Linkuri accesibilitate

Falimentul Silicon Valley și Signature Bank tulbură piețele. Joe Biden, mesaj de încredere. Expert: Nu sunt îngrijorări pentru România


Sediul din New York al Silicon Valley Bank (SVB), luni, 13 martie 2023. Banca a intrat, vineri, în faliment.
Sediul din New York al Silicon Valley Bank (SVB), luni, 13 martie 2023. Banca a intrat, vineri, în faliment.

„Americanii pot avea încredere că sistemul bancar e în siguranță”, a spus președintele SUA, Joe Biden, luni dimineață, după un weekend în care sistemul bancar american a fost în atenția lumii, în urma falimentului Silicon Valley Bank (SVB).

Deținătorii de depozite la Silicon Valley Bank au început săptămâna cu promisiunea autorităților americane că își pot retrage banii și cu asigurări că sistemul bancar american rămâne unul solid.

Falimentul a avut însă reverberații naționale și internaționale, SVB fiind cea mai mare bancă falimentară din 2008 încoace, de la criza financiară care a afectat întreaga lume. În plus, anunțul cu privire la SVB a fost dublat, duminică, de unul similar referitor la Signature Bank, cu sediul la New York.

O trimitere la criza din 2008 este însă o paralelă forțată, explică analistul financiar bancar Radu Crăciun, președinte al BCR Pensii, într-un răspuns pentru Europa Liberă. Deși falimentul unei bănci este un eveniment rar, cu consecințe grave, acest nu provoacă automat și o criză financiară sistemică, precizează el.

Temerile de contagiune au existat la sfârșitul săptămânii în SUA și în lume, dar, adaugă Radu Crăciun, efectul de contagiune din 2008 a fost rezultatul unui context pe care nu îl întâlnim la SVB.

„SVB nu este o bancă a cărei mărime să aducă un risc sistemic. În același timp, sistemul bancar din SUA este mult mai bine capitalizat decât era in 2008, iar autoritățile de supraveghere și reglementare au învățat din greșelile anilor 2007-2008 și le vedem mișcându-se rapid în direcția limitării impactului falimentului băncii, asumându-și inclusiv hazardul moral al salvării tuturor clienților, nu doar a celor asigurați”, precizează analistul financiar.

Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat vineri controlul la Silicon Valley Bank, iar duminică la Signature Bank.

Măsurile din ultimele zile au fost ferme, a spus Joe Biden, luni, în primele ore ale dimineții în Statele Unite, iar toți clienți cu depozite la Silicon Valley Bank, respectiv Signature Bank vor avea acces la banii din acele depozite „chiar de astăzi”, a precizat el.

Micile întreprinderi vor putea să își plătească angajații și facturile. Nu cu bani publici, ci din „taxele plătite de bănci”. Investitorii nu vor fi protejați, au riscat și au pierdut, iar managerii acestor bănci vor fi concediați, a adăugat președintele SUA.

Joe Biden a transmis un mesaj de câteva minute, luni dimineață, înainte de a părăsi Casa Albă. El nu a răspuns întrebărilor reporterilor despre cauzele care au dus la falimentul Silicon Valley Bank.
Joe Biden a transmis un mesaj de câteva minute, luni dimineață, înainte de a părăsi Casa Albă. El nu a răspuns întrebărilor reporterilor despre cauzele care au dus la falimentul Silicon Valley Bank.

Amintind că administrația Donald Trump a renunțat la unele prevederi menite să prevină astfel de crize ale sistemului bancar, Joe Biden a spus că va propune noi măsuri legislative pentru ca riscul producerii unor situații precum cea din ultimele zile să fie redus.

El a vorbit reporterilor circa cinci minute, înainte de a pleca spre California, unde ar urma să anunțe, alături de premierii Australiei și Marii Britanii încheierea acordului AUKUS - de fabricare a unor submarine cu propulsie nucleară, o mișcare care a înfuriat Franța acum doi ani, dar transmite un mesaj important Chinei.

Joe Biden nu a răspuns, luni, întrebărilor reporterilor cu privire la cauzele care au dus la prăbușirea SVB și a Băncii Signature.

În opinia expertului financiar bancar Radu Crăciun, falimentul SVB ar fi putut fi evitat cu condiția unui management al riscului adecvat.

„Greșeala capitală pe care SVB a comis-o a fost investirea unor depozite pe termen scurt în obligațiuni pe termen lung. În contextul creșterii dobânzilor, valoarea de piață a obligațiunilor a scăzut dramatic, creând probleme majore de solvabilitate a băncii. Îngrijorarea clienților a crescut permanent și, odată bulgarele retragerilor de fonduri pornit, banca a trebuit să fie închisă și clienții protejați de fondul de garantare”, explică Radu Crăciun.

