3 minute | Rusia recrutează femei din închisori, accident feroviar mușamalizat și luptele din PNL pentru MAE

O femeie pozează în fața unui tancul rusesc, instalat ca simbol al războiului, alături de un banner pe care scrie „Trimiteți bani pentru luptă”, în Piața Catedralei din Vilnius, Lituania, miercuri, 1 martie 2023.

Știrile din România se concentrează pe două mari subiecte: mușamalizarea unui accident feroviar și disputa din interiorul PNL cu privire la funcția ministrului de Externe, Bogdan Aurescu. În plan extern, publicațiile au ales diferit cea mai importantă știre a zilei.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Mai multe instituții ale statului român au mințit că două trenuri s-au ciocnit în gara Roșiori Nord - unul cu 280 de călători, altul încărcat cu mașini noi. Pentru câteva ore, deraierea a fost varianta „oficială”.
  • Mai mulți membri din vârful conducerii PNL au concertat un atac la adresa ministrului de Externe, Bogdan Aurescu.
  • Cel puțin o sută de femei din Rusia ar fi ajuns deja în Ucraina, fiind recrutate ca să lupte în războiul care a provocat pagube uriașe în rândul soldaților ruși.

Expulzați din UE, unii diplomați ruși au ajuns la Belgrad

Sute de diplomați ruși au fost expulzați sau au fost incluși pe lista neagră de către statele membre ale Uniunii Europene, în lunile care au urmat invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, anul trecut. În cazul unora chiar a fost invocat presupusul spionaj al emisarilor alungați.

Cel puțin trei dintre acești diplomați au reapărut, între timp, ca diplomați ruși acreditați în Serbia, arată o anchetă RFE/RL. Doi dintre aceștia au legături cu serviciile secrete rusești.

Un al patrulea diplomat, care a părăsit postul de la ambasada Moscovei din Helsinki la două luni după ce Finlanda a anunțat că expulzează diplomații ruși ca răspuns la invazia din Ucraina, se află și el acum în Belgrad.

O fotografie de pe Instagram a diplomatului rus Dmitri Barabin, aflat pe lista neagră a Olandei, a fost postată la Ambasada Rusiei din Belgrad.

Președintele chinez Xi Jinping plănuiește să viziteze Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, săptămâna viitoare, potrivit unor informații publicate de Reuters și Wall Street Journal. În plus, Xi plănuiește să vorbească cu Volodimir Zelenski pentru prima dată de la izbucnirea războiului din Ucraina.

The Washington Post relatează că acordul privind cerealele din Marea Neagră, menit să prevină atenuarea unei crize alimentare prin protejarea transporturilor de cereale ucrainene, urmează să expire la 18 martie.

După discuții cu oficiali ONU la Geneva, ministrul adjunct de externe rus Serghei Verșînin a declarat ieri că Moscova nu se opune unei noi prelungiri „dar numai pentru 60 de zile”, jumătate din perioada stabilită până acum.

„Războiul este noua normalitate”, scrie jurnalistul rus Maxim Trudoliubov, în publicația Meduza, argumentând că, incapabil să obțină o victorie în Ucraina, Vladimir Putin trebuie să perpetueze și să facă din război o rutină pentru a rămâne la putere.

The Moscow Times prezintă rapoarte conform cărora Rusia apelează la închisorile de femei pentru noi recruți de război. Cel puțin 100 de femei prizoniere ar fi fost transferate până acum pentru a lupta în Ucraina, potrivit unei organizații de apărare a drepturilor omului.

De celalaltă parte, soldații ucraineni din prima linie au declarat pentru The Washington Post că lipsa de trupe calificate și diminuarea munițiilor au „răspândit un pesimism palpabil, chiar dacă în cea mai mare parte nerostit”, înainte de zvonurile privind planurile pentru o contraofensivă de primăvară.

Militari ucraineni se deplasează spre Bahmut cu un vehicul militar BMP, în regiunea Donbas, 13 martie 2023.

The New York Times preia o declarație a guvernatorului Floridei, republicanul Ron DeSantis, care afirmă că protejarea Ucrainei nu este un interes cheie al SUA. Ziarul precizează că, prin această declarație, potențialul candidat la președinția SUA se desparte de republicani ca să atace politica externă a președintelui Joe Biden și ca să se alinieze mai strâns cu Donald Trump.

Întrebat despre Oscarul acordat duminică seară unui film documentar despre liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că nu l-a văzut, notează Meduza.

Iar Chișinăul condamnă executarea soldatului ucrainean Mațievschi, care avea și cetățenia Republicii Moldova, scriu colegii de la Europa Liberă.

Accident feroviar mușamalizat. Ministrul Transporturilor tace

Presa din România relatează despre cum s-a produs accidentul feroviar din Teleorman, de luni dimineață, și despre „incredibila tăcere” a autorităților. Deși martorii vorbesc despre „o tamponare violentă”, inițial, autoritățile nu pomeneau nimic despre un impact.

