3 minute | NATO și SUA pregătesc trupe pentru Est, bursele suferă, indicele corupției în România

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a anunțat că 8.500 de soldați americani sunt pregătiți pentru a fi trimiși în Europa de Est.

SUA au pus în alertă 8.500 de soldați pentru o posibilă relocare în Europa de Est, în timp ce o voce din ce în ce mai apăsată împotriva Rusiei devine Marea Britanie. Cea mai mare necunoscută rămâne următoarea mișcare a președintelui rus Vladimir Putin.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • SUA au pus sub alertă 8.500 de militari americani pentru o posibilă misiune în Europa de Est, a precizat, aseară, Pentagonul. Decizia privind alocarea propriu-zisă nu a fost luată încă.
  • Situația incertă din Ucraina, dar și posibila creștere a dobânzilor așteptată din partea Rezervei Federale a SUA, au provocat pierderi masive pe bursele din Asia și Europa.
  • Salariații Societății de Transport București au decis în această dimineață suspendarea măsurilor de protest.

SUA și NATO pregătesc trupe

Decizia SUA de a mobiliza trupe pentru Europa de Est, în contextul situației delicate din Ucraina, a venit la scurt timp după ce și NATO a declarat că pregătește forțe pentru a întări flancul de est al alianței. Dată fiind poziția sa geografică, România va fi cel mai probabil una dintre țările unde trupe americane și ale aliaților vor ajunge în perioada următoare.

Momentan, cei 8.500 de militari americani care ar urma să fie trimiși în Europa de Est au fost doar puși în stare de alertă. O dată pentru relocarea lor efectivă în Europa nu a fost anunțată, decizia aparținând președintelui american, Joe Biden.

Pe lângă SUA și NATO, o voce din ce în ce mai importantă împotriva agresiunii rusești devine Marea Britanie. După ce în weekend a dezvăluit o listă a potențialilor politicieni-marionetă pe care președintele rus Vladimir Putin ar dori să îi impună în Ucraina, ieri, britanicii au lansat un nou avertisment la adresa Federației Ruse.

Premierul Boris Johnson, aflat pe plan intern în mijlocul unui scandal provocat de dezvăluirile privind petrecerile organizate în timpul măsurilor de restricții, a anunțat că Marea Britanie pregătește un pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei.

Acesta a spus că Rusia are suficiente trupe în apropiere de granița cu Ucraina, încât ar putea ocupa rapid capitala Kiev.

„Informațiile arată că există 60 de grupuri de luptă ruse la granițele Ucrainei, planul pentru un război fulger ce ar putea distruge Kievul fiind unul pe care toată lumea îl are în vedere”, a continuat Boris Johnson.

O imagine din satelit arată nivelul trupelor rusești de la granița cu Ucraina.

Ieri, după o decizie similară luată de oficialii americani, Marea Britanie a decis să își retragă jumătate din personalul diplomatic din Ambasada de la Kiev.

Dacă Marea Britanie devine din ce în ce mai vocală, mulți analiști internaționali remarcă tăcerea Germaniei pe acest subiect. Iar scandalul din weekend, când șeful marinei a declarat că Vladimir Putin merită respect și Crimeea nu va mai aparține niciodată Ucrainei, a pus gaz pe foc.

Efectul economic al crizei

Tensiunile Vest-Rusia au și efecte economice. Începutul de an a fost unul dureros pentru burse, care au scăzut vertiginos. Pierderi masive au fost înregistrate și pentru investitorii în criptomonede. Valoarea Bitcoin, de pildă, cea mai importantă monedă virtuală, este astăzi la aproape jumătate față de maximul atins în luna noiembrie.

La New York, pe Wall Street, ziua de ieri este descrisă de New York Times ca un roller coaster. Un val de panică a lovit bursa americană, după ce piața a scăzut brusc cu patru procente. În cele din urmă, indicele S&P 500 a încheiat ziua cu o creștere de 0,3 procente. O cădere atât de bruscă, cunoscută în lumea bursei ca o „corecție”, a mai avut loc în martie 2020, pe fondul temerilor provocate de pandemia ce avea să se răspândească.

Bursa de la New York suferă încă de la finalul anului. Decizia privind creșterea dobânzilor din SUA a contribuit masiv la scăderi, iar un conflict izbucnit în Ucraina nu ar fi de bun augur.

Principala temere din prezent este iminenta creștere a dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA, așteptată pentru mâine. Nici situația geopolitică tensionată nu ajută. Reuters scrie că indicii bursieri din Asia au scăzut ieri pe fondul temerilor privind un conflict în Ucraina.

Inflația și creșterea prețului la petrol sunt alte două motive care îi îngrijorează pe investitori, a spus un economist citat de Reuters.

La capitolul efecte economice ale crizei din Ucraina, The Economist analizează ce s-ar întâmpla, pentru Rusia și Europa, dacă Vladimir Putin ar opri exporturilor de gaze către UE.

Protestul STB s-a încheiat

Angajații Serviciul de Transport București au sistat greva care a paralizat Capitala în ultimele zile. Sindicaliștii au invocat „impactul foarte mare” pe care acțiunea lor îl are asupra populației, dar și faptul că au primit promisiuni că problemele lor vor fi luate în seamă.

Reprezentanții STB vorbesc însă de un „protest ilegal”, care ar fi provocat „daune financiare masive” companiei, dar și despre o „manipulare a liderilor de sindicat”. Europa Liberă a dezvăluit încă de săptămâna trecută că procurorii au deschis un dosar penal în cazul grevei de la STB – care a continuat și după ce o instanță a declarat acțiunea ilegală.

Greva angajaților de la STB s-a încheiat. Sindicaliștii spun că urmează negocieri.

Mai multe plângeri penale au fost depuse, de asemenea, în ultimele zile.

Un alt subiect interesant de astăzi este referitor la indicele corupției la nivel mondial. România rămâne în topul european la acest nivel, cu indicatori peste cei ai Ungariei și Bulgariei și similari cu cei ai Chinei.

Alte subiecte:

  • Iașul înainte și după Unire. Ce a avut și ce a pierdut
  • Cel mai mare și mai puternic telescop din lume și-a atins destinația finală - un post de observație situat la un milion de mile distanță de Pământ.
  • Comisia Europeană a propus luni o finanțare de peste 1 miliard de euro pentru Ucraina, pe fondul temerilor privind o invazie rusească. Decizia finală aparține țărilor membre UE și Parlamentului European.

Dacă aveți sugestii sau idei de subiecte pe care să le abordăm la Europa Liberă ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Cele bune,
Ionuț