„Americanii pot fi siguri că sistemul nostru bancar e sigur, depozitele voastre sunt în siguranță. Vă asigur și că nu ne vom opri aici, ci vom face tot ce e necesar”, a spus președintele Joe Biden luni dimineață.

Joe Biden: Sistemul bancar e în siguranță, depozitele americanilor sunt în siguranță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:47 0:00

Efectele falimentului SVB și Signature nu sunt însă încheiate. Luni a fost prima zi de tranzacționare după evenimentele din weekend, iar evoluțiile sunt în desfășurare.

Fondul Monetar Internațional a anunțat, duminică, că monitorizează potenţialele implicaţii la adresa stabilităţii financiare, dar a exprimat încredere în măsurile anunțate de Administrația de la Washington.

Duminică, o declarație comună a autorităților financiare americane anunța protejarea deponenților, dar și faptul că nu va exista o intervenție care să se bazeze pe contribuțiilor „plătitorilor de taxe americani”.

„Acționarii și anumiți deținători de datorii negarantate nu vor fi protejați. De asemenea, conducerea a fost înlăturată. Orice pierderi aduse Fondului de Asigurare a Depozitelor pentru sprijinirea deponenților neasigurați vor fi recuperate printr-o evaluare specială asupra băncilor, conform prevederilor legale”, anunțau autoritățile în declarația care confirma că și Signature Bank, cu sediul la New York, se află într-o situație similară.

O prioritate firească a autorităților a fost ca efectele falimentului SVB să nu se amplifice, situația este însă una în desfășurare, iar presa internațională urmărește, luni, tocmai aceste efecte:

  • În India, acțiunile companiei de jocuri online Nazara Technologies au căzut luni dimineață cu 6,5%, după ce compania a anunțat că două filiale ale sale aveau conturi la SVB. Cu o zi înainte, autoritățile promiteau o întâlnire cu reprezentanții start-up-urilor care ar fi putut fi afectate, transmitea Reuters;
  • Acțiunile mai multor bănci regionale s-au prăbușit, luni dimineață, în perioada de tranzacționare, transmitea The New York Times. Creditorii despre care piața crede că au caracteristici comune cu SVB și Signature Bank au avut de suferit: First Republic Bank căzuse cu peste 60%, Western Alliance Bancorporation cu peste 50%, iar PacWest Bancorp aproape 40%.
  • Randamentele obligațiunilor guvernamentale din zona euro au scăzut luni, în timp ce investitorii s-au orientat către active de refugiu, transmite Reuters.
  • Autoritatea germană de reglementare a blocat plățile sucursalei germane a Silicon Valley Bank, dar a precizat că sucursala nu reprezintă o amenințare pentru stabilitatea financiară a Germaniei.
  • BBC transmite că filiala din Marea Britanie a SVB a fost cumpărată de HSBC, iar autoritățile din Canada au preluat controlul temporar asupra activelor filialei SVB din această țară. Autoritatea principală de reglementare bancară a anunțat că intenționează să obțină controlul permanent.

Nu este clar cât vor dura aceste efecte în lanț, din care cele de mai sus sunt doar câteva exemple, și nici care va fi costul final. O estimare din weekend arăta că situația SVB ștersese peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane, potrivit Agerpres.

În opinia lui Radu Crăciun, reacția de până acum a piețelor financiare, una emoțională, e firească, dar nu e de așteptat să fie una de durată ca urmare a reacției ferme a autorităților americane.

SVB avea numeroși clienți din domeniul inovativ al tehnologiilor menite să combată schimbările climatice, iar Signature Bank și-a promovat depozitele în criptomonede. În bordul acestei bănci se afla tocmai fostul membru al Congresului american, Barney Frank, unul dintre inițiatorii legislației Dodd-Frank, de reformă a sistemului bancar, după criza din 2008 și de protecție a consumatorilor.

Deși există ramificații globale ale falimentului celor două, expertul financiar bancar Radu Crăciun spune că nu vede niciun motiv de îngrijorare în legătură cu sistemul bancar din România.

„Băncile românești se află într-o paradigma opusă [celei a SVB Bank]. În România, randamentele titlurilor de stat se află în scădere de câteva luni, ceea ce face ca valoarea lor de piață să fie într-o creștere permanentă în portofoliul băncilor. Deci un scenariu cu totul opus celui pe care îl vedem în SUA”, subliniază el.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG