3 minute | Rusia înarmează Hezbollah, o paralelă dură cu al Doilea Război Mondial și de ce românii nu sunt dependenți de vot?

Un sistem de rachete de apărare antiaeriană autopropulsate Panțîr (SA-22 conform denumirii NATO) pe sediul Ministerului rus al Apărării din Moscova, 17 aprilie 2023.

Serviciile de informații americane spun că Rusia, prin intermediul Siriei, este pe cale să livreze un sistem de rachete militanților Hezbollah, un dușman declarat al Israelului. Între timp, forțele israeliene spun că au înconjurat orașul Gaza.

Bun găsit,

Iată care sunt informațiile zilei:

  • Israelul a înconjurat orașul Gaza, dar un nou pericol ar urma să vină din nordul țării. Militanții Hezbollah, care amenință că vor intra în luptă, vor primi un sistem de rachete rusesc.
  • Camera Reprezentanților din SUA a aprobat doar parțial pachetul de finanțare cerut de președintele Joe Biden. Republicanii au votat sprijinul pentru Israel, nu și pe cel destinat Ucrainei.
  • Partidele politice se pregătesc de cele patru rânduri de alegeri de anul viitor, însă nu sunt neapărat conectați la problemele românilor. Europa Liberă vorbește astăzi despre una dintre ele: dependența de nicotină.

SUA: Rusia înarmează Hezbollah cu ajutorul Siriei

Grupul Wagner din Rusia intenționează să trimită militanților Hezbollah din Liban un sistem avansat de apărare aeriană: SA-22 cunoscut și ca Panțîr, potrivit unor rapoarte ale serviciilor de informații americane văzute de Wall Street Journal.

Hezbollah este una dintre milițiile finanțate de Iran, iar liderul acestei miliții, Hassan Nasrallah, este aşteptat să ţină astăzi un discurs important, pe fondul amenințărilor că va deschide un al doilea front împotriva Israelului, la granița de nord a acestei țări, și al atacurilor constante peste graniță, potrivit AFP.

Aceeași informație este transmisă și de CNN, care menționează în plus implicarea Siriei. Dictatorul Bashar al-Assad ar fi fost de acord să trimită un sistem de rachete, primit în trecut de la ruși, către Hezbollah cu ajutorul grupului Wagner.

Mercenarii Wagner și luptătorii Hezbollah cooperează de ani de zile în Siria, unde au lucrat alături de forțele armate ruse și siriene pentru a sprijini regimul Assad împotriva opoziției siriene.

Oamenii caută supraviețuitori printre dărâmăturile clădirilor distruse în urma unei lovituri israeliene asupra taberei de refugiați Bureij, în centrul Fâșiei Gaza, pe 2 noiembrie 2023.

Între timp, Israelul a declarat că a înconjurat cel mai mare oraș din Fâșia Gaza. Trupele israeliene luptă în unele zone din orașul Gaza, fiind atacate de militanții din Hamas din tuneluri, scrie Associated Press.

Pe măsură ce SUA exercită presiuni tot mai mari asupra premierului Beniamin Netanyahu pentru pauze umanitare, un grup de experți independenți ai Națiunilor Unite, citați de Reuters, afirmă că palestinienii se află „în pericol grav de genocid”. Cifrele furnizate de Hamas indică 9.000 de oameni uciși.

The New York Times informează că dronele de supraveghere americane survolează Fâșia Gaza pentru identificarea ostaticilor luați de Hamas în incursiunea din urmă cu aproape o lună.

Secretarul de stat american Antony Blinken este așteptat să sosească vineri la Tel Aviv, dar are întâlniri programate și cu vecinii Israelului. Iordania îl va primi cu o declarație oficială de oprire imediată a războiului, scrie conform Reuters.

Der Spiegel a analizat rolul Qatarului în acest război. Țara a fost desemnată un partener important al NATO, dar îl găzduiește pe liderul politic al Hamas.

Puterea de la Doha susține că scopul este medierea, însă liderii politici germani au insinuat o finanțare mult mai mare decât cea cunoscută - de 30 de milioane de dolari lunar.

Războiul Israel-Hamas a prins România fără ambasador în Egipt, scriu colegii mei în Europa Liberă, într-un articol în care îi prezintă pe oamenii care negociază pentru românii din Fâșia Gaza. De altfel, vă invit să intrați pe romania.europalibera.org pentru informații actualizate.

Paralela celor două războaie

Camera Reprezentanților a Statelor Unite a aprobat ieri o finanțare militară de aproape 14,5 miliarde de dolari pentru Israel, informează Associated Press.

Agenția de presă subliniază că legea susținută de republicani riscă să nu intre în vigoare, doarece nu include și cele peste 61 de miliarde de dolari pe care democrații vor să le ofere Ucrainei.

Cele două conflicte, văzute de sus, arată o geopolitică simplă: Ucraina încearcă să se alăture Occidentului, iar Israelul încearcă să se încorporeze unui nou Orient Mijlociu. Iar Rusia și Iranul s-au aliat împotrivă, scrie Thomas L. Friedman într-un editorial din The New York Times.

