Linkuri accesibilitate

Imperiul media din Ardeal al lui Viktor Orbán se prăbușește. Câți bani a investit Budapesta în presa din România


Aproape trei sferturi dintre jurnaliștii maghiari din România finanțați de la Budapesta își pierd locurile de muncă de la 1 ianuarie 2023.
Aproape trei sferturi dintre jurnaliștii maghiari din România finanțați de la Budapesta își pierd locurile de muncă de la 1 ianuarie 2023.

Guvernul de la Budapesta nu va mai finanța presa de limba maghiară din România după ce timp ce cinci ani a pompat în ziare și radiouri din Ardeal peste 20 de milioane de euro. Decizia vine pe fondul crizei economice din Ungaria.

Aproape trei sferturi din ziariștii maghiari de la publicațiile din România finanțate de guvernul de la Budapesta vor fi disponibilizați de la 1 ianuarie 2023, informează Transtelex.ro, filiala românească a principalului site independent din Ungaria. Ar fi vorba de sute de persoane, potrivit unor informații obținute de Europa Liberă.

Informația privind concedierile în masă este confirmată și de ziarul independent Atlatszo Erdely, din Cluj, care anunțase de mai multe luni scăderea continuă a finanțărilor de la Budapesta către presa maghiară.

Transtelex susține că reprezentanții holdingului media finanțat din banii contribuabililor maghiari, reunit sub umbrela Asociația pentru Spațiul Media Transilvan, nu a reușit să facă viabilă investiția venită de la Budapesta, așa că disponibilizările sunt inerente.

Ziaristul Zoltan Sipos, de la publicația independentă Atlatszo Erdely a documentat în ultimii ani investițiile guvernului lui Viktor Orban în România.
Ziaristul Zoltan Sipos, de la publicația independentă Atlatszo Erdely a documentat în ultimii ani investițiile guvernului lui Viktor Orban în România.

Ziaristul Zoltan Sipos de la Atlatszo Erdely a urmărit afacerile guvernului maghiar în România timp de mai mulți ani. El spune că presa maghiară din România a primit, în ultimii patru ani, 20 de milioane de euro de la guvernul de la Budapesta, „mai mult decât a primit UDMR de la bugetul de stat”.

„Finanțarea din Fondul Bethlen Gábor, principalul mijloc de finanțare a guvernului maghiar în străinătate au scăzut, în 2021, la 25% față de 2020. Anul acesta finanțările au scăzut și mai mult, iar eu nu am găsit finanțări pentru presă. Toate investițiile din Transilvania vor scădea considerabil pentru că în Ungaria se prefigurează o recesiune cruntă. Eu nu cred că vor atinge nivelul anilor precedenti în viitorul apropiat”, explică Zoltan Sipos pentru Europa Liberă.

Încheierea relațiilor de muncă vor viza nu doar publicațiile tipărite, ci și site-urile și posturile de radio. Adică cele mai multe dintre companiile deținute.

Cea mai mare companie a trustului media finanțată din banii contribuabililor maghiari, Prima Press SRL a anunțat în urmă cu mai bine de două săptămâni că va suspenda publicarea și distribuția produselor sale tipărite - Krónika, Székelyhon, Székely Hírmondó, Heti Hirdető, Nőileg - începând cu 30 decembrie 2022.

Peste 200 de persoane urmează să-și pierdă locul de muncă doar din județul Covasna, a declarat, pentru Europa Liberă, fostul senator demisionar al UDMR, Péter Eckstein-Kovács, care spune că o parte din cei vizați nu avea nicio treabă cu politica editorială a publicațiilor respective, ci făceau parte din personalul tehnic sau din cel de distribuție.

Cât de mare era trustul finanțat de guvernul maghiar în România

Din trustul media finanțat de guvernul maghiar fac parte székelyhon.ro cu redacții în Gheorghieni - Gyergyószentmiklós, Odorheiu Secuiesc - Székelyudvarhely, Târgu Mureș - Marosvásárhely și Miercurea Ciuc - Csíkszereda, Erdélyi Napló, dar și Kronika din Cluj Napoca, Szekely Hirmondo și posturile de radio Friss FM din Covasna, Mix FM din Gheorghieni, toate devenite Gaga Radio.

Pe toate le leagă Asociația pentru Spațiul Media Transilvan, condusă de un fotograf din Oradea.

Prima Press SRL este deținută, în prezent, în proporție de 100% de Asociația pentru Spațiul Media Transilvan. În 2015, firma avea 5 angajați pentru ca, o dată cu infuzia de capital maghiar și schimbarea acționariatului în februarie, să ajungă, în 2018, la 169 de angajați.

Veniturile totale anuale au crescut și ele de la 417.818 de lei, la 10.908.208 lei.

În 2022, ultimul an declarat la Ministerul de Finanțe, firma a avut 159 de angajați și venituri totale de 16.097.532. Dacă în primul an avea o pierdere de 5 milioane de lei, în 2021 a ajuns pe zero.

Prima Press SRL are ca obiect principal de activitate „activități de editare a ziarelor”.

Transversum SRL este administratorul firmei Prima Press SRL și este, la rândul ei, deținută, în proporție de 80% de Asociația pentru Spațiul Transilvan. Restul de acțiuni aparțin Magyar Mediaszolgaltatstat Tamogato Kozpont Nonprofit.

Firma are ca obiect de activitate consultanță în afaceri, are un singur angajat și venituri de 3.604.000 de lei. Conform datelor de la fiscul ungar, fundația maghiară se ocupă tot de consultanță în afaceri.

Transversum SRL are și contracte publice câștigate, în general pentru publicitate la Radio GaGa Maroszek, în cotidianul Szekely Hirmondo, în cotidianul Székelyhon.

Printre instituțiile care au cumpărat publicitate prin intermediul TRansversum SRL se numără - Teatrul de Stat Maghiar din Târgul Mureș, municipiul Sovata, municipiul Târgul Secuiesc, comunele Ciceu, Zagon și Poian sau orașul Baraolt, primăria Odorheiul Secuiesc sau Editura Harghita.

O altă firmă în care este acționară Asociația pentru Spațiu Media Transilvan este Kelet Info SRL, radiodifuzorul MIX FM din Gheorgheni. În aceasta deține 90% din acțiuni, restul aparținând Prima Press SRL. Având ca obiect principal de activitate activitățile de difuzare a programelor radio, societatea a avut venituri de 757.077 de lei și 11 angajați în 2021.Administratorul este aceeași Transversum SRL.

Agotika Invest SRL, firmă din Covasna care are ca obiect principal de activitate tot activități de difuzarea a programelor radio este o alta care are aceeași formulă de deținere ca și Kelet Info SRL - Asociația pentru Spațiul Media Transilvan are 90% din acțiuni, Prima Press SRL are 10%, iar administratorul este Transversum SRL.

Societatea a primit de la Consiliul Național al Audiovizualului licența pentru radio FRISS FM. În 2021, a avut venituri de 731.618 și o cifră de afaceri de 169.571 de lei și 7 angajați.

Ultima firmă în care Asociația pentru Spațiul Transilvan este acționar este Alamo Impex 97 SRL din Târgu Mureș, radiodifuzorul Radio Gaga din Târgu Mureș.

Pachetul deținut este de 45%, restul de acțiuni aparținând aceleiași fundații maghiare nonprofit MMTK NONPROFIT KFT, care apare și în Traversum SRL. Administrator este un anume Hompot Szilard Istvan care este, la rândul lui, acționar în opt alte firme și administrator în cinci.

Ziar maghiar independent: Presa maghiară a avut buget mai mare ca UDMR

Conform ziarului independent de limbă maghiară din România, Atlatszo Erdely, actuala istorie a trustului de presă maghiar din Transilvania începe o dată cu falimentul Udvarhelyi Híradó SRL, în 2018.

De altfel, cumpărarea de acțiuni la firmele care dețineau media în Harghita, Mureș și Covasna coincide cu momentul descris de jurnaliștii de la Atlatszo Erdely.

Compania care publica https://csikihirlap.ro era apropiată oligarhul maghiar Lajos Simicska, fost coleg de cameră al lui Viktor Orbán. Având un real talent pentru afaceri, el se ocupa cu tot ce însemna bani de partid, spun ziariștii Atlaszo. Pentru că s-a certat cu Viktor Orban, Simicska a fost îndepărtat din afaceri, moment care a conicis cu retragerea finanțării către firma care avea peste 200 de angajați și se ocupa de publicații de limba maghiară.

Cu toate acestea, guvernul de la Budapesta nu dorea să renunțe la presa de limba maghiară din Transilvania. Artizanul transferului către Asociația presei din Spațiul Transilvan este Szilárd Demeter, un politician și scriitor născut la Odorheiul Secuiesc, apropiat al pastorului Laszlo Tokes și care lucrează de mai mulți ani cu un think tank apropiat guvernului maghiar.

Pe 27 decembrie 2017, 4,5 milioane de euro ajung la Asociația pentru Spațiul Media Transilvan, care începe cumpărarea acțiunilor deținute de alții la publicațiile de presă maghiară.

Din 6 ianuarie anul următor, Asociația pentru Spațiul Media Transilvan începe să cumpere acțiunile deținute la firmele de presă maghiare. Prima pe listă este Prima Press SRL, administrată de Príma Rádió - deținută de omul de afaceri János László.

După un prim transfer de acțiuni, firma angajează peste 160 de lucrători de la Udvarhelyi Híradó SRL, iar câteva zile mai târziu, Asociația pentru Spațiul Media Transilvan devine proprietar unic al firmei.

Presa maghiară - promotarea mesajelor de la Budapesta

Peter Eckstein Kovacs spune că, o dată cu banii și cu preluarea oficială de către Asociația pentru Spațiu Media Transilvan, au apărut și obligațiile de loialitate față de guvernul lui Viktor Orban, ceea ce a dus la transformarea mediei maghiare într-una propagandistică a mesajelor FIDESZ.

Retragerea finanțărilor nu duce automat la o schimbare a opticii maghiarilor față de guvernul de la Budapesta, crede Kovacs.

„FIDESZ este popular, fără doar și poate (în Transilvania - n.r.). Nu cred că aceste măsuri de austeritate vor schimba, de la un moment la altul, sentimentele pozitive ale unei părți importante a maghiarilor din Ardeal față de FIDES”, subliniază Eckstein Kovacs.

Fostul senator UDMR, Peter Eckstein-Kovacs, spune că sentimentele pro-FIDESZ ale maghiarilor din România nu vor fi afectate imediat de limitarea finanțărilor de la Budapesta.
Fostul senator UDMR, Peter Eckstein-Kovacs, spune că sentimentele pro-FIDESZ ale maghiarilor din România nu vor fi afectate imediat de limitarea finanțărilor de la Budapesta.

El spune însă că cei care vor pierde vor fi maghiarii în vârstă, în special cei care locuiesc la țară, care nu sunt atât de obișnuiți cu tehnologia și cu tainele comunicării online, dar situația arată că FIDESZ nu este atât de puternic.

Eckstein Kovacs e de părere că UDMR-ul ar putea avea cumva posibilitate să mențină o parte din presa actuală.

„Nu că UDMR ar fi foarte, foarte bogat, dar totuși consiliile locale, consiliile județene au fonduri pentru presă. Dar acestea nu cred că schimbă în mod radical raporturile dintre UDMR și FIDESZ, care sunt raporturi de supunere și mesajele care ajung la oameni vor fi aceleași, dar doar ușor modificate”, sublinează avocatul.

Europa Liberă a încercat să ia legătura cu redacțiile de limba maghiară finanțate de guvernul maghiar.

Redactorul șef al Kronika, una dintre redacțiile care nu va mai publica pe print, Szabolcs Rostas, a precizat că nu poate da declarații și că trebuie să ne adresăm managementului. Alte redacții nu ne-au răspuns până la publicarea acestui articol.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG