegi sunt „maniaci cărora le place să ucidă”. Autoritățile de la Kiev susțin că Rusia pregătește o ofensivă majoră pentru începutul lui 2023.

Bună dimineața,

Iată principalele știri:

  • SUA au anunțat finalizarea planurilor de trimitere a sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina.
  • Un dezertor din armata rusă spune că printre foștii săi colegi există „maniaci cărora le place să ucidă”.
  • În dezbaterea de marți de la Parlamentul European privind extinderea Schengen, deputații austrieci au spus că nu își vor schimba prea curând votul negativ la adresa României și Bulgariei. Consiliul European de joi ar putea forța o repunere pe agendă a acestei probleme.

Rusia pregătește ofensivă majoră la început de 2023

Șansele de pace în Ucriana sunt minime după ce Rusia a respins propunerea de pace a președintelui Zelenski, scrie CNN. În plus, un comandant rus a declarat că Rusia nu poate „înfrânge blocul NATO” în Ucraina fără a folosi arme nucleare.

Comandantul Alexander Khodakovsky din regiunea Donețk a spus că resursele Moscovei sunt limitate pentru a se lupta cu întreaga lume occidentală, motiv pentru care următoarea escaladare a războiului din Ucraina va fi „doar una: nucleară”. Kremlinul nu a dat vreo replică la aceste declarații.

La Washington, administrația Biden finalizează planurile de a trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, care ar putea fi anunțat chiar în această săptămână, potrivit unor oficiali americani citați de CNN.

SUA se pregătesc să trimită rachete Patriot Ucrainei pentru a se apăra de atacurile rușilor.

Aceștia au declarat că, odată ce planurile vor fi aprobate, se așteaptă ca rachetele Patriot să fie livrate rapid în zilele următoare, iar forțele ucrainene vor fi instruite pentru a le folosi la o bază a armatei americane din Grafenwoehr, Germaniei.

Între timp, forțele ruse au atacat din nou, miercuri dimineață, Kievul cu rachete și drone iraniene, după cum au anunțat autoritățile ucrainiene.

Ukrinform îl citează pe ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba care a afirmat că Rusia se pregăteşte să organizeze o ofensivă majoră în primele două luni ale anului 2023.

„Sunt maniaci cărora le place să ucidă”

Mărturiile privind ororile făcute de soldații ruși în Ucraina continuă să apară. De această dată vin chiar de la un fost soldat rus, care a fugit în luna septembrie din Brigada 64, acuzată că a comis crime de război în timpul ofensivei lor din Bucea, Borodianka și localități la nord de Kiev.

Nikita Chibrin spune că unii dintre colegii săi au fugit după ce ar fi violat două femei ucrainene în martie, la nord-vest de Kiev, potrivit CNN. Acesta a spus că soldații nu au fost niciodată pedepsiți pentru fapta loc, ci numai trimiși acasă. „Sunt maniaci cărora le place să ucidă”, a spus soldatul rus despre foștii săi colegi din unitatea care a făcut crime de război în Bucea.

Crimele descoperite la finalul lunii martie în Bucea, lângă Kiev, au fost condamnate de întreaga lume occidentală. Fotografia alăturată, făcută pe 2 aprilie 2022, arată cadavre care zac pe strada Yablunska din Bucea, după ce armata rusă s-a retras din oraș.

BBC arată că milioane de ucraineni au încă probleme cu alimentarea cu energie electrică, motiv pentru care este nevoie de generatoare de curent electric.

Președintele Zelenski a susținut, la o conferință de presă de la Paris, că una dintre cheile pentru oprirea agresiunii ruse este garantarea stabilității energetice a Ucrainei.

„Generatoarele sunt acum la fel de necesare în Ucraina precum vehiculele blindate și vestele antiglonț”, a spus Zelenski.

Detalii despre ce se întâmplă în Ucraina puteți citi zilnic în liveblogul Europa Liberă.

Problema Schengen „încă se joacă” la Bruxelles

Eurodeputaţii au dezbătut, marți, în plenul parlamentului, problema aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Europarlamentarii români au spus, în unanimitate, că argumentele aduse de Austria sunt nejustificate și că aderărea celor două țări trebuie să fie pe agenda Consiliului European din 15 decembrie, a scris Europa Liberă.

În cadrul acestei dezbateri, comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat că prin votul de săptămâna trecută „a fost un singur câștigător și acesta trăiește la Kremlin”.

Singurul eurodeputat austriac care a luat cuvântul a fost Lukas Mandl. Acesta a spus că țara sa nu își va schimba prea curând votul în privința extinderii Schengen.

Europarlamentarii au dezbături în plen votul dat săptămâna trecută în JAI pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen.

„Încă nu e responsabil să luăm o decizie…sper că va fi posibil în curând, atunci când în Consiliu şi în Parlament se va proceda la soluţionarea acestei crize a migraţiei”, a spus Lukas Mandl, potrivit G4Media.

Eurodeputatul bulgar Andrey Novakov, intervievat de Spotmedia.ro, susține că decuplarea României de Bulgaria în drumul lor către Schengen nu este o abordarea corectă, „deoarece aceasta nu este o cursă de sprint sau vreo altă formă de competiţie”.

Subiectul Schengen pentru România va fi ridicat de preşedintele României, Klaus Iohannis, care va participa joi, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Într-un interviu acordat Europei Libere, europarlamentarul Dragoș Pîslaru spune că, dacă la Consiliul European de joi, una dintre concluzii va include intrarea României în Schengen în 2023, nu va mai fi nevoie de vot în Consiliul JAI, întrucât concluziile au rol de implementare și trebuie puse în aplicare.

Însă, cu toate că acest consiliu ar putea forța o repunere pe tapet a aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, este nevoie din nou de unanimitate. Dacă Austria își păstrează veto-ul, Consiliul European nu poate adopta nici o concluzie legată de acest subiect, arată G4Media.

Alte subiecte:

  • Hotnews scrie că, în decembrie, au fost mai multe dosare noi de pensionare decât cele estimate, motiv pentru care Guvernul a fost nevoit să scoată 196 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară
  • Europa Liberă arată că partidele din Coaliție au intrat în jocul „vinovații Schengen” și își fac strategiile pentru alegerile din 2024.
  • Proiectul imobiliar mamut al Elenei Udrea de la Cluj a fost preluat de un fost condamnat la închisoare și inculpat din nou de DNA, patronul Realitatea TV, scrie Libertatea.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

Andreea