Făcând o comparație cu cel de-al Doilea Război Mondial, editorialistul arată că finanțarea separată a Israelului și Ucrainei ar fi ca și cum SUA ar fi ajutat doar Europa împotriva naziștilor, fără să-i combată pe japonezi în Pacific.

The Wall Street Journal își îndreaptă atenția către țările din Asia Centrală și efectele războiului din Ucraina. Influența Rusiei în țări precum Kazahstan scade, aceste state sunt acum preocupate cu diversificarea relațiilor și cu alte puteri, în speță China și Occidentul.

Președintele Joe Biden oferă dulciuri copiilor secretarului de stat Antony Blinken și soției sale Evan Ryan, pe peluza de sud a Casei Albe, de Halloween, 30 octombrie 2023. Cei doi copii s-au deghizat ca Volodimir Zelenski și Ucraina.

Politico are un titlu-verdict: Coreea de Nord îi trimite lui Putin tone de muniție, dar Europa nu poate face același lucru pentru Ucraina.

Într-un alt articol, publicația citează un parlamentar ucrainean care face referire la „oboseala războiului” invocată de premierul italian Giorgia Meloni.

„Europa ar trebui să fie obosită de Rusia, nu de Ucraina”, spune deputata Ivanna Klympush-Tsintsadze, președinta Comisiei parlamentare pentru integrarea Ucrainei în UE. Ea mai spune că o înfrângere a Ucrainei nu ar fi doar a țării sale, ci o înfrângere a lumii libere.

Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, spune într-un editorial din The Economist că războiul împotriva Rusiei a devenit unul „pozițional static”, iar contraofensiva lansată în vară ar fi eșuat „din greșeala mea”.

Românii au multe dependențe, nu și de vot

Eduard Hellvig, fost director al Serviciului Român de Informații, l-a ironizat ieri pe premierul Marcel Ciolacu, transmite G4Media.

„România ordonată, fără să fie și coordonată, riscă să se transforme într-un proiect cu nume frumos, dar cu un conținut dezordonat. Precum niște covrigi fără o sârmă unificatoare”, a scris Hellvig, al cărui nume este vehiculat la alegerile de anul viitor din partea PNL.

De altfel, PNL decide zilele acestea dacă vor merge pe liste comune sau separat de PSD în cele patru rânduri de alegeri din 2024, informează Digi24. Un sondaj intern spune că liberalii nu ar trebui sa facă alianță cu PSD.

Până la următoarele alegeri, PressOne amintește cum pandemia și războiul de la granițe au aruncat România în brațele „Mega Coaliției” PSD-PNL, care s-a bucurat și de o presă favorabilă.

Vlad Adamescu și Răzvan Petri, ambasadori digitali ai Uniunii Europene, spun pentru Europa Liberă că politicienii români nu sunt conectați la problemele tinerilor, dar îi invită pe aceștia la vot în 2024, deoarece partidele mari s-au cartelizat.

De trei ani, Vlad Adamescu și Răzvan Petri informează tinerii despre politică pe o platformă care a adunat zeci de mii de urmăritori. Uniunea Europeană le-a acordat celor doi masteranzi la Politici Publice, în Marea Britanie, titlul de ambasadori digitali ai blocului european.

Europa Liberă publică astăzi un nou episod despre dependențele de care suferă românii. Nicotina este substanța care dă cel mai repede dependență.

Ca să evite rectificarea bugetară, cel mai probabil negativă, Guvernul PSD-PNL scoate bani din fondul de rezervă pentru plata salariilor din ministere și instituții publice, mai scriu colegii mei în Europa Liberă.

Vă mai invit să citiți o analiză despre noua reformă a pensiilor și cât va reduce ea din dezastrul care se preconizează: deficit de 30 de miliarde de lei, o natalitate tot mai mică și vârstnici tot mai mulți.

Legat de pensii, dar cele speciale, Republica scrie că acestea au costat anul trecut bugetul de stat cât alocațiile copiilor, în timp ce categoriile vulnerabile au fost lăsate în voia sorții, cu bugete mai mici.

Libertatea scrie cum șefa PSD a Consiliului Județean Botoșani a dat vina pe niște gândaci pentru că ar bloca construcția unui pod peste râul Siret, dar documentele arată altceva.

Ziarul Libertatea mai anunță că ediția printată de astăzi va găzdui ultimul număr al colegilor lor de la Gazeta Sporturilor, realizat special pentru ca publicul să-și poată lua „la revedere” de la cel mai vechi ziar al sportului românesc, oprit cu scandal de trustul Ringier.

Alte știri:

  • Marea Britanie, SUA, UE, Australia și China au căzut de acord că inteligența artificială reprezintă un risc potențial catastrofal pentru omenire, în prima declarație internațională care abordează această tehnologie în plină dezvoltare.
  • Iranul își execută propriii cetățeni „într-un ritm alarmant”, spune ONU. Peste 400 de oameni au primit pedeapsa capitală în primele șapte luni ale anului, cu 30% mai mulți față de aceeași perioadă din 2022.
  • Sam Bankman-Fried a fost condamnat pentru o fraudă de miliarde de dolari în cazul prăbușirii bursei de criptomonede FTX.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Weekend liniștit,
George