Hotnews, de exemplu, își pune mai multe întrebări: Ce s-a întâmplat acolo? Cum a fost posibil ca mai multe instituții ale statului să mintă prin omisiune în comunicatele oficiale, care lăsau de înțeles că de vină sunt mecanicii trenului de marfă?

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, nu a avut încă vreo reacție cu privire la accidentul feroviar din Teleorman, la mai bine de 24 de ore de la producerea lui.

Mai mult, directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a declarat ulterior că ar fi fost mai bine dacă mecanicul trenului de călători dormea, pentru că s-ar fi activat sistemul de siguranță, conform unei declarații la Euronews.

„Mecanicul de locomotivă a depăşit controlat semnalul pe culoarea roşie”, a completat el.

Libertatea a contabilizat patru morți în accidentele feroviare din ultimii șapte ani, în România, și - într-un articol separat - preia o declarație a fostului comisar european Corina Crețu. România nu a decontat până acum niciun euro din PNRR pentru lucrări în domeniul feroviar, spune europarlamentarul.

De notat că, după mai bine de 24 de ore de la accident, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu de la PSD, nu a avut încă o reacție!

Dispută în PNL

Între timp, în PNL, are loc disputa dintre prim-vicepreședintele Rareș Bogdan și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Acesta din urmă este acuzat că nu îl interesează interesul național și că nu a fost numit în funcție de către partid.

Într-un răspuns pentru Digi24, ministrul Aurescu s-a apărat: Rareș Bogdan cerea să blocăm cerealele ucrainene la graniță. „E ca și cum aș fi atacat de Sputnik”, a mai spus diplomatul.

De ce îl atacă liberalii pe Bogdan Aurescu? Digi24 explică: este un „război” între gruparea Rareș Bogdan - Lucian Bode împotriva șefului MAE. Mizele ar fi că funcția nu este controlată politic de către decidenții din partid și că Bogdan Aurescu nu și-ar fi asumat eșecul neaderării la Schengen.

Imagine de arhivă cu ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, la Chișinău, la invitația omologului Nicu Popescu.

Vicepreședintele Robert Sighiartău plusează: Bogdan Aurescu trebuie să se prezinte în fața Biroului Politic Național și să suporte măsurile conducerii de partid, scrie G4Media.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a răspuns că partidul a fost cel care l-a numit pe Bogdan Aurescu la MAE, iar totul ar fi doar o discuție între un politician şi un diplomat de carieră. „În aceste vremuri e bine să ai un specialist care să gestioneze politica externă”, spune el, conform News.ro.

În Europa Liberă, despre cine conduce organizațiile de tineret ale PSD și PNL, care se duelează în petreceri cu manele, înjurături și ode. Europa Liberă explică de ce baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene, a fugit în Italia înainte de condamnarea la închisoare.

Aflat la prima ieșire în public, consilierul Ion - robotul despre care Guvernul Ciucă susține că s-ar baza pe inteligenţă artificială - a dat rateuri în prezența ministrului Inovării, Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, scrie G4Media.

„La revedere Ion! La revedere Ion! Cred că… resetare Ion!”, a fost reacția robotului - despre care creatorii săi au recunoscut că nu este terminat, conform imaginilor Digi24.

Alte subiecte:

  • Acțiunile băncilor din Asia și Europa au scăzut, deși președintele Joe Biden a dat asigurări că sistemul financiar al SUA este în siguranță, după falimentul băncilor Silicon Valley și Signature Bank. Nu sunt îngrijorări pentru România, spune un expert pentru Europa Liberă.
  • SUA, Marea Britanie și Australia au dezvăluit noi detalii despre planul „Aukus”, care vizează crearea unei noi flote de submarine cu propulsie nucleară, cu scopul de a contracara influența Chinei în regiunea Indo-Pacific. Asta înseamnă că Australia va avea primele submarine nucleare.
  • Președintele american Joe Biden a aprobat un proiect major de foraj petrolier și de gaze în Alaska, care s-a confruntat cu o opoziție puternică din partea activiștilor de mediu.
  • Germania și Franța sunt liderii celor două tabere din UE care se confruntă cu privire la interzicerea motoarelor cu combustie internă. România, un important producător auto, nu apare menționată în niciuna dintre tabere.
  • Comentatorul sportiv Gary Lineker se întoarce la BBC, însă postul național de televiziune din Marea Britanie a fost forțat să-și ceară scuze în scandalul în care i-a fost pusă la îndoială imparțialitatea.

Vă reamintesc, așteptăm mesajele dumneavoastră pe e-mail la adresa treiminute@rferl.org, pe Facebook și Instagram.

Toate cele bune,
George