3 minute | Moskva, scufundată cu ajutorul SUA, generalii ruși se toarnă unul pe altul, Curtea Constituțională a celor puțini

O fotografie care a circula în social-media și care ar arăta momentul în care crucișătorul Moskva s-a scufundat.

Cu câteva zile înainte de a defila în fața propriului popor de Ziua Victoriei, armata rusă continuă să fie ridiculizată de presa occidentală. Două informații de azi: crucișătorul Moskva ar fi fost scufundat de ucraineni cu ajutorul SUA, iar generalii ruși ar fi început să se „toarne” unii pe alții.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • O nouă rundă de evacuare a civililor blocați în combinatul siderurgic din Mariupol este programată pentru astăzi. Președintele rus Vladimir Putin a declarat deja victoria asupra orașului ucrainean.
  • Curtea Constituțională a României a decis ieri că legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor au fost anulate este neconstituțională. CCR a judecat pe formă, nu pe fond.
  • Președintele rus Vladimir Putin și-a cerut scuze de la Israel după declarațiile ministrului de externe Serghei Lavrov privind „sângele evreiesc” al lui Hitler.
  • Prima doamnă a SUA, Jill Biden, ajunge vineri în România, unde va vizita baza militară aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Mâine, Jill Biden se va întâlni cu oficialii români.

Moskva, prăbușită cu ajutorul SUA

Rusia se pregătește de marea paradă de Ziua Victoriei – 9 Mai – în timp ce informațiile ce știrbesc „măreția” armatei lui Vladimir Putin continuă să curgă în presa occidentală. După ce ieri New York Times a dezvăluit că mai mulți generali ruși au fost uciși de ucraineni în baza unor informații secrete furnizate de americani, astăzi, mai multe ziare de peste Atlantic oferă detalii despre una dintre cele mai rușinoase înfrângeri ale armatei ruse din timpul războiului din Ucraina.

New York Times, Washington Post, CNN – dar și altele – dezvăluie că nava amiral a Rusiei, Moskva, a fost scufundată de forțele ucrainene cu ajutorul unor informații secrete furnizate de serviciile americane. Administrația Biden s-a ferit până acum să discute public despre ajutorul oferit de serviciile secrete americane Ucrainei, de teamă că acest lucru ar putea fi văzut ca o provocare de către Vladimir Putin, iar situația ar putea escalada.

Un soldat ucrainean inspectează un tanc rusesc care a fost distrus în timpul invaziei din Ucraina.

Însă ultimele săptămâni au arătat că SUA e cu toate cărțile pe masă în fața Rusiei lui Putin, chintesența intervenției americane în Ucraina fiind într-o declarație a secretarului Apărării: Rusia trebuie adusă la nivelul la care nu ar mai putea ataca pe nimeni.

Armata rusă este ridiculizată și de a doua forță occidentală potrivnică Rusiei. Generalii ruși „se toarnă unii pe alții” pentru că războiul din Ucraina nu merge conform planurilor Kremlinului, a declarat în Finlanda Ben Wallace, secretarul de stat pentru apărare al Marii Britanii.

Șefii militari din statul major au fost găsiți țapi ispășitori pentru invazia eșuată a președintelui Putin, a mai spus el, adăugând că cei din sistemul militar sunt „întotdeauna îngroziți că sunt pe cale să fie epurați și alungați”. Ministerul Apărării din Marea Britanie a furnizat încă de la începutul războiului, zilnic, informații actualizate despre invazia neprovocată a Rusiei din Ucraina.

Până și Alekander Lukașenko, liderul autoritar din Belarus, a declarat într-un interviu acordat AP că războiul din Ucraina s-a prelungit și nu a mers conform planului Kremlinului.

Continuă evacuarea de la Mariupol

Ziua Victoriei se apropie, iar Vladimir Putin nu are încă nicio victorie palpabilă pe care să o prezinte poporului. Cucerirea orașului industrial Mariupol ar putea fi aceasta, scrie astăzi The Guardian, care citează surse din rândul serviciilor secrete ucrainene și relatează că Putin ar putea organiza pe străzile din Mariupol o paradă militară.

Oficialii și propagandiști ai Kremlinului se află deja în oraș, în timp ce muncitorii curăță molozul rezultat în urma bombardamentelor rusești și ridică statui patriotice.

Între timp, luptele de la uzina Azovstal continuă, o ultimă redută a soldaților ucraineni rezistând în fața forțelor invadatoare.

Mai mulți civili au fost evacuați de la Azvostal în ultimele zile. În jur de 200 încă se află în subteranul uzinei.

Astăzi, o nouă rundă de evacuare a civililor ar trebui să aibă loc, conform Organizației Națiunilor Unite. În jur de 200 de persoane ar fi în continuare blocate în subsolul combinatului, în timp ce Vladimir Putin a declarat că a ordonat trupelor sale să lase civilii să plece.

La nivel diplomatic, discuții importante au loc astăzi între reprezentanții statelor membre cu privire la noul set de sacțiuni pe care Uniunea Europeană îl va aplica Moscovei. Controversele sunt pe tema embargoului asupra petrolului, despre care Ungaria și Slovacia au spus că nu îl agreează. Politico scrie că negocierile s-ar putea prelungi până noaptea târziu, sau chiar peste weekend.

Un alt subiect de interes este discuția telefonică pentru care președintele rus Vladimir Putin a avut-o cu premierul israelian Naftali Bennett. Putin și-a cerut scuze pentru afirmațiile ministrului de externe rus Serghei Lavrov, care a declarat zilele trecute că și Hitler a avut sânge evreiesc. Despre semnificația declarației lui Lavrov, puteți citi într-un interviu acordat Europei Libere de istoricul Ovidiu Raețchi.

Pensii speciale pentru parlamentari

Curtea Constituțională a României s-a transformat, ieri, în curtea constituțională a unei părți a României. Foștii politicieni de la CCR au decis, cu majoritate de voturi, că legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor români au fost anulate este neconstituțională.

Într-o decizie luată cu scandal, cu un judecător care a părăsit sala înainte de pronunțare, CCR a motivat că legea a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, „cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său”.

Trei dintre membrii Curții Constituționale a României, toți numiți de PSD. Valer Dorneanu, Gheorghe Stan și Cristian Deliorga.

În termeni de specialitate, ceea ce a făcut CCR se numește că a judecat pe formă, nu pe fond. În popor, a cărei egalitate de drepturi CCR este obligată să o asigure, decizia poate fi rezumată mult mai simplu: judecătorii nu au văzut pădurea din cauza copacilor.

Tema pensiilor de serviciu ale parlamentarilor – denumite nu întâmplător „speciale” – a fost unul dintre principalele motoare de dezbinare a societății românești din ultimii ani. „Noi” – adică poporul cu salarii și pensii mici versus „ei” – o mână de privilegiați care își votează sieși drepturi, e o falie periculoasă pentru democrația din România. Care devine mai firavă de la zi la zi.

Alte subiecte:

  • One-to-One | Cătălin Drulă: România este condusă de o alianță militaro-socialistă, cu reflexe anti-democratice.
  • Țară în service | Incompetență sau dezinteres? De ce riscă mereu România să piardă banii europeni.
  • Mircea Diaconu, după mărturisirea privind hărțuirea sexuală a actriței Viorica Vodă: “Se întâmplă lucruri din astea de culise și lumea merge mai departe. Nu e un subiect de pus pe masa publică.”

Dacă aveți sugestii sau propuneri de subiecte ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Cele bune,
Ionuț