3 minute | „Putin e pe moarte”, ce a vorbit Zelenski cu Iohannis și epidemia de gripă din România

De fiecare dată când au apărut zvonuri despre starea de sănătate proastă a lui Vladimir Putin, Kremlinul a dezmințit că acesta ar suferi de vreo boală gravă.

Zvonurile că Vladimir Putin suferă de o boală gravă par să fie confirmate de șeful serviciilor secrete ucrainene, care a declarat că știe din „surse umane” că liderul de la Kremlin este „pe moarte”. În România, Ministerul Sănătății ia în considerare epidemia de gripă.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Zvonurile privind starea sănătăţii preşedintelui rus au tot apărut anul trecut, dar acum sunt confirmate de directorul serviciilor militare ucrainene de informaţii Kirilo Budanov, care a declarat că Vladimir Putin este „pe moarte”.
  • Problema învățământului în limba română în Ucraina a fost discutată miercuri de președinții celor două țări. Ulterior, Volodimir Zelenski a declarat că „a fost o discuție plină de semnificații”.
  • Joi, ar putea fi declarată epidemie de gripă în România, din cauza numărului mare de îmbolnăviri din ultimele săptămâni. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că epidemia de gripă se impune când există o creştere progresivă timp de trei săptămâni a cazurilor cu minimum 20% în fiecare săptămână consecutiv şi o rată de izolare a virusurilor gripale care depăşeşte 10% din total.

Șeful serviciilor secrete ucrainene: Vladimir Putin suferă de un cancer

Zvonurile despre sănătatea precară a lui Vladimir Putin circulau chiar înainte de războiul din Ucraina, însă acum apar noi informații de la serviciile secrete ucrainene.

Într-un interviu pentru ABC News, Kirilo Budanov, directorul serviciilor militare ucrainene de informaţii, a declarat că „Putin este pe moarte”. El a făcut și o predicție despre momentul final al liderului de la Kremlin: „Foarte repede și curând”, pentru că „este vorba despre un cancer”. Budanov a spus că are aceste informaţii din „surse umane”.

„Acest război ar trebui să se termine înainte să moară el”, a mai spus Budanov, ofiţer de rang înalt, care a preluat conducerea spionajului militar ucrainean în 2020. Serviciile ruse l-au acuzat că el ar fi unul dintre oamenii de la originea atacului Podului Crimeea, distrus în octombrie.

Zvonurile despre o boală gravă de care ar suferi Putin s-au înmulțit în contexul invaziei ruse din Ucraina.

Anul trecut în iunie, The Economist a publicat o înregistrare secretă a unui oligarh rus care susținea că „domnul Putin nu este bine”.

Serviciile americane de informații au urmărit și ele sănătatea lui Putin. Directorul Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) William Burns declara în iulie că Vladimir Putin este „întru totul sănătos” şi îndepărta astfel zvonurile cu privire la sănătatea precară a acestuia. Totuși, potrivit altor surse din spionajul american, Vladimir Putin ar fi urmat, în aprilie 2020, un tratament al unui cancer într-un stadiu avansat.

După ce au apărut mai multe informații potrivit cărora Putin ar fi bolnav de un cancer de tiroidă sau de o boală autoimună, Ministerul rus de Externe dezmințea zvonurile într-un comunicat. „Eu nu cred că cineva întreg la cap poate vedea la această personaă (Putin) semne ale unei boli sau unei afecţiuni cronice”, declara Serghei Lavrov anul trecut.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, psihiatrul Gabriel Diaconu spune că Vladimir Putin suferă de ceea ce în literatura de specialitate se numește „narcisism malign”.

Soldații ucraineni se antrenează zilnic pentru a știi cum să manevreze echipamentul primit din Occident.

Bolnav sau nu, Vladimir Putin trebuie să țină seama de ce se întâmplă pe câmpul de luptă din Ucraina, unde soldații ucraineni au fost dotați cu echipamente de luptă moderne de către aliații occidentali, iar luptele intense continuă pe linia de est, după cum scrie Reuters.

Deocamdată pacea nu pare a fi prea aproape, președintele Zelenski a declarat, în discursul său către popor, că Formula pentru Pace este discutată cu toţi liderii.

Anul trecut, el le-a prezentat liderilor lumii reuniți la Summitul G20 zece propuneri pentru pace în Ucraina, la care nu vrea să renunțe după cum a declarat miercuri.

„Toate elementele de securitate, integritatea noastră teritorială, retragerea completă a trupelor ruseşti de pe teritoriul Ucrainei şi garanţia deplină a justiţiei, aceasta înseamnă pedepsirea tuturor celor vinovaţi de această agresiune şi de crime împotriva Ucrainei şi a ucrainenilor, precum şi compensaţii pentru toate pagubele cauzate Ucrainei pe socoteala bunurilor statului terorist”, a detaliat el condițiile pe care le vrea pentru stabilirea păcii.

Detalii despre ce se întâmplă în Ucraina puteți citi zilnic în liveblogul Europa Liberă.

