Bun găsit,
Iată știrile zilei:
- Oficialii militari britanici spun că au observat vehicule blidate, elicoptere și spitale mobile rusești îndreptându-se spre granița cu Ucraina, nu părăsind zona – așa cum susține Rusia.
- NATO analizează înființarea de noi grupuri de luptă în centrul și sud-estul Europei, inclusiv în România, ca parte a strategiei defensive împotriva agresiunii ruse.
- Mai mulți foști magistrați pensionari s-au angajat la Ministerul Justiției și cumulează indemnizația din pensie cu salariul.
Occidentul acuză Rusia de minciună
Rusia a continuat ieri să prezinte așa-zise dovezi ale retragerii trupelor sale din apropierea granițelor cu Ucraina. Ministerul Apărării rusesc a arătat într-un comunicat că exercițiile tactice din peninsula Crimeea s-au încheiat, iar unitățile militare se întorc la locurile de încartiruire permanentă. Oficialii ruși au furnizat chiar și un video care să le întărească afirmațiile.
Chiar dacă în primă fază cu reticență, țările occidentale au reacționat ferm spre după-amiază în privința așa-zisei retrageri rusești. Mesajul unanim venit atât de la Londra, cât și de la Washington sau Bruxelles este că nu e vorba de o retragere a trupelor, ci, cel mult, o mutare a acestora între poziții. Ba chiar o întărire a prezenței militare rusești.
Oficialii americani acuză Rusia că a mințit și spun că, de fapt, ultimele mișcări sunt dovezi proaspete ale intenției ei de război. Rusia nu doar că nu ar fi retras forțele militare de la graniță, dar ar fi relocat alți 7.000 de soldați, pe lângă cei 150.000 care se află deja în apropierea granițelor cu statul vecin.
„Una e ce spune Rusia, alta este ce face Rusia. Nu am văzut nicio retragere a forțelor sale. Observăm în continuare unități importante care se deplasează către graniță, nu se depărtează de aceasta”, a spus aseară secretarul de stat Antony Blinken, într-un interviu.
În Marea Britanie, oficialii militari au arătat că au observat ieri vehicule militare blindate, elicoptere și spitale mobile care se îndreaptă înspre granița cu Ucraina.
Kievul nu e la fel de tranșant. Președintele Volodimir Zelenski a acordat ieri un interviu pentru BBC în care a spus că „nu vedem încă nicio retragere a trupelor, doar am auzit despre ea”.
Grupuri de luptă NATO în România
De la Bruxelles, mesajul a fost unul similar. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus aseară, la finele unei reuniuni a miniștrilor apărării țărilor aliate, că informațiile privind retragerea trupelor rusești nu se confirmă și că a trimis Moscovei propuneri concrete scrise privind transparența și controlul armelor.
„Există semne din Rusia că diplomația ar trebui să continue, dar până acum nu vedem niciun semn de detensionare pe teren, nicio retragere a trupelor sau a echipamentului”, a spus Stoltenberg. Din acest motiv, NATO afirmă un „optimism prudent” cu privire la intenția Rusiei de a se angaja în eforturi diplomatice.
Dl Stoltenberg a vorbit și despre intenția NATO de a-și consolida prezența în centrul și sud-estul Europei. El a arătat că NATO va analiza înființarea de noi grupuri de luptă în regiunile centrale și de sud-est din cadrul alianței - cum ar fi în România - ca parte a strategiei defensive împotriva agresiunii ruse.
Secretarul general al NATO a mai spus că primele propuneri privind organizarea efectivă a acestor grupuri de luptă vor veni în câteva săptămâni. Cel mai probabil, grupul de luptă din România va fi condus de militarii francezi.
Bugetar-pensionar
Europa Liberă dezvăluie astăzi cum Ministerul Justiției s-a populat în ultimele săptămâni cu tineri pensionari, în general foști magistrați, care cumulează astfel pensia cu salariu. Unii ajuns la venituri lunare de 8.000 de euro pe lună, scrie jurnalistul Virgil Burlă.
Noua coaliție de guvernare și-a numit secretarii de stat în Ministerul Justiției. Unii s-au înscris în partide imediat ce s-au pensionat din funcția de magistrat, alții s-au bazat pe sprijinul tacit al prieteniilor legate de-a lungul anilor cu politicienii locali care i-au sprijinit pentru a ajunge în noile funcții.
În acest timp, un proiect de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul este ținut în sertarele Parlamentului.
Tot pe site-ul nostru puteți citi care ar putea fi efectele decizie CCR privind ordonanța ce a impus purtarea măștii. Andreea Pora a vorbit și cu șeful Consiliului Legislativ, Florin Iordache, structura pe care guvernul ar fi trebuit să o consulte înainte de a adopta măsura.
Alte subiecte:
- Militari ruși la 200 de km de România. Instabilitatea din Transnistria și moștenirea Armatei 14.
- Taberele mobile pentru eventualii refugiați din Ucraina. Prefecți: „Nu s-au stabilit nici locurile”.
- USR, rupt între tabere. Vor pleca „greii” din PLUS? Miza Cătălin Drulă.
Dacă aveți sugestii sau recomandări de subiecte ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.
Cele bune,
Ionuț