3 minute | Trump și secretele nucleare, pericolul de la Zaporojie, banii Budapestei pentru bisericile din Ardeal

Donald Trump ar fi plecat de la Casa Albă cu mai multe documente clasificate, susține Departamentul de Justiție.

Documentele pe care Donald Trump ar fi refuzat să le restituie după ce a pierdut scaunul de președinte sunt din categoria „programelor speciale de acces”, cel mai înalt nivel de clasificare din SUA.

Bun găsit,

Iată cele mai importante informații ale zilei:

  • Documentele pe care Donald Trump le-ar fi păstrat acasă după încheierea mandatului de președinte al SUA sunt din categoria „programe speciale de acces”, adică cu un nivel de clasificare mai ridicat decât cele „top secret”.
  • Mai multe bombardamente au avut loc ieri în apropiere de Centrala Nucleară Zaporojie. Secretarul general al ONU spune că situația ar putea „duce spre dezastru”.
  • Ministerul Finanțelor din România a publicat draftul rectificării bugetare. Mai multe ministere, printre care cel al Muncii, Proiectelor Europene sau Energiei vor primi mai mulți bani.

Ce documente a ridicat FBI de la Trump?

Imaginați-vă că SUA ar dezvolta un program clasificat în domeniul armelor nucleare și doar câțiva oameni din stat ar ști detaliile acestuia. Printre ei, evident, s-ar afla și președintele țării, pe care votul sutelor de milioane de americani îl fac, cum adesea îl numim, „cel mai puternic om din lume”.

Ei bine, aflați că acesta nu este un exercițiu de imaginație, ci o poveste cât se poate de reală, al cărei protagonist este poate cel mai controversat președintele american din istorie.

Presa internațională, în special cea din SUA, prezintă astăzi mai multe detalii despre perchezițiile fără precedent pe care FBI le-a desfășurat acum câteva zile la casa lui Donald Trump din Florida.

Procurorul general Merrick B. Garland a vorbit ieri în public despre acțiune și a spus că el însuși a semnat cererea de percheziție. Departamentul de Justiție a cerut unui judecător permisiunea de a publica mandatul de percheziție, precum și o listă a documentelor care au fost ridicate din casa lui Trump.

Marile ziare americane umplu deja golurile. New York Times citează persoane apropiate anchetei care spun că documentele sunt din categoria a ceea ce guvernul numește „programe speciale de acces”, adică informații a căror clasificare este mai ridicată decât „top secret”.

În timpul perchezițiilor FBI de la casa din Mar-a-Lago/Florida a lui Donald Trump, mai multe persoane au venit pentru a-și arăta suportul față de fostul președinte.

Washington Post merge și mai departe și dezvăluie că documentele căutate de anchetatori au legătură cu programele nucleare al SUA.

Într-un mesaj pe propria rețea de socializare, Truth Social, Donald Trump a scris că este de acord ca actul de percheziție și lista documentelor ridicate de la el să fie făcute publice. Să nu uităm că Departamentul de Justiție l-a citat pe fostul președinte pentru a afla despre documente clasificate încă din martie. Acesta știa de câteva luni, așadar, că este investigat.

Pericolul de la Zaporojie

În Ucraina, cele mai mari temeri în contextul războiului rămân cele referitoare la soarta centralei nucleară de la Zaporojie.

Ansamblul de clădiri aferent centralei a fost bombardat ieri de cinci ori. Bombele au picat și în apropierea depozitelor nucleare. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardamente, însă pentru experții din domeniul nuclear nu vinovățiile sunt cele mai importante acum, ci riscul unui dezastru nuclear.

Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa. Un atac asupra ei pune în pericol nu doar Ucraina, ci și Europa și lumea.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU că Agenției trebuie să i se permită să își desfășoare misiunea la Zaporojie cât mai curând posibil.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat și el despre situație, spunând că este de interes global. Nicio altă țară nu a folosit o centrală nucleară „atât de evident pentru a amenința întregul lume”, a spus el. Iar un oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat Consiliului de Securitate că Washington sprijină ideea unei Misiunea AIEA în Ucraina, despre care a spus că „nu mai poate aștepta.”

New York Times scrie că 500 de soldați ruși sunt uciși sau răniți în fiecare zi în războiul din Ucraina. Colin Kahl, subsecretar al apărării, crede că „este realist” ca Rusia să fi pierdut cel puțin 70 – 80.000 de soldați de la începutul războiului. Dintre aceștia, cifra estimată a morților este de 20.000.

Bani de la Budapeste pentru bisericile din Ardeal

La București, Ministerul Finanțelor a publicat draftul rectificării bugetare. Potrivit acestuia, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor, la acţiuni generale, vor primi cele mai mari sume. De remarcat suma mare pe care Ministerul Finanțelor o primește pentru ca România să plătească dobânzile creditelor: 4 miliarde de lei.

Apropo de dobânzi, a căror valoare este influențată și de acțiunile Băncii Naționale, știați că astrologul Minerva, a.k.a. Gabriela Dima, s-a angajat la BNR?

Europa Liberă prezintă astăzi o analiză semnată de corespondentul nostru de la Cluj-Napoca, Ovidiu Cornea, despre investițiile pe care guvernul maghiar le-a făcut în ultimii ani în unitățile de cult din regiune.

BIserica Sf. Mihail din Cluj a fost reabilitată cu bani veniți de la Guvernul din Budapesta.

Sute de biserici, multe dintre ele monumente istorice, au fost restaurate în ultimii ani cu bani de la Budapesta. Un exemplu este Biserica-emblemă a Clujului, Sfântul Mihail, care va fi inaugurată după trei ani de restaurări cu bani de la UE, dar și cu o susținere consistentă din partea Ungariei. Banii pentru cultele maghiare din Transilvania sunt alocați prin Fondul Bethlen Gábor, finanțat direct din bugetul de stat al Ungariei.

Și tot de pe site-ul nostru puteți afla cum seceta încetinește transportul mărfurilor pe Dunăre, deoarece nivelul apei este, în unele zone, cu doi metri sub cotele normale.

Săptămâna viitoare fiți cu ochii pe site-ul Europei Libere. Pregătim o campanie despre turismul românesc, numai bună de citit/asimilat fie că sunteți pe șezlongul de la mare sau în foișorul de la munte.

Ne puteți scrie orice despre activitatea noastră, sau poate aveți propuneri de subiecte pe care ați vrea să le realizăm, la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Alte subiecte:

  • Toate scenariile privind remanierea guvernamