3 minute | Speranța Rusiei pentru SUA, de ce vor șefii români iPhone și o nouă răzgândire marca PSD - PNL

Comentatorii politici din SUA notează că alegătorii nu par să îi fi favorizat pe candidații care susțin că alegerile din 2020 ar fi fost fraudate. Acuzația lansată de Donald Trump a dus la atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului.

Alegerile generale din SUA sunt principalul subiect al presei din întreaga lume în această dimineață. „Valul roșu” (republican) nu pare să fi măturat partidul lui Joe Biden, dar are câteva victorii importante.

Bun găsit,

Principalele știri:

  • În Statele Unite au avut loc alegerile de la jumătatea mandatului prezidențial, care decid gradul de susținere pe care îl va mai avea președintele Joe Biden în Congres. Au fost puse în joc și zeci de mandate de guvernator sau procurilor general, iar în unele state s-a votat pentru modificări legislative, inclusiv unele care vizează interzicerea avortului, promovată de republicani.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, transmite că 4 milioane de ucraineni din mai multe regiuni și din capitala Kiev nu au curent electric. Ucraina cere prelungirea acordului de export al cerealelor prin Marea Neagră.

De ce contează

Presa americană transmite live evoluția rezultatelor voturilor de ieri și face previziuni cu privire la câștigători. Puteți urmări rezultatele pe măsură ce sunt centralizate la CNN sau Fox News, dar și în presa europeană. Rezumatul rezultatelor, la Europa Liberă.

Miza alegerilor e una majoră pentru întreaga lume. Rezultatele pot influența deciziile Americii în toate temele importante, de la războiul din Ucraina la încălzirea globală sau susținerea dreptului la avort, dar și cine va candida la președinție în 2024. Cinci motive pentru care alegerile de marți din SUA contează sunt trecute în revistă de BBC.

Votul din Florida îl plasează pe guvernatorul victorios Ron DeSantis drept unul din favoriții la candidatura republicană pentru prezidențialele din 2024. Donald Trump a început deja să îl atace pe acesta. În imagine, DeSantis după victoria din alegeri, 8 noiembrie 2022, Tampa, Florida.

Cursa pentru Congres e una strânsă, fără semne că s-ar fi format un „val roșu”, scrie The New York Times, cu referire la culoarea specifică Partidului Republican. Clar este că deși „rezultatele nu iau forma pe care ar fi dorit-o republicanii, acestea vor influența restul mandatului lui Joe Biden și pot avea urmări pentru însăși democrația reprezentativă americană”, scrie publicația.

Și The Washington Post notează că:

  • democrații fac mai bine decât se așteptau experții politici;
  • rezultatele pot produce fisuri în influența lui Donald Trump asupra Partidului Republican. Candidatul pe care l-a impus în Pennsylvania, vedeta TV Mehmet „Doctor” Oz, pare să fi pierdut;
  • îl poziționează pe guvernatorul victorios al Floridei, Ron DeSantis, drept unul dintre cei mai importanți potențiali candidați ai Partidului Republican la prezidențialele din 2024;
  • Partidul Democrat a fost ajutat de susținerea pe care o acordă dreptului la avort, pus în pericol de republicani;
  • candidații care neagă vehement rezultatul alegerilor din 2020 nu au obținut susținerea estimată de analiști;

Alegerile au înregistrat și o serie de „premiere istorice”, trecute în revistă, în imagini, de CNN. Printre acestea: primul guvernator de culoare ales în statul Maryland, democratul Wes Moore, și prima femeie aleasă guvernator în Arkansas, fosta purtătoare de cuvânt a lui Donalt Trump, Sarah Huckabee Sanders.

SUA - Rusia - Ucraina

Despre relevanța internațională a alegerilor din SUA, o analiză Reuters, care trece în revistă așteptările din Rusia. „Forțele pro-Kremlin din Rusia speră ca republicanii să câștige controlul asupra Congresului, ceea ce, cred ei, ar putea face procesul de acordare de sprijin militar pentru Ucraina mai dificil și mai lung”. Mai mult decât această posibilitate relativ redusă, Rusia speră ca tensiunile politice din SUA să se amplifice și să dureze încă mulți ani, scrie Reuters.

The New York Times notează că Ucraina acceptă negocieri cu Rusia dacă forțele sale se retrag din teritoriile ocupate, iar Kremlinul plătește despăgubiri de război.

Actorul Sean Penn a mers din nou la Kiev și i-a lăsat președintelui Volodimir Zelenski statuia sa Oscar. 8 noiembrie 2022

Ucraina nu va ceda niciun centimetru din Donețk, a adăugat președintele Volodimir Zelenski, care a precizat aseară că 4 milioane de ucraineni nu au curent electric în 14 regiuni ale țării și în capitală, scrie The Guardian.

Despre cum se pregătesc autoritățile române și ONG-urile pentru un eventual nou val de refugiați ucraineni, în Europa Liberă.

Volodimir Zelenski cere prelungirea acordului de export al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, care expiră pe 19 noiembrie, notează Reuters, care precizează că Kievul ar dori și o extindere a acestuia pentru a include și alte bunuri, dar și mai multe porturi.

Șefii de la Iași și iPhone-ul

7 Iași continuă subiectul celor două iPhone 14 Pro pe care au dorit să le închirieze, pe șase luni, directorii de la Spitalul de copii Sf. Maria din Iași. Achiziția fără sens economic, după cum au arătat jurnaliștii, a fost apărată de șefii de la Consiliul Județean. 7 Iași publică „Patru minciuni ale vicepreședintelui CJ Marius Dangă”.

Despre cheltuieli greu de justificat scrie și Libertatea: Statul român plătește lunar 6.500 de lire chirie pentru directoarea ICR Londra, care n-a vrut să stea într-un apartament gratuit.

Tot în Libertatea, despre o nouă răzgândire a Coaliției de guvernare: PSD și PNL se gândesc să renunțe la majorarea impozitului pe locuințe cu 50%. O decizie ar urma să fie luată în ședința comună de miercuri

Președinții principalelor partide din Coaliția de guvernare, Marcel Ciolacu (PSD) și Nicoale Ciucă (PNL).

În Europa Liberă, despre prăbușirea imperiului media din Transilvania al lui Viktor Orbán și sumele investite de Budapesta în presa din România, dar și un interviu One-to-One cu regizorul Paul Negoescu și filmul său „Oameni de treabă”. Un film despre „România, țara care riscă să funcționeze pe aparate”, spune acesta.

În fine, un exemplu de comportament politic din Marea Britanie. Ministrul fără portofoliu Gavin Williamson, fost ministru al Apărării (2017-2019), a demisionat din Guvern după ce un funcționar public l-a acuzat de agresivitate verbală. Cu remarci de genul „taie-ți gâtul” și „aruncă-te pe geam”, Williamson pleacă pentru comportament „lipsit de etică și moralitate”, scrie The Guardian.

Alte știri:

  • Un proiect de lege aprobat de comisia de buget din Camera Deputaților prevede un impozit unic de 10% pe bacșișul lăsat de clienți la restaurante, transmite G4Media.
  • Senatul României a votat pentru eliberarea electronică a cazierului judiciar, informează Avocatnet.ro
  • Emisiile globale de gaze cu efect de seră din producția de petrol și gaze sunt de trei ori mai mari decât spun producătorii, arată date citate de The Guardian.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe pagina noastră de Facebook.

Toate cele bune,

Carmen