3 minute | Îmbulzeală la graniță, bugetul pe 2022, tăvălugul Omicron

Intrarea în România este condiționată, de astăzi, de prezentarea unui formular digital. Autoritățile spun că la frontiere mulți români se prezintă însă și fără test, și fără vaccin.

În jur de 13.000 de români care au venit în țară în weekend s-au prezentat la graniță și fără vaccin, și fără test. Toți au fost plasați în carantină. Autoritățile de la București vorbesc de o presiune pusă pe angajații DSP care efectuează verificările la frontieră.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Formularul digital de intrare în țară este obligatoriu, de astăzi, pentru toate persoanele care intră în țară.
  • Guvernul a publicat în dezbatere publică proiectul de buget pentru anul 2022. Deficitul bugetar asumat este de 5,84% din PIB.
  • Mai multe țări intenționează să impună noi reguli pentru a preveni răspândirea tulpinii Omicron. Epidemiologul american Anthony Fauci spune că ne așteaptă „câteva săptămâni sau luni grele”.

10%

Despre noile reguli de intrare în România, impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului, se discută deja de săptămâni. Ziarele au scris, radio-urile și televiziunile au transmis, internetul este disponibil 24/24 cu informații relevante în acest sens.

Cu toate acestea, 13.000 de români care s-au întors weekendul trecut în România, cei mai mulți cu mașina, s-au prezentat în fața autorităților de la frontieră și fără test, și fără vaccin. Medicii direcțiilor de sănătate publică de la granițe au fost nevoiți să îi plaseze în carantină, fapt care a provocat nemulțumiri din partea celor vizați și, pe alocuri, chiar conflicte.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut ieri românilor care vin în țară să nu mai pună presiune pe angajații DSP de la granițe, care nu fac decât să respecte legea. Rafila a spus că înţelege nerăbdarea şi nervozitatea unora dintre cei care au revenit în România, dar că ei „nu aveau altceva de făcut decât să se vaccineze sau să se testeze” pentru a nu avea probleme la intrarea în ţară.

Alexandru Rafila transmite românilor un mesaj simplu: dacă v-ați fi testat sau vaccinat nu ați fi avut probleme la graniță.

Rafila a spus că un sfert din toți angajații direcțiilor de sănătate publică din țară sunt la granițe zilele acestea și că urmează a fi găsite soluții pentru ca numărul lor să fie suplimentat.

La rândul său, ministrul de Interne, Lucian Bode a spus aseară că românii care nu respectă măsura de carantină impusă de autoritățile judiciare se pot alege cu dosar penal. „Sufleteşte, îl înţeleg pe orice român care vrea să fie de sărbători acasă. Nu înţeleg însă de ce vine, ştiind că nu este vaccinat şi vine din zonă roşie, nu are nici testul PCR făcut şi vine în frontieră şi se miră că este trimis în carantină”, a afirmat Bode.

120.000 de români au intrat sâmbătă și duminică (potrivit datelor de aseară) în țară. 10% au intrat în carantină.

Omicron stârnește îngrijorări

Noua tulpină a Sars-Cov-2 se răspândește într-un ritm amețitor și stârnește îngrijorări în rândul mai multor guverne. În SUA, expertul în boli infecțioase Anthony Fauci a avertizat că vom avea o „iarnă sumbră” din cauza unui nou val de infecții la nivel global provocat de Omicron.

Dr. Anthony Fauci a spus pe 19 decembrie că Omicron are o „capacitate extraordinară de răspândire” și că urmează „câteva săptămâni sau luni grele, pe măsură ce înaintăm în iarnă”.

Mesaje similare vin și din alte țări. În Italia, guvernul ia în calcul să impună noi măsuri, scrie Reuters. Premierul Mario Draghi are o întâlnire cu miniștri pe 23 decembrie. Se ia în calcul impunerea prezentării unui test negativ și de către persoanele vaccinate care vor să aibă acces în spațiile aglomerate. Obligativitatea purtării măștii și în exterior ar putea fi reimpusă în Italia.

Mario Draghi a impus mai multe măsuri stricte de prevenire a răspândirii coronavirusului.

O analiză realizată de Reuters arată că 12 țări, inclusiv Marea Britanie, înregistrează mai multe cazuri decât în orice alt moment al pandemiei.

Efectele încep să se simtă și pe plan economic. Piețele asiatice de acțiuni au scăzut luni, la fel ca și prețul petrolului. „Omicron va fi Grinch-ul care a furat Crăciunul Europei”, a spus Tapas Strickland, director de economie la NAB. „Cu cazurile Omicron dublându-se la fiecare 1,5-3 zile, potenţialul ca sistemul sanitar să fie copleşit chiar şi cu vaccinuri eficiente rămâne”.

Un tun de milioane de euro

Europa Liberă a prezintă astăzi o investigație dintr-un domeniu rar abordat de presă: cel al criptomonedelor. Deși necunoscut pentru mare parte a populației, domeniul a atras în ultimii zeci de mii de români care doresc să se îmbogățească rapid. Unii au și reușit să o facă. România are crypto-milionari sau persoane care trăiesc vieți confortabile datorită criptomonedelor. Mulți, însă, au pierdut.

Povestea investigată de Europa Liberă este referitoare la listarea unei noi criptomonede, pe o platformă deținută de companie românească de tehnologie.

Criptomonedele i-au făcut pe unii bogați. Nu toți au avut însă același noroc.

Mii de persoane s-au îmbulzit joi să cumpere nou listata criptomonedă, însă au ajuns să aibă pierderi de 50-80% după ce alți utilizatori ai platformei, mai vicleni, au folosit boți – adică aplicații informatice – pentru a cumpăra mai repede și la prețuri mai bune. Găsiți toate detaliile în articolul publicat dis-de-dimineață.

Nu-l ratați, oferă câteva indicii despre cum va arăta viitorul. Economic, și nu numai.

Bugetul pe 2022 este subiectul politic principal au finalului de an. Proiectul a fost pus deja în dezbatere publică în weekend și relevă că Guvernul Ciucă își asumă pentru anul viitor un deficit bugetar de 5,84% din PIB și o rată a inflației anuală de 6,5%. Parlamentarii vor vota legea bugetului joi.

Alte subiecte:

Nu uitați, pentru sugestii sau propuneri de subiecte ne puteți scrie la treiminute@rferl.org.

Rămâneți sănătoși.

Cele bune,
Ionuț