3 minute | China - demonstrație de forță, britanicii speriați de recesiune, exodul nimicește România

Datele preliminare ale recensământului recent indică o îngrijorătoare scădere a populației: încă un milion lipsă. Exodul românilor spre Vest a devenit de mulți ani obiect de studiu. Aici, manifestația diasporei reprimată de forțele de ordine, 10 august 2018.

Numai 19 milioane. Atât au numărat recenzorii în ultimele două luni. 37 de județe unde populația în vârstă o depășește pe cea tânără și activă. 600.000 de locuințe secundare nefolosite. Extern, exercițiul militar chinez în Strâmtoarea Taiwan și inflația din SUA și UK reclamă atenție. Dar nu numai.

Bună dimineața,

Pe lângă climatul internațional tensionat - exercițiile militare chineze și invazia Rusiei în Ucraina, primele analize ale datelor recent obținute prin recensământ în România relevă o situație teribilă: numai 19 milioane și tineri din ce în ce mai puțini.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • China își continuă exercițiile militare în Strâmtoarea Taiwan, în cea mai mare demonstrație cu armament de luptă pe care a desfășurat-o vreodată.
  • Șeful băncii centrale de la Londra declară că Marea Britanie riscă recesiunea în acest an. Inflația a trecut 13%. SUA contra-atacă la rândul lor inflația încă sub 10%.
  • Românii din România sunt din ce în ce mai puțini și mai bătrâni, arată datele recensămîntului. Numai 19 milioane cu majoritatea județelor îmbătrânite.

China: exercițiu militar de amploare fără precedent

BBC transmite că armata chineză a lansat rachete balistice în apele internaționale, dar și cele teritoriale care înconjoară Taiwanul, în zona de nord-est și cea de sud-vest. Este cel mai mare exercițiu militar cu arme de luptă desfășurat vreodată de China.

Taiwanul declară că acțiunile Chinei au dus la oprirea navelor și a avioanelor civile în perimetrele vizitate și că situația începe să semene cu o blocadă. Citată de The Guardian și alte publicații, președintele Taiwanului, doamna Tsai Ing-ven, a spus pe Twitter că guvernul și armata taiwaneză urmăresc în detaliu exercițiul militar al Chinei și alte operațiuni de război și că „sunt gata să intervină dacă este necesar”.

„Cer comunității internaționale să sprijine Taiwanul democratic și să oprească orice escaladare regională a situației”, a punctat ea. Nu întâmplător, premierul japonez, Fumio Kishida, a cerut Beijingului încetarea imediată a demonstrației militare.

Focuri anti-rachetă trase de pe fregata chineză Cheng Kung, parte a demonstrației militare aproape de coasta Taiwanului, desfășurată pe 26 iulie 2022. Exercițiul militar în curs are o și mai mare amploare.

Declarația a fost făcută la conferința de presă ținută alături de președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, aflată încă în turneul său asiatic, cu atât de controversata escală la Taipei. „Statele Unite nu vor permite ca Taiwanul să fie izolat”, a avertizat ea.

O replică detaliată a autorităților de la Beijing poate fi citită în editorialul semnat în Washington Post de ambasadorul chinez în Statele Unite, Qin Gang. Începe cu afirmația că Taiwanul aparține Chinei de 1800 de ani, fără să menționeze ce au pățit chinezii, tibetanii și ce pățesc acum uigurii sub guvernarea Partidului Comunist Chinez.

Amnesty International se ia la ceartă cu Volodimir Zelenski

Deocamdată imaginile cu avioanele militare ale Chinei pe cerul Taiwanului fac înconjurul lumii. Imagini încă mai teribile parvin neîncetat din Ucraina. M-am oprit în această dimineață asupra unei galerii foto „desenate” de jurnaliștii ucraineni, inclusiv de colegi de la Europa Liberă.

Altfel, dincolo de zgomotul înnebunitor al frontului, știrea nr. 1 pare să fie replica dată de autoritățile de la Kiev către Amnesty International. Europa Liberă relatează că secretarul general al organizației pentru drepturile omului, Agnes Callamard, a cerut militarilor ucraineni să nu se mai ascundă în clădiri în care se află civili.

Secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard vorbind la o conferință la Londra. 9 Iulie 2019.

Afirmația - care pare ecoul replicilor rusești atunci când Moscovei i se reproșează țintirea civilor - a stârnit furie la Kiev. „Acesta este o încercare de a muta responsabilitatea dinspre agresor spre victime”, a atras atenția președintele Zelenski. „Nu există și nici nu poate exista sub nicio formă, nici măcar ipotetic, nicio situație în care loviturile rusești pot fi justificate”, a punctat el.

Marea Britanie se teme de recesiune, România de... bătrânețe

Banca centrală de la Londra a ridicat nivelul dobânzii de referință până la 1,75% cu un nivel al inflației care a depășit 13%.

BBC detaliază disputa dintre candidații principali - Sunak și Truss- aflați în cursa internă pentru șefia Partidului Conservator aflat la putere în privința măsurilor de luat. The Times atrage atenția că inflația de peste 13% a dus la cea mai mare reducere a calității vieții în Marea Britanie din ultimii 60 de ani. În România, inflația a depășit oficial 15%.

În Statele Unite, administrația Biden vine cu un nou pachet de măsuri menit să încetinească inflația. Washington Post anunță că așa-numitul Act de Reducere a Inflației înseamnă în primul rând o reașezare a taxelor, în timp ce New York Times remarcă contextul politic în care vin propunerile.

Românii din România au rămas numai 19 milioane

Toată presa de la București remarcă cu stupoare cifrele preliminare ale recensămîntului. Numai 19 milioane de români în țară, cu 37 de județe în care populația este dominată de cei în vârstă și 600.000 de locuințe secundare nefolosite.

Fenomene demografice de amploare și extrem de problematice. Până la actualul recensământ, 18,3 milioane de cetățeni erau înscriși pe listele de vot, acum sunt 19 cu totul.

La acest tablou sumbru a contribuit și pandemia de Covid, dar zecile de mii de morți nu dau socoteală pentru reducerea drastică a populației care trăiește în țară. CIA World Factbook plasează România pe locul 2 în lume în privința ratei mortalității, scrie Adevărul.

România se prăbușește demografic. Știam asta: prăpăstiile de pe piața muncii, efectele demografice, economice, sociologice, psihologice, familiile despărțite de lucru în străinătate sau întemeiate târziu în viață sau deloc. Una din campaniile Europa Liberă, „Moștenitorii”, a studiat detaliat aceste probleme. Vom reveni.

Alte subiecte:

Week-end liniștit tuturor, toate cele bune,

Elena