3 minute | „Au spus da de 27 de ori” și „atât s-a putut”: 50 de bani. SUA scapă greu de arme

O fetiță cu o cămașă brodată, în fața unui steag al Uniunii Europene, sărbătorește Ziua Independenței Ucrainei, la Kiev, 24 august 2014.

Ucraina și Moldova sunt oficial țări candidate la aderarea în UE, iar Guvernul de la București reduce prețul benzinei și motorinei cu 50 de bani la pompă. Statele Unite sunt mai aproape de o înăsprire a controlului armelor, dar Curtea Supremă relaxează portul acestora în public.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Ucraina și Moldova au primit statutul de țări candidate la UE, în timp ce Georgia a primit o perspectivă europeană. Țările din Balcani n-au primit nimic.
  • Guvernul român a anunțat o reducere de 50 de bani a preţului carburanţilor timp de trei luni. Prins în discuțiile de la Bruxelles, președintele Iohannis a avut timp să apere compensarea: „Atât s-a putut”.
  • Statele Unite ale Americii fac doi pași înainte și unul înapoi în ceea ce privește controlul armelor.

Bucurie și supărare după același summit

„Au spus de 27 de ori da”, a fost reacția Kievului pe contul oficial de Twitter, după ce țările membre au aprobat ieri dosarele privind candidaturile Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acesta reprezintă un pas important pentru consolidarea Europei într-un moment în care Rusia îi testează libertatea și unitatea, scrie Reuters.

„Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunităţi şi mai multă ordine în ţara lor”, a spus președinta Maia Sandu, potrivit News.ro.

Deutsche Welle relatează însă că aderarea la blocul comunitar va dura probabil ani de zile, fiind încă necesare reforme pentru ca cele două țări să se conformeze standardelor europene.

Georgia, care la rândul ei a depus o cerere de aderare la UE la începutul acestui an, a fost recunoscută ca membru „de perspectivă”, adică mai trebuie sa facă reforme, în timp ce țările din Balcani mai au de așteptat și au criticat UE pentru că se mișcă încet în procesul lor de aderare.

Deputați europeni și reprezentanți ucraineni desfășoară un drapel ucrainean de 30 de metri în fața Parlamentului European, 23 iunie 2022.

Euractiv notează că liderii din Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia au salutat decizia de ieri pentru Ucraina și Moldova, dar și-au exprimat marea dezamăgire că propriile lor negocieri nu au început sau au rămas în impas, în condițiile în care unora dintre aceste state li s-a promis de două decenii o eventuală aderare la UE.

Liderii UE nu au reușit să depășească veto-ul Bulgariei cu privire la reluarea negocierilor de aderare privind Macedonia de Nord, ceea ce aruncă o umbră grea asupra perspectivei europene a întregii regiuni a Balcanilor de Vest, transmite Europa Liberă Moldova.

Între timp, guvernul german a ridicat la „nivel de alertă” avertismentul privind aprovizionarea cu gaze, în conformitate cu regulamentul UE privind securitatea aprovizionării, ca urmare a reducerii fluxurilor de gaze din Rusia, scrie Euractiv.

În condițiile în care statele membre trebuie să aibă 80% gaz în depozite până la 1 noiembrie, Europa Liberă arată într-un articol exclusiv că România este la coada UE la acest capitol, cu doar 39% din depozite pline.

Politico titrează că „UE se grăbește să se elibereze de lațul Rusiei”, iar un eșec în aprovizionarea cu gaze ar avea consecințe grave pentru Europa, dar și pentru Ucraina.

Publicația se mai întreabă, după alegerile de duminică din Franța, dacă nu cumva este „sfârșitul macronismului”: o performanță slabă în alegerile parlamentare din această săptămână l-a adus pe președintele francez Emmanuel Macron înapoi pe pământ.

50 de bani sunt 50 de bani

Nicolae Ciucă a anunțat ieri că prețul carburanților va fi compensat cu 50 de bani pe litru, timp de trei luni, iar jumătate din această sumă va fi decontată de la buget, scrie Digi24, citându-l pe premier: „O abordare politicianistă este total neproductivă”.

Digi24 mai scrie că înotătorul David Popovici va primi un milion de lei din Fondul de rezervă al Guvernului.

Protest, în fața Guvernului, față de proiectele de lege privind securitatea națională. Protestul a avut loc în timp ce Serviciul Român de Informații își prezenta bilanțul pe anul 2021.

