3 minute | Neadevărul rus despre Bucea și sănătatea lui Putin, Maia Sandu în PE și cât câștigă România prin legea offshore

Un bărbat pozează cu o mască a președintelui rus Vladimir Putin, în fața unor tancuri rusești distruse, la Bucea, Ucraina, 7 aprilie 2022.

Țările sărace se vor confrunta cu lipsa de alimente, ca urmare a întreruperii exporturilor de cereale din cauza invaziei ruse în Ucraina. Primul soldat rus judecat pentru crime de război și-a recunoscut vinovăția. Președinta Moldovei, Maia Sandu, a marcat un moment istoric în Parlamentul European. 

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Invazia Rusiei în Ucraina ar putea provoca o penurie de alimente la nivel mondial în următoarele luni, a avertizat Organizația Națiunilor Unite.
  • Un soldat rus a pledat vinovat în primul proces pentru crime de război din Ucraina.
  • Parlamentul român a adoptat legea care ar urma să asigure independența energetică a României, prin reducerea importurilor de gaze din Rusia.

Foamete în țările sărace

Lumea ar urma să se confrunte cu o criză de alimente în următoarele luni, provocată de invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, transmite BBC.

Potrivit acestuia, foametea în țările sărace ar putea dura ani de zile dacă nu sunt restabilite exporturile. Alimentele s-au scumpit cu aproape 30% la nivel global, față de aceeași perioadă a anului trecut, mai arată ONU.

Banca Mondială va pune la dispoziție 30 de miliarde de dolari pentru a contribui la atenuarea unei crize alimentare, în urma întreruperii exporturilor de cereale din cele două țări implicate în război, arată Reuters.

Iar Comisia Europeană va permite ca aproximativ 2 din cele 300 de miliarde de euro prevăzute în strategia energetică a UE (RePowerEU) să fie cheltuite pentru a pune capăt dependenței de energia rusă, scrie Politico. Aceeași publicație vorbește despre „prețul lui Orbán” și ce va fi nevoie pentru ca Ungaria să interzică petrolul rusesc.

CE a mai anunțat că țările UE care au primit cei mai mulţi refugiaţi din Ucraina, printre care și România, vor beneficia de o finanţare europeană de 248 de milioane de euro, scrie Digi24. Dar de unde găsește Europa banii necesari pentru a găzdui milioane de refugiați ucraineni?, se întreabă Euronews.

Cum sunt tratați soldații din Azovstal de ruși

Reuters scrie despre cum a stricat Turcia momentul istoric al NATO cu Finlanda și Suedia, precizând că Alianța se aștepta la un răspuns dur din partea Moscovei, nu din partea unuia dintre membri.

Dar se pare că și Croația o ia pe calea Ankarei. Preşedintele Zoran Milanović spune că îl va instrui pe reprezentantul permanent al țării sale la NATO să voteze împotriva primirii celor două țări nordice, până când va fi modificată legea electorală din Bosnia-Herţegovina, în sensul egalităţii în alegeri a croaţilor, menționează Agerpres.

O imagine din dronă arată soldați ucraineni răniți în timp ce sunt transportați pe targă, la uzina siderurgică Azovstal, 17 mai 2022.

La Kiev a început ieri primul proces pentru crime de război în urma invaziei din februarie, iar soldatul rus Vadim Șișimarin (21 de ani) a recunoscut că este vinovat de uciderea unui bărbat de 62 de ani, la Sumî, în primele zile ale războiului, potrivit BBC.

Rusia afirmă că peste 900 de soldați ucraineni au fost trimiși într-o colonie de prizonieri din Mariupol, după ce s-au predat, însă numărul lor nu a fost confirmat de Ucraina, arată The Guardian.

Soarta soldaților care părăsesc Azovstal este în continuare neclară, iar publicația britanică mai transmite că orice demers al Rusiei de a urmări în justiție și, eventual, de a executa o parte dintre luptătorii care s-au predat ar putea încălca convențiile de la Geneva, care prevăd că prizonierii de război nu ar trebui să fie pedepsiți pentru că au participat la ostilități.

Rusia se folosește de capitularea de la Mariupol pentru a-i prezenta pe ucraineni drept teroriști, scrie The New York Times. Moscova a profitat de predarea armelor de la Azovstal ca de „un cadou de propagandă”, pentru a-i eticheta în mod fals drept teroriști pe soldații ucraineni, mai arată cotidianul american.​

Libertatea preia imagini de la agenția rusă TASS în care se văd condițiile în care sunt ținuți soldații răniți într-un spital. NYT publică un reportaj despre numărul insuficient de doctori din Ucraina, care să trateze „rănile îngrozitoare” suferite de soldații ucraineni.

Rusia a anunțat ieri că a desfășurat în Ucraina o nouă generație de lasere, care pot arde dronele, însă președintele ucrainean a ironizat armata rusă și a comparat „armele minune” cu cele pe care Germania nazistă le-a prezentat în încercarea de a evita pierderea celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Reuters.

Vladimir Putin și-a acoperit genunchii cu o pătură, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Victoriei, care marchează cea de-a 77-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, în Piața Roșie, 9 mai 2022.

Iar un anunț al Ambasadei Rusiei la București a fost deliciul presei din România. Diplomația rusă afirmă că „zvonurile şi speculaţiile presei occidentale despre boala Şefului Statului rus sunt la fel de neadevărate ca şi falsurile care apar constant despre efectuate de către trupele ruse asupra civililor din Bucea, Borodianka şi alte localităţi ale Ucrainei”. O postare „neinspirată”, o cataloghează Adevărul.

Între timp, Belarus a introdus pedeapsa cu moartea pentru tentativele de a comite acte de terorism, relatează France24. Ca printr-o întâmplare, Minskul o acuză pe Svetlana Tihanovskaia, lider al opoziției în exil, tocmai de această infracțiune.

Moldova europeană

Fiind pentru prima dată când un președinte al Republicii Moldova se adresează în Parlamentul European, Maia Sandu a cerut miercuri eurodeputaților să susțină cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană, transmite biroul de la Chișinău al Europei Libere. „Nu suntem naivi, știm că procesul va fi lung”, a spus ea.

„Locul Moldovei este în familia europeană”, i-a răspuns Roberta Metsola, șefa Parlamentului European. Instituția a recomandat deja acordarea statutului de candidat Moldovei, însă decizia îi revine Comisiei Europene.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în fața Parlamentului European, Bruxelles, 18 mai 2022.

De asemenea, președinta Moldovei a condamnat invazia și a spus: „Crimeea e Ucraina, Donbas e Ucraina”.

Presa ucraineană o citează pe Maia Sandu cu cererea către Federația Rusă de a retrage trupele din Transnistria ocupată, deoarece încalcă neutralitatea țării.

Aflat la Chișinău, un înalt diplomat a american a declarat că Statele Unite vor să întărească armata moldoveană, pentru a „vă putea apăra suveranitatea și teritoriul”. Derek Chollet a răspuns unei întrebări a Europei Libere și a precizat că Statele Unite nu au „niciun indiciu” că Republica Moldova s-ar confrunta „la ora actuală” cu vreo amenințare militară din partea Rusiei.

Legea offshore tradusă în bani

Parlamentul român a adoptat ieri legea offshore de exploatare a gazelor din Marea Neagră, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat la Digi24 că banii din exploatări se vor duce în „dezvoltarea reţelelor de gaze sau/şi în proiecte de energie sau de petrochimie”. Când va scădea prețul gazelor? Ministrul mai răspunde că atunci când vom scăpa de dependența gazului rusesc.

Profit.ro arată într-o analiză ce câștigă și ce pierde statul român în urma adoptării legii offshore. Concluzia este că guvernul beneficiază de scumpirea galopantă a gazelor. Pe același subiect, Panorama explică cine va scoate gazele din Marea Neagră.

Pe de altă parte, deputații vor să schimbe iar Codul Rutier, dar în rău: fără pedepse pentru comportament agresiv, șoferii vitezomani ar putea circula cu dovadă, iar recidiviștii să-și recupereze permisul mai rapid. Cum arată Codul Rutier „măcelărit”, pe Ziare.com.

Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a criticat modificările. „M-aș aștepta ca Bode să fie demis de urgență”, a spus liderul USR.

Europa Liberă prezintă povestea „discriminaților” din Consiliul Superior al Magistraturii: 13 din cei 14 membri ai CSM au dat în judecată propria instituție pentru majorarea indemnizațiilor cu 25% pe motiv de discriminare.

G4Media scrie despre decizia CCR de a aproba extinderea interceptărilor la datele păstrate de firmele de hosting. A ratat o șansă uriașă de a demonstra că drepturile cetățenilor români sunt mai presus de interesele unor servicii, spune Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI).

Alte subiecte:

  • Lovită puternic de Covid, Coreea de Nord promovează medicamentele tradiționale în încercarea de a combate epidemia. În paralel, Phenianul s-ar pregăti pentru un test nuclear în timpul călătoriei lui Joe Biden în Asia.
  • Autorităţile sanitare din SUA au detectat primul caz de variola maimuţei pe teritoriul țării. Câteva zeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuţei au fost depistate de la începutul lunii mai în Europa.
  • Cea mai mare fabrică de lapte praf din SUA a fost închisă, ducând la o penurie pe plan intern a acestui produs. Președintele Joe Biden a invocat Legea privind producția de apărare pentru a accelera producția de lapte praf pentru sugari și a autorizat zboruri pentru a importa provizii din străinătate.

Ne puteți trimite comentarii cu privire la subiectele menționate sau propuneri de subiecte pe adresa treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

George