3 minute | Șase avioane F-16 în Ucraina de anul nou, România dispare și cum va arăta războiul local împotriva drogurilor

Volodimir Zelenski la bordul unui avion de vânătoare F-16, în hangarul bazei aeriene Skrydstrup din Vojens în Danemarca, 20 august 2023. Președintele Ucrainei a vizitat în weekend alte două țări, Olanda și Suedia.

Ucraina ar urma să primească în următorii ani până la 61 de avioane de luptă F-16 de la Olanda și Danemarca. Primele șase aeronave sunt așteptate în jurul anului nou.

Bine v-am regăsit,

Iată principalele știri:

  • Olanda și Danemarca vor oferi Ucrainei avioane de luptă F-16 odată ce vor fi îndeplinite anumite condiții. Unul ține de instrucția piloților ucraineni, care a început deja săptămâna trecută.
  • Natalitatea României se prăbușește, iar țara trece prin cea mai gravă criză a istoriei sale recente. România ar putea avea, în 2050, aceeași populație ca după Primul Război Mondial.
  • Doi tineri au fost uciși și alți trei răniți într-un accident de mașină provocat de un tânăr care a consumat trei tipuri de droguri. Va începe România un război împotriva drogurilor?

Olanda și Danemarca au peste 60 de avioane F-16

Ucraina va primi avioane de luptă F-16 din Olanda și Danemarca, au confirmat ieri atât premierul olandez, cât și ministrul danez al Apărării, după ce SUA au dat undă verde transferului de tehnologie americană, iar piloții ucraineni vor fi instruiți, transmite RFE/RL.

Aflat în vizită în aceste două țări, dar și în Suedia unde a discutat despre avioane Gripen, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat anunțul „istoric, puternic și motivant”.

Danemarca a început deja să antreneze piloți și ingineri ucraineni, iar premierul Mette Frederiksen s-a angajat să doneze 19 avioane F-16, a anunțat președintele Ucrainei.

„Sperăm” șase în jurul anului nou, încă opt anul viitor și celelalte cinci în 2025, a adăugat premierul Danemarcei.

Volodimir Zelenski și prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, într-un avion de luptă F-16 la baza aeriană Skrydstrup din Vojens, Danemarca, 20 august 2023.

În schimb, premierul olandez Mark Rutte a refuzat să ofere un număr, precizând doar că țara sa are în stoc 42 de avioane de luptă de acest tip și că o parte vor fi folosite la instructaj. Volodimir Zelenski a lăsat de înțeles că ar fi vorba despre toate, conform The Washington Post.

Avioanele F-16 nu vor fi transferate până când piloții și echipajele de la sol nu vor fi instruiți corespunzător. Procesul va dura șase luni, la care se adaugă alte patru luni pentru ca militarii ucraineni să învețe limba engleză tehnică la standardul necesar, subliniază The Guardian.

Prin urmare, se așteaptă ca avioanele de luptă occidentale să zboare în misiuni de luptă în Ucraina cel mai devreme în 2024.

Cu un calendar mai clar în privința avioanelor F-16, Volodimir Zelenski a promis că armata ucraineană „va răspunde tangibil” după atacul Rusiei din Cernigău, în care 7 oameni au murit și aproximativ 150 au fost răniți, scrie Europa Liberă.

Crimeea ocupată de Rusia se confruntă cu penurie de benzină, după ce luna trecută Ucraina a bombardat singurul pod care lega peninsula de Rusia, relatează RFE/RL.

Între timp, prima misiune lunară a Rusiei din ultimele cinci decenii s-a încheiat cu un eșec, după ce nava spațială Luna-25 s-a prăbușit pe suprafața Lunii, informează CNN.

Șofer drogat, doi morți

În România, subiectul principal din weekend a fost accidentul cu doi morți din județul Constanța. Un tânăr de 19 ani, în corpul căruia au fost detectate 3 tipuri de droguri, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, scrie Europa Liberă.

Tânărul, care avea permis de conducere de doar câteva luni, este cercetat pentru patru infracțiuni grave sub Legea „Anastasia”, scrie Libertatea.

Noua lege prevede că șoferii care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor ori fără permis de conducere și fac accidente mortale nu se vor mai încadra la închisoare cu supendare, dacă vor fi găsiți vinovați.

Șoferul de 19 ani conducea o mașină de colecție.

Europa Liberă dezvăluie însă că șoferul de 19 ani a fost implicat într-un alt incident rutier cu câteva ore înainte, iar Digi24 relatează că anterior accidentului mortal avea dificultăți să se țină pe picioare într-un magazin de pe litoral.

Libertatea mai dezvăluie că șoferul care a provocat dubla tragedie de la 2 Mai a fost prins în trecut cu droguri şi a fost iertat de magistraţi. Procurorii au dispus renunțarea la urmărirea penală pentru că era vorba de o cantitate mică de droguri, iar Tribunalul Bucureşti a confirmat soluţia, la începutul acestui an.

Între timp, Poliția Română a anunțat aseară că, în ultimele 24 de ore, a reținut aproape 800 de permise, dintre care 117 pentru alcool și 15 pentru consum de droguri.

România se întoarce în timp

Dacă problema consumului tot mai mare de droguri ilegale pare că nu are rezolvare, lucrurile sunt și mai neclare când vine vorba despre cea mai gravă criză a istoriei recente a României: prăbușirea natalității.

„România dispare”, scrie colega mea Simona Cârlugea la rubrica Țară în service. Iar predicțiile sunt îngrijorătoare: România ar putea avea, în 2050, aceeași populație ca după Primul Război Mondial, iar în 2100 ar putea ajunge la doar opt milioane de locuitori.

O altă statistică îngrijorătoare, în Europa Liberă: patru din zece români plecați în străinătate nu-și strâng în brațe copiii în timpul verii. Consecințele emoționale ale absenței părinților pot fi grave: abandon școlar, depresie, consum de droguri, asociere la infracțiuni.

Hotnews relatează că o femeie de 26 de ani din Botoșani s-a rugat de medici să o opereze, dar a murit până ca aceștia să se lase convinși.

G4Media scrie că șeful Serviciului de Informații Externe s-a recăsătorit, iar darul de la nunta lui Gabriel Vlase a fost de 160.000 de euro și 150.000 de lei. Vă mai invit să citiți o analiză despre cum se luptă AUR cu vaccinarea (ne)obligatorie și de ce tac PSD și PNL.

„Nu țărâna, ci mâlul”, este titlul unui articol din Republica, la moartea lui Constantin Bălăceanu-Stolnici, despre care CNSAS a dovedit că a colaborat cu Securitatea. Una dintre victimele sale a fost Vlad Georgescu, fost director al Europei Libere în perioada comunistă.

Alte știri:

  • Artistul bosniac Goran Bregovic nu a putut să intre în Republica Moldova, fiind oprit pe aeroport. El are interdicție să intre în Ucraina și Polonia, după ce s-a declarat un susținător al invaziei rusești și a cântat în Crimeea la un an după ocuparea peninsulei.
  • Fostul președinte Donald Trump a declarat că va lipsi de la dezbaterile din alegerile primare ale Partidului Republican, organizate pentru desemnarea unui candidat la alegerile prezidențiale de anul viitor.
  • Premierul Italiei, Georgia Meloni, a plătit masa unor turiști italieni din Albania, după ce aceștia au plecat fără să achite nota de 80 de euro, nu înainte să-i numească „idioți” pe cei patru compatrioți. Gestul diplomatic mai puțin obișnuit a venit după ce premierul Albaniei, Edi Rama, a abordat această problemă într-o întâlnire.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune!
George