3 minute | Restricții pentru nevaccinați, dezinformările Rusia & China și o paradă eșuată

Persoanele nevaccinate din Germania vor avea mai multe restricții. Din 2022, toți germanii ar putea fi obligați să se vaccineze.

Numărul țărilor care impun restricții persoanelor vaccinate crește. Europa se teme de un nou val, cu tulpina Omicron predominantă. Se discută din ce în ce mai des, și la nivel din ce în ce mai ridicat, despre vaccinarea obligatorie.

Iată știrile zilei:

  • Germania ia în calcul impunerea vaccinării obligatorii. Între timp, autoritățile au impus mai multe restricții pentru persoanele nevaccinate.
  • Riscul de reinfectare cu tulpina Omicron este mai mare în cazul persoanelor care au avut Covid, a anunțat ieri OMS.

Măsuri dure în Germania

Autoritățile naționale și regionale din Germania au decis ca persoanele care nu sunt vaccinate sau care nu au trecut prin Covid să fie supuse unor restricții mult mai dure decât cele imunizate. Cei nevaccinați nu vor mai avea voie să intre în restaurante, cinematografe sau unele magazine, și nu li se va mai permite să se întâlnească în grupuri mari.

Lockdown-ul impus nevaccinaților vine într-un val patru care lovește puternic Germania, dar și pe fondul temerilor că tulpina Omicron ar putea deveni predominantă în Europa în următoarele luni.

Cancelarul încă în funcție al Germaniei, Angela Merkel, alături de viitorul cancelar, Olaf Scholz, au făcut anunțul împreună. Merkel a numit decizia ca un act de „solidaritate națională”. „Având în vedere situația, cred că este necesar să adoptăm vaccinarea obligatorie”, a mai spus Merkel. Decizia aparține Bundestagului, însă este susținută de Olaf Scholz, cel care va preluat oficial mandatul săptămâna viitoare.

Angela Merkel, alături de viitorul cancelar, Olaf Scholz, au anunțat măsurile impuse persoanelor nevaccinate.

Despre acest subiect a vorbit și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spus că „Europa trebuie să ia în considerare vaccinarea obligatorie”. O astfel de măsură a fost deja luată în Austria, urmând a fi implementată de la începutul anului. În Grecia, de asemenea, pentru persoanele peste 60 de ani. Discuții mai sunt și în alte țări.

Tema a fost comentată și în România, de noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila. „Am discutat prea multe luni despre faptul că vaccinarea trebuie să fie o opțiune voluntară și este foarte greu să vii în acest moment să discuți despre obligativitatea vaccinării”, a spus dl Rafila.

Dezinformări via Rusia & China

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit ieri cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov. Oficialul american a avertizat Moscova, în declarațiile oficiale de după întrevedere, că va suferi „costuri severe” în cazul unei agresiuni asupra Ucrainei.

Teama unei posibile invazii a Rusiei în Ucraina a crescut semnificativ în ultima perioadă și a fost tema principală nu doar a întâlnirii Blinken-Lavrov de ieri, ci și a întâlnirii miniștrilor de externe ai NATO de la începutul săptămânii.

Antoby Blinken s-a întâlnit la Stockholm cu Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei.

Tot ieri, șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a vorbit în timpul unui zbor de la Seul la Washington despre faptul că ar fi greșit ca orice țară să tragă concluzii eronate despre SUA doar raportându-se la retragerea țării din Afganistan. Milley a spus că dacă Rusia va ataca o țară care este independentă de 30 de ani, nu va fi vorba doar de Ucraina, ci și de „interesele semnificative de securitate națională ale Statelor Unite și ale statelor membre NATO”.

Nu doar acțiunile offline ale Rusiei îngrijorează Vestul, ci și cele online. Un studiu recent dezvăluie că, alături de China, Rusia a promovat dezinformarea și propaganda despre originile Covid, remedii nedovedite împotriva bolii sau eficacitatea vaccinului. Scopul: de a atrage simpatia publicul străin dar, mai ales, de a eroda încrederea cetățenilor din Vest în propriile guverne.

Imn sovietic de Ziua Națională

Știați că pentru mâncarea unui pacient român bolnav de Covid, dar nu numai, statul român alocă, în medie, puțin peste 10 lei? Adică 2 euro. Spitalele din România se plâng că de acești bani nu le pot asigura pacienților o hrană corespunzătoare, în condițiile în care alimentația joacă un rol important în tratarea bolnavilor de Covid. O analiză pe această temă, cu fotografii din spitale, puteți citi în Europa Liberă.

Meniu primit de pacienții Covid de la un spital din România.

Tot pe site-ul nostru găsiți un interviu cu ambasadorul Israelului, David Saranga, realizat de Carmen Valică. Materialul este inclus în campania economică „Taxa pe viitor” a Europei Libere și arată cum a ajuns Israelul una dintre cele mai importante țări din lume în domeniu inovării și cercetării.

La final, nu ratați nici analiza Europei Libere pe tema festivismului de 1 Decembrie. Puteți citi cum într-un oraș din județul Bacău ceremonia de Ziua Națională a României a început pe fundalul sonor al imnului Republicii Socialiste România, dar și ce semnificații poate avea lista scurtă de invitați a președintelui Iohannis la recepția de 1 Decembrie.

Alte subiecte:

Nu uitați, ne puteți scrie ce v-a plăcut, dar mai ales ce credeți că ar trebui să îmbunătățim în munca noastră la adresa treiminute@rferl.org.

Rămâneți sănătoși,

Cele bune,
Ionuț