3 minute | Cameră de tortură pentru copii la Herson, haos la plafonarea energiei, Iohannis nu vrea boicot pentru Austria

Autoritățile de la Kiev au publicat o fotografie cu prizonierii de război ucraineni, eliberați după un schimb făcut cu Rusia, într-o locație necunoscută. Fotografia a fost publicată pe 14 decembrie 2022.

Haosul din piața de energie revine după ce parlamentarii au adoptat o lege prin care consumatorii vor trebui să depună declarații pe propria răspundere pentru a beneficia de prețul plafonat la electricitate. În Ucraina, bombardamentele nu vor înceta de Crăciun, după cum afirmă Kremlinul.

Bună dimineața,

Iată principalele știri:

  • Rusia spune că nu va exista nicio încetare a focului de Crăciun în Ucraina.
  • Legea care stabilește noile plafoane de preț la energie prevede ca anumite categorii de consumatori să depună o declarație pe proprie răspundere.
  • Aflat la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu va exista un boicot împotriva Vienei din partea autorităților române.

Nu va fi liniște de Crăciun în Ucraina

După aproape 10 luni de război în Ucraina, Kremlinul a declarat că nu va exista nicio „încetare a focului de Crăciun”. Oficialii ruși au respins apelul de la Kiev de a începe retragerea trupelor până la Crăciun, ca un pas înainte pentru a pune capăt celui mai mare conflict din Europa de după al Doilea Război Mondial, scrie Reuters.

În prezent, cele mai grele lupte se desfășoară în sudul și estul Ucrainei. Miercuri, Kievul a fost bombardat din nou cu drone, două clădiri administrative fiind afectate.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că dacă SUA trimit Ucrainei rachete Patriot, atunci acestea vor fi ţinte legitime pentru forţele ruseşti, după cum arată CNN.

O clădire administrativă din Kiev a fost grav avariată miercuri, 14 decembrie 2022, în urma bombardamentelor rusești.

Reporterii de la The New York Times au însoțit, într-o noapte de decembrie, forțele ucrainene din orașul Bahmut care „vânau” în infraroșu poziții inamice, aflate la kilometri distanță.

Reuters scrie că anchetatorii ucraineni au descoperit o „cameră de tortură" în oraşul Herson, unde copiii ar fi fost reţinuţi şi abuzaţi de forţele de ocupaţie ruse. Potrivit mărturiilor, copiii au fost supuşi la abuzuri psihologice din partea torţionarilor ruşi, care le-au spus că părinţii lor i-au abandonat şi că nu se vor mai întoarce niciodată acasă.

Detalii despre ce se întâmplă în Ucraina puteți citi zilnic în liveblogul Europa Liberă.

Haos la prețul plafonat la energie

Parlamentarii au adoptat o nouă lege care prevede noi reguli de plafonare a prețului la energie, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, scrie Europa Liberă.

Legea prevede că anumite categorii de persoane trebuie să depună declarație pe proprie răspundere la furnizor pentru a beneficia de plafonarea preţului la energie electrică. Regulile sunt neclare pentru furnizorii de energie, care au cerut lămuriri.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a făcut precizări spunând că, în cazul clienţilor finali casnici cu un singur loc de consum, aceştia beneficiază automat de preţul plafonat în care se încadrează.

„În niciun caz consumatorii finali care au un singur loc de consum nu trebuie să depună cerere sau declaraţie pe proprie răspundere pentru a beneficia de plafonare. Absolut toţi cei care au un singur loc de consum vor beneficia automat, fără să facă absolut niciun demers, cu condiţia să se încadreze în tranşele de consum prevăzute în lege”, a spus Zoltan Nagy Bege, vicepreședintele ANRE, citat de News.ro.

Hotnews.ro publică toate precizările ANRE și arată că pentru aproximativ 5 milioane de clienţi casnici, preţul final facturat plafonat este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus.

O problemă a noii legi a fost sesizată chiar de către un partener din Coaliția de guvernare.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că în lege există o problemă legată de declaraţiile pe propria răspundere pentru studenţii care stau cu chirie şi speră ca ANRE să găsească o soluţie.

„Ce se întâmplă cu studenţii care stau în chirie şi nu este locuinţa în proprietatea lor? Cel care dă apartamentul în chirie va opta pentru reşedinţa lui, nu pentru locuinţa dată în chirie”, a spus Hunor, citat de News.ro.

România nu va boicota Austria

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la reuniunea Consiliului European în cadrul căreia va ridica şi tema aderării României la Schengen, după cum a declarat miercuri de la Bruxelles.

Iohannis a mai spus că nu va exista un boicot al statului român și al autorităților publice din România la adresa Austriei, după ce Viena a blocat aderarea țării noastre la Schengen. În plus, președintele nu consideră că „vinovații nu se găsesc în România”.

Președintele pare că e în contradicție cu reprezentanții partidului aliat la guvernare. Liderul PSD Marcel Ciolacu a replicat că îşi menţine părerea că în acest moment România trebuie să procedeze la fel cum a făcut Austria și să-şi exercite dreptul de veto pentru toate interesele statului austriac, potrivit Digi24.

„Este dreptul meu de a avea o opinie, cum e şi dreptul preşedintelui de a avea o opinie”, și-a justificat Ciolacu poziția.

Klaus Iohannis spune că nu va exista un boicot din partea statului român la adresa Austriei. Marcel Ciolacu este de altă părere.

Într-un editorial din Spotmedia.ro, Ioana Ene Dogioiu remarcă faptul că președintele și liberalii vorbesc pe voci diferite despre boicot.

„În mod evident nu există o coordonare, o linie. Liberalii încep să-și înghită vorbele, o dau pe persoană fizică”, arată Dogioiu.

Președintele este însă susținut de Guvernul Ciucă. Purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru a declarat, miercuri, că nu există nicio abordare care să vizeze un boicot sau un alt tip de acţiune în urma votului exprimat de Austria.

„Sigur, există dezamăgire, există o nemulţumire faţă de ceea ce este pe bună dreptate considerat a fi un lucru nedrept la adresa României. Răspunsul însă ţine de diplomaţie şi negociere”, a declarat Cărbunaru, citat de Agerpres.

Cert este că România nu are o dată certă la care va fi admisă în Schengen

Alte subiecte:

  • Bugetul de stat pe 2023 a fost adoptat, miercuri, pe repede înainte de ​Parlament, cu 251 de voturi pentru, 115 împotrivă și 3 abțineri, scrie Hotnews.
  • Pandemia de Covid nu va mai fi considerată o urgenţă de sănătate la nivel global începând de anul viitor, spune Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, potrivit Reuters.
  • După ce Franța a învins miercuri seară Marocul cu 2-0, finala Cupei Mondiale de fotbal din Qatar se va juca între Franța și Argentina, scrie BBC.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

Andreea