Cum rămâne cu educația în limba română din Ucraina

Tot de la președintele Zelenski aflăm și ce a discutat miercuri cu Klaus Iohannis, după ce președintele român a comunicat faptul că a avut miercuri o discuție telefonică cu omologul său de la Kiev pe tema legii ucrainene a educației în limba minorităților.

Administrația Prezidențială a arătat că Iohannis i-a spus lui Zelenski că legea adoptată în decembrie de autoritățile ucrainene „a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina”.

Despre convorbirea cu Bucureștiul, Volodimir Zelenski a spus că „a fost o discuţie plină de semnificaţii, cu mai multe aspecte”.

„I-am mulţumit preşedintelui pentru nivelul de cooperare la care am ajuns anul trecut. Acest lucru se aplică şi cooperării politice, de apărare şi economice. Am făcut multe împreună pentru a proteja zona Mării Negre. Sunt încrezător că în acest an vom face şi mai multe”, a arătat Zelenski în discursul lui zilnic.

De altfel, după convorbire, președintele ucrainean a postat pe contul de Facebook despre ce a discutat cu președintele român.

„Împreună cu Klaus Iohannis am convenit asupra măsurilor de dezvoltare în continuare a cooperării ucrainene-române, în primul rând în sectorul apărării. Am mulțumit României pentru solidaritate și sprijin în rezistența agresiunii ruse. Am discutat Formula Păcii și problemele agendei bilaterale”, a scris Zelenski.

Internauții au remarcat cât de serios era președintele Ucrainei în poza de mai jos, postată pe Facebook de la convorbirea cu Iohannis, comparativ cu poza „zâmbitoare” de la convorbirea cu președintele Macron, cu care a vorbit tot ieri.

Fotografia postată pe contul de Facebook al lui Zelenski de la convorbirea cu Iohannis.

Covidul a adus și epidemia de gripă

În România, este așteptată joi o decizie privind declararea epidemiei de gripă, din cauza numărul mare de cazuri de îmbolnăviri din ultimele săptămâni și a ocupării până la refuz a locurilor din spitale. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că măsurile care ar putea fi luate vizează unităţile medicale, fiind legate de accesul aparţinătorilor, dar şi de protecţia personalului medical şi a pacienţilor.

Într-o intervenție la Digi 24, Rafila a spus că în spitale se va purta mască de protecție. Cât despre populația generală, ministrul Sănătății a spus: „Nu trebuie să înţeleagă cineva că se vor introduce restricţii şi obligativităţi. Este vorba despre măsurile care se iau la nivelul unităţilor sanitare pentru limitarea vizitelor, în spital în perioada cât va evolua această stare de epidemie”.

Medicii recomandă populației să ia măsuri de protecție, însă spun că ceea ce se întâmplă acum are legătură cu faptul că timp de trei ani virusurile nu au circulat.

Directorul medical al Institutului „Matei Balş", Adrian Marinescu, spune că sezonul rece cu infecţii respiratorii în număr mare este „o întoarcere la normalitate”.

„Lunile ianuarie şi februarie mă aştept să fie de aceeaşi intensitate. Probabil că echilibrul va veni undeva din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine. Discuţia cu epidemia este strict pe criterii epidemiologice. Ţine de număr, ţine de intervalul de timp în care apar cazurile de gripă”, a declarat Adrian Marinescu, citat de Agerpres.

Medicii spun că vaccinul antigripal poate fi făcut și acum.

Tot pentru agenția națională de presă, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a explicat faptul că numărul mare de îmbolnăviri are loc pe un fond de imunitate mai scăzută, pentru că oamenii au stat într-o oarecare izolare din pandemia de Covid.

Alexiu a mai spus că în prezent circulă în paralel două sau trei tipuri de virusuri, lucru care nu se întâmplă de obicei. „De obicei circulă un virus care este dominant şi care le acoperă pe celelalte. Faptul că noi nu am luptat cu ele doi-trei ani de izolare acum ne costă”, a precizat Sandra Alexiu.

În aceste condiții, farmaciile fac cu greu față cererii mari de medicamente antitermice, pentru răceală, tuse, picăturile de nas şi antivirale pentru gripă. După cum spun medicii și vaccinul antigripal nu „prea" se mai găseşte. Potrivit datelor de la Ministerul Sănătății, până la 25 decembrie, au fost vaccinate antigripal 1.417.836 persoane din grupele la risc.

Alte subiecte:

  • BBC arată că premierul Rishi Sunak vrea ca toți elevii din Anglia să studieze matematica până la vârsta de 18 ani. În prezent, doar jumătate dintre tinerii cu vârste între 16 și 19 ani studiază matematică. Rămâne de văzut cum va fi pus în aplicare planul, în condițiile în care nu sunt suficienți profesori de matematică.
  • Amazon, unul dintre cei mai mari angajatori din lume, va concedia mai mult de 18.000 de angajaţi, aceasta fiind cea mai mare reducere de personal din istoria companiei americane, scrie Reuters.
  • The Economist publică un articol în care sunt cuprinse, pe ore, sfaturi despre cum să ai cea mai productivă zi de muncă din viața ta.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate cele bune și multă sănătate,

Andreea