Aflat la Bruxelles, Klaus Iohannis a apărat măsura Guvernului. „Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai când alimentezi la pompă”, a spus președintele, citat de Hotnews.

Despre o posibilă speculă în domeniu, avocatul Gabriel Biriș spune că este imposibil: „70 de bani din 9,2 lei la pompă acoperă toate costurile de distribuție, salarii, chirii. Cum poți vorbi de speculă?”, a spus fostul secretar de stat, la Europa FM.

Economica relatează că Guvernul are nevoie de 5 miliarde de lei lunar și de un nou împrumut extern ca să acopere deficitul, iar Valentin Lazea, economist șef la BNR, îi aduce pe guvernanți cu picioarele pe pământ. „Toată lumea visează cai verzi pe pereți”, în timp ce resursele sunt limitate. „Banii și resursele alocate proiectelor nu trebuie sacrificate pe altarul breaking news-urilor”, spune el, potrivit Hotnews.

Aproape de nicăieri, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că își asumă întreaga responsabilitate pentru parcursul democratic al legilor securității, scrie Agerpres, în timp ce unul dintre miniștrii săi din Cabinet, Adrian Chesnoiu, a demisionat de la Agricultură după ce DNA a cerut urmărirea sa penală, arată Europa Liberă.

Libertatea a făcut o analiză a „marilor fugari ai României”, în ce țări se ascund și ce spun autoritățile că fac pentru aducerea celor 19 în țară. Ministerul Turismului caută, prin licitație publică, influenceri care să promoveze România ca destinație de city-break, scrie G4Media.

Serbia a finalizat construcția a 365 de kilometri de autostradă în ultimii cinci ani, mai are puțin și depășește România la acest capitol, arată Economica.

Acord modest în SUA

Senatul american a adoptat prima legislație federală majoră privind siguranța armelor de foc din ultimele decenii, relatează CNN.

15 republicani s-au alăturat democraților în susținerea măsurii, contribuind astfel la spargerea a aproape trei decenii de inactivitate în ceea ce privește o legislație substanțială privind armele de foc, relatează și NYT.

Un băiat ține o pancartă pe care scrie „Armele nu mor, copiii mor”, în timpul unui miting pentru controlul armelor de foc, Parkland, Florida, 11 iunie 2022.

Proiectul de lege care înăsprește accesul la arme mai are nevoie să fie votat în Camera Reprezentanților, apoi trimis către promulgare președintelui Joe Biden.

Reuters scrie însă că proiectul bipartizan are măsuri „modeste” și le explică într-un articol în care amintește și de faptul că, simultan, Curtea Supremă a extins cu larghețe drepturile privind armele de foc, hotărând astfel că americanii au dreptul constituțional de a purta arme în public pentru autoapărare.

The New York Times spune că votul de 6 la 3 din Curtea Supremă anulează o lege din New York care limitează armele de foc în public și vine după o serie de atacuri, soldate cu morți și răniți.

De altfel, cotidianul american a realizat o amplă analiză a peste 400 de atacuri armate care au avut loc între 2000 și 2021, în Statele Unite, și felul în care ele s-au încheiat. Articolul mai arată un lucru șocant: creșterea anuală a atacurilor armate. Doar anul trecut au avut loc 61 de împușcături în spațiile publice.

Alte subiecte:

  • Liderul nord-coreean Kim Jong-un a insistat asupra dezvoltării armelor nucleare pentru a copleși „forțele ostile”, în cadrul unei reuniuni cheie în care a aprobat noi sarcini - nespecificate - pentru cele mai importante unități ale armatei.
  • E ca și cum ai descoperi un om cât Everestul, așa a fost descrisă descoperirea unei bacterii de un centimetru. Dacă pentru celelalte bacterii ai nevoie de un microscop ca să le vezi, „Thiomargarita magnifica” este vizibilă cu ochiul liber.
  • Uitați-vă-n sus! Pentru că, începând de astăzi, veți putea vedea cinci planete aliniate pe cerul de dimineață. Ultima dată când a avut loc această aliniere planetară rară și ordonată a fost în 2004, iar următoarea dată când se va mai întâmpla din nou timp va fi peste două decenii.

Nu uitați, dacă aveți sugestii sau propuneri de subiecte, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Un weekend liniștit,

George