Iată știrile zilei:
- Observatorii britanici și americani de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, dar și angajați ai unor ambasade occidentale au părăsit în weekend Ucraina.
- Cancelarul german Olaf Scholz va merge astăzi la Kiev, urmând ca mâine să ajungă la Moscova pentru o discuție cu președintele rus Vladimir Putin.
- Ministerului Afacerilor Externe a ridicat nivelul de alertă cu privire la Ucraina și a luat decizia de a retrage personalul diplomatic și consular neesențial de la Ambasada din Kiev și din oficiile consulare.
Discuție telefonic Biden - Putin
Situația din Ucraina s-a degradat în weekend, iar posibila invazie rusească a căpătat inclusiv contur temporal. Publicații internaționale reputabile au citat oficiali de securitate sau ai serviciilor secrete, au relatat că Vladimir Putin ar fi luat deja decizia de a ataca Ucraina și că invazia ar putea avea loc înainte de finalizarea Jocurilor Olimpice (20 februarie).
Der Spiegel a mers chiar mai departe și a titrat ziua exactă: miercuri, 16 februarie.
„Nu putem preconiza cu exactitate ziua, dar spunem de ceva timp că ne aflăm într-o fereastră şi că ar putea începe o invazie”, a declarat aseară Jake Sullivan, consilierul pe probleme de Securitate națională al Casei Albe, la CNN.
Sullivan a mai spus că Washingtonul va continua să împărtășească lumii ceea ce va afla despre conflictul din Ucraina, în așa fel încât Rusia să nu poată pune la cale un pretext pentru un atac.
O hartă publicată de BBC despre comasarea forțelor rusești – peste 100.000 – în jurul Ucrainei, confirmă îngrijorarea cancelariilor occidentale. Jumătate din frontierele Ucrainei sunt înconjurate practic de forțe militare rusești.
Liderii occidentali au încercat în weekend să îl convingă prin mijloace diplomatice pe Vladimir Putin să renunțe la intențiile belicoase. Președintele SUA, Joe Biden, și cel al Franței, Emmanuel Macron, au discutat telefonic sâmbătă cu liderul de la Kremlin. Liderul american a jucat (încă) o dată cartea sancțiunilor pe care Vestul le-ar putea aplica Rusiei în cazul unei invazii.
Răspunsul, indirect, a venit de la un oficial rus de top, ambasadorul Rusiei în Suedia: „Scuzați-mi limbajul, dar ne doar în cot de sancțiunile lor”. Traducere este eufemistică.
La Moscova, va ajunge mâine și cancelarul german, Olaf Scholz, pentru discuții cu Putin pe tema securității din Ucraina. Scholz se va afla astăzi la Kiev.
Val de plecări din Ucraina
În acest context, mai multe țări au decis în weekend să își retragă personalul diplomatic din Ucraina. Altele, printre care SUA, Marea Britanie și Germania le-au transmis cetățenilor lor să plece de pe teritoriu ucrainean. De asemenea, observatorii britanici și americani de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa au părăsit Ucraina.
Ministerului Afacerilor Externe din România a anunțat sâmbătă că a ridicat nivelul de alertă cu privire la Ucraina („Manifestați atenție deosebită”) și că a luat decizia de a retrage personalul diplomatic și consular neesențial de la Ambasada din Kiev și din oficiile consulare.
România le recomandă cetățenilor săi să evite orice călătorie în țara vecină, iar dacă se află în Ucraina „să reevalueze” necesitatea de a rămâne acolo.
Lista plecărilor din Ucraina a fost completată de mai mulți bogați ai țării care au părăsit țara în weekend cu zboruri private. Un ziar ucrainean, care monitorizează zborurile, a scris că duminică au zburat deasupra țării cele mai multe avioane private și chartere din ultimii șase ani.
Ambasadoarea Franței în România
Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România, arată într-un interviu acordat la București Europei Libere că Franța este extrem de îngrijorată de mobilizarea de forțe rusești în jurul Ucrainei și își ia angajamentul pentru securitatea Europei și, implicit, a României.
Dna Auer a vorbit și despre anunțul președintelui Emmanuel Macron de a trimite trupe militare în România: „E nevoie de o decizie concretă în NATO. Nu vom construi singuri această forță, doar Franța. De obicei, la acest tip de forță, EFP – „Prezenţă Înaintată Consolidată”, participă mai multe țări și trebui să definești foarte multe lucruri cu țara gazdă, România în acest caz. Nu e o decizie chiar atât de rapidă.”
Your browser doesn’t support HTML5
Tot în Europa Liberă puteți citi o investigație realizată de Norbert Nemeș despre cât de ușor se cumpără o lucrare de licență în România.
Alte subiecte:
- Tinerii români, cei mai săraci din UE. Aproape un sfert nu au două perechi bune de pantofi, nu-și permit haine noi sau să iasă în oraș o dată pe lună.
- Patinatoarea rusă Kamila Valieva va putea concura la proba individuală de patinaj de la Jocurile Olimpice, după acuzațiile de dopaj.
- Statisticile încălcării ordinelor de protecție sunt înfiorătoare, dar statul român își vede neabătut de ritmul său de melc în combaterea fenomenului
- Guvernul maghiar a negat că prim-ministrul țării, Viktor Orbán, ar lua în calcul ca Ungaria să se retragă din UE.
Dacă aveți sugestii sau recomandări de subiecte, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.
Cele bune,
Ionuț