3 minute | Soldați israelieni la porțile orașului Gaza, câtă muniție a dat Coreea de Nord Rusiei și un nou meci Ringier-GSP

Civili palestinieni fug să se adăpostească în timpul unui atac aerian israelian în apropierea spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, pe 1 noiembrie 2023.

Egiptul a permis intrarea din Gaza a sute de persoane pe teritoriul său, iar trupele israeliene spun că au ajuns la marginea orașului Gaza. Coreea de Nord a livrat Rusiei muniție de artilerie cât pentru două luni. Iar trustul Ringier a oprit peste noapte tipărirea Gazetei Sporturilor.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Militarii israelieni au avansat „până la porțile orașului Gaza”, în timp ce, în sudul teritoriului, la Rafah, sute de oameni au reușit să intre în Egipt după aproape o lună de asediu.
  • Ediția tipărită a Gazetei Sporturilor a fost închisă peste noapte, fără ca publicul și nimeni din redacție să fi fost anunțat. Ediția de ieri a ziarului a fost ultimul număr pe hârtie.
  • Ucraina a raportat cele mai ample atacuri din acest an, odată cu răcirea vremii și cu posibila furnizare de către Coreea de Nord a circa un milion de proiectile pentru artilerie.

Sute de evacuați din Gaza. Românii așteaptă la granița Rafah

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost deschis ieri după lungi negocieri între SUA, Israel, Egipt și Hamas, cu Qatar ca mediator, scrie The Washingtot Post.

Oficialii americani se așteaptă ca mii de cetățeni străini să treacă din Fâșia Gaza în Egipt, ca parte a acestui acord, după ce în prima zi au ieșit din teritoriul bombardat zilnic peste 400 de palestinieni cu dublă cetățenie, alți cetățeni străini, dar și zeci de răniți, scrie Europa Liberă.

Associated Press scrie însă că ziua de ieri a fost una de speranță, confuzie și frustrare, deoarece o listă cu sute de nume autorizate să plece a fost distribuită între redacții și oficiali.

Niciun cetățean român - sau moldovean - nu s-a aflat pe această listă, deși 260 au cerut autorităților române evacuarea din Gaza, scrie Europa Liberă, care publică explicațiile MAE și mărturia unuia dintre cei care așteaptă evacuarea: „Noi de ce nu plecăm?”

Civilii palestinieni își evacuează casa din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 1 noiembrie 2023.

„E un blestem să fii părinte în Gaza”, este mărturia culeasă de AP, precizând că peste 3.600 de copii palestinieni a fost uciși în doar trei săptămâni de război.

În plus, agenția mai scrie că președintele american Joe Biden a cerut „o pauză” a luptelor pentru ca mai multe ajutoare să ajungă în Gaza și să apară posibilitatea ca Hamas să elibereze ostaticii.

În nord, armata israeliană afirmă că militarii săi au ajuns „la porțile orașului Gaza”, conform Sky News, ocazie cu care un lider Hamas a amenințat că măcelul din 7 octombrie va fi repetat, anunță Times of Israel.

De asemenea, Israelul a lansat miercuri un al doilea atac mortal asupra taberei de refugiați Jabalia, iar Hamas susține că aproape 200 de oameni au fost uciși în cele două lovituri, despre care ONU a spus că „ar putea fi considerate crime de război”, potrivit The Washington Post.

The Wall Street Journal scrie că noua tactică a Israelului este să lovească Hamas cu orice preț: „un potop de critici”, un număr mare de civili uciși și o situație umanitară deosebit de gravă.

De altfel, Politico menționează că Beniamin Netanyahu ar avea zilele numărate ca premier, iar Ehud Barak, fost șef al armatei și fostul prim-ministru, spune într-un interviu pentru Foreign Policy că Israelul „ar putea pierde sprijinul opiniei publice în multe părți ale lumii libere”.

Muniție din Coreea de Nord pentru două luni

Ucraina raportează cele mai ample bombardamente rusești din acest an: 118 localități din zece regiuni, în decurs de 24 de ore, iar un comandant ucrainean de rang înalt avertizează că războiul intră într-o nouă fază, scrie The Guardian.

Avertismentul vine pe fondul informațiilor venite de la spionajul sud-coreean, care spune că regimul din Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste un milion de cartușe de artilerie - necesarul pentru aproximativ două luni de bombardamente, scrie Associated Press.

În plus, o analiză a imaginilor din satelit realizată de RFE/RL Ucraina sugerează că Rusia își consolidează în mod activ capacitatea de producție de arme și dezvoltă noi fabrici de armament.

Iar oficialii ucraineni și unii europeni își intensifică campania de lobby în SUA pentru noi arme și instruire, transmite Politico.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, la Roma, 13 mai 2023.

Între timp, premierul italian Giorgia Meloni ar fi fost păcălită de doi comedianți ruși să vorbească liber despre războiul din Ucraina, crezând că vorbește cu un oficial african, potrivit Reuters.

„Văd că există un sentiment de epuizare din toate părțile... trebuie să spun adevărul. (Suntem) aproape de momentul în care toată lumea înțelege că avem nevoie de o cale de ieșire”, a declarat Giorgia Meloni. Cabinetul italian a recunoscut că discuția a avut loc în septembrie.

Președintele ucrainean explică ritmul lent al contraofensivei ucrainene, potrivit The New York Times. Volodimir Zelenski spune că efortul de război al Ucrainei este subestimat și că realizările trupelor sale „sunt percepute ca un dat”.

Președinta Moldovei, Maia Sandu, a dezvăluit ieri că Gazprom a vrut să schimbe punctul de intrare a gazului în țara sa, în primele zile ale invaziei din Ucraina, deoarece ruşii credeau că vor ajunge rapid în Transnistria, relatează Hotnews.

O altă informație apărută acum, legată de acele zile din februarie 2022, este că primarul Chișinăului, Ion Ceban, a efectuat o vizită secretă la Moscova cu o zi înainte de invadarea Ucrainei, menționează G4Media.

Ziar oprit de la tipărire peste noapte

„Un reprezentant al Ringier și avocații au comunicat angajaților din depozitul de difuzare că ediția tipărită s-a închis”, a transmis ieri Gazeta Sporturilor.

GSP a mai anunțat că publicul și redacția nu au fost anunțați că ultimul număr printat a fost cel de miercuri, după 99 de ani de difuzare neîntreruptă, și că șefii trustului i-au cerut lui jurnalistului Cătălin Tolontan să plece din funcția de editor coordonator.

Libertatea, parte din același trust, amintește că decizia închiderii ediției tipărite vine la trei luni de la plecarea lui Mihnea Vasiliu, CEO Ringier România, și la o lună de la îndepărtarea redactorului-șef Cătălin Țepelin, după ce 95 ziariștii au denunțat ceea ce ei au numit imixtiuni ale comercialului în editorialul Gazetei, în favoarea caselor de pariuri.

Europa Liberă a vorbit cu unul dintre jurnaliștii de la GSP, care a spus că declinul vânzărilor este doar un pretext pentru închiderea tiparului și trecerea doar pe online.

„Vor să o transforme într-o interfață pentru jocurile de noroc, e o intenție declarată a lor de mai multă vreme”, a completat ziaristul, sub protecția anonimatului.

Jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor au acuzat imixtiuni editoriale din partea conducerii Ringier.

Între timp, un gest rar după o dezvăluire din presă: un consilier din Guvern României, care a prins contracte de consultanță de 700.000 de euro, a demisionat după articolul Europei Libere.

Iar premierul Marcel Ciolacu a încurajat firmele private după ce le-a impus noi taxe. „Sunt ferm convins că doar prin productivism şi patriotism economic putem dezvolta această ţară”, a spus el, conform Economedia.

Opt ani de așteptare nu înseamnă nimic pentru ministrul Sănătății. Alexandru Rafila afirmă, citat de Digi24, că lucrurile s-au schimbat după incendiul de la Colectiv în ceea ce privește centrele pentru „marii arși”. Avem trei spitale în lucru!

Ministerul Educației a recunoscut câți elevi cu medii sub nota 5 iau... burse de merit. Găsiți detaliile în Europa Liberă.

PressOne scrie că Ministerul Afacerilor Externe vrea să combată dezinformarea împreună cu o companie implicată în piața de criptomonede.

Hotnews scrie despre problemele de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării cu privire la modul în care poate fi obținută identitatea digitală. Cu cozi la ghișeu!

„Ar fi timpul să vă gândiți (la o vizită) în Timișoara”, este titlul unui articol din The New York Times despre orașul din vestul României, capitală culturală europeană în 2023. Orașul oferă suficient de multe atracții pentru un city break, mai spune autorul Andy Trincia.

Alte știri:

  • Jurnalista Alsu Kurmașeva, de la RFE/RL, rămâne în închisoare. Curtea Supremă din republica rusă Tatarstan a respins apelul împotriva arestului preventiv. Ea este acuzată că nu s-a înregistrat ca agent străin în Rusia, acuzație pe care o respinge.
  • Mii de refugiați afgani au părăsit deja Pakistanul, înainte de expirarea termenului limită din 1 noiembrie. Islamabadul a promis că va deporta aproximativ 1,7 milioane de afgani fără documente care trăiesc dacă nu pleacă de bună voie.
  • Fostul premier britanic Boris Johnson i-ar fi întrebat pe oamenii de știință dacă virusul care provoacă boala Covid poate fi ucis cu un uscător de păr băgat în nas.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Pe curând,
George