Iată principalele subiecte:
- Părinții unui tânăr răpit din Israel de gruparea Hamas pe 7 octombrie au vorbit la Convenția Partidului Democrat din SUA, menită să lanseze în forță campania pentru președinție a Kamalei Harris și a lui Tim Walz, propunerea sa pentru postul de vicepreședinte.
- Șeful diplomației UE cere țărilor membre să permită Ucrainei folosirea armamentului cu rază lungă pe care i le-au donat împotriva unor ținte din Rusia.
- Strategia industriei de Apărare a României, aflată în dezbatere publică, prevede stimularea cercetării și inovării în domeniu. Experții avertizează că România nu are nici tehnologia, nici resursele necesare obiectivelor din Strategie.
Tim Walz și normalitatea
Guvernatorul statului american Minnesota, Tim Walz, este propunerea Kamalei Harris pentru funcție de vicepreședinte al SUA, dacă va câștiga alegerile din noiembrie împotriva lui Donald Trump.
A treia seară a Convenției Partidului Democrat i-a fost dedicată. Pentru Tim Walz a fost cea mai importantă seară a carierei, scrie The New York Times, principalul moment al prezentării sale în fața alegătorilor americani, notează și NPR.
Intenția partidului a fost clară – să îl prezinte ca profesor, antrenor, veteran, tată, vecin, dar și politician de succes pregătit să devină numărul 2 în politica americană, notează The Washington Post.
Au ajutat vedetele care au vorbit înaintea lui – Oprah Winfrey, într-o apariție surpriză, Bill Clinton, care a amintit că e mai tânăr decât Donald Trump, fosta președintă a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi – mama dragonilor, potrivit interpretării editorialistei The New York Times, Maureen Dowd, dar și foștii elevi ai lui Walz și, mai ales, familia lui.
Imaginile (aici de pe CNN) cu fiul său care se ridică mândru în picioare și spune „E tatăl meu!” și cu lacrimile familiei când Walz vorbește despre viața lor fac azi dimineață înconjurul televiziunilor americane.
În a treia seară a Convenției, Partidul Democrat a încercat să abordeze, chiar și în treacăt, temele delicate, printre care imigrația, potrivit USA Today, dar și războiul Israel – Hamas.
Pe scena Convenției Naționale Democrate au vorbit Jon Polin și Rachel Goldberg, părinții unuia dintre ostaticii luați de Hamas pe 7 octombrie. Hersh Goldberg-Polin are 23 de ani, e în captivitate de 320 de zile, iar când a fost răpit și-a pierdut și o parte a mâinii stângi în explozia unei grenade, notează The New York Times.
Dacă drama ostaticilor a ajuns pe scenă, nu același lucru pare că se va întâmpla cu mesajul în favoarea palestinienilor blocați în Gaza sub focul armatei israeliene. The Washington Post scrie că delegații pro-palestinieni nu au primit acordul de la organizatori pentru a lua cuvântul de pe scenă.
Circa 2.000 de protestatari au mărșăluit pe străzile din Chicago în a treia zi a Convenției, într-un protest mai pașnic decât cele anterioare, soldate cu arestări, potrivit AP.
Chestiunea palestiniană va da în continuare bătăi de cap Kamalei Harris, mai deschisă către cauza umanitară a oamenilor blocați în Gaza decât pare a fi șeful său, aflată în pericol de a pierde voturile pro-palestinienilor, dar obligată să tacă, după cum sugerează Financial Times.
Despre blocajul negocierilor de încetare a focului în Gaza scrie editorialistul The Washington Post, David Ignatius: „tăcerea e asurzitoare în Orientul Apropiat”.
În ciuda optimismului SUA, semnarea unui acord Israel-Hamas este tot mai îndepărtată, scrie și RFE/RL, chiar dacă președintele Joe Biden a insistat pentru aceasta în ultima discuție telefonică cu premierul Israelului, Beniamin Netanyahu, potrivit Reuters.
De pe Reuters, o privire spre Rusia și riscul intențiilor de intervenție în procesul electoral american: FBI a percheziționat recent casele a doi americani apropiați de Rusia (un fost inspector ONU și un fost consilier al lui Donald Trump în campania din 2016).
Dinspre Donald Trump, un miting la care a fost protejat de un geam antiglonț. Detaliile pe The Guardian.
Drumul Ucrainei prin Rusia
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, face apel la aliații occidentali ai Ucrainei să ridice interdicția folosirii armelor lor pe teritoriul Rusiei, notează politico.eu. El a remarcat pe platfoma X, fostă Twitter, și că incursiunea ucraineană pe teritoriul rus de la Kursk dă o „lovitură dură" propagandei preşedintelui rus, Vladimir Putin.
Între timp, aflat la Chișinău, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că Ucraina nu a consultat Berlinul cu privire la incursiunea în Kursk, notează Reuters, dar a precizat că aceasta va fi una limitată ca amploare și, probabil, și ca durată.
Alături de Maia Sandu, notează colegii de la Europa Liberă Moldova, Scholz a oferit Republicii Moldova sprijinul Germaniei în fața acțiunilor de destabilizare puse la cale de Rusia.
De la Kiev, președintele Volodimir Zelenski cere instituirea unui mecanism funcțional care să îi permită să ia un împrumut de 50 de miliarde de dolari, garantat cu activele rusești înghețate.
Actualizările live text The Guardian despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, AICI, cele în română de la HotNews.ro, AICI.
Are și România o industrie de apărare. Sau nu?
Europa Liberă analizează pe larg noua strategie a Guvernului României pentru industria de armament, aflată în dezbatere publică. Aceasta notează că, în următorii șase ani, România va stimula cercetarea și inovarea din domeniu.
2% din bugetul anual al Apărării, în jur de 200 de milioane de euro pe an, ar urma să meargă pentru cercetare. Specialiștii consultați de Europa Liberă sunt sceptici: Cu ce tehnologie și cu ce bani? Toate explicațiile, aici.
Presa din România notează și că premierul Marcel Ciolacu merge azi la Bruxelles. Va discuta cu Ursula von der Leyen despre stadiul îndeplinirii Planului Național de Redresare și Reziliență (mult întârziat) şi despre portofoliul României în viitoarea Comisie Europeană, potrivit news.ro.
Despre postul de comisar european, o întrebare din panorama.ro: Își va trage România scaunul de sub ea?
Alte știri:
- Andrew și Tristan Tate au fost reținuți pentru 24 de ore în noul dosar instrumentat de DIICOT.
- Guvernul a aprobat calendarul şi cheltuielile pentru alegerile parlamentare. Campania începe pe 1 noiembrie, transmite rfi.ro.
- Regulile pentru transportul lichidelor în bagajele de mână se vor înăspri din nou pe toate aeroporturile din Uniunea Europeană începând de la 1 septembrie – agenția dpa, via Agerpres.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Pe Google News, ne găsești AICI.
Toate cele bune,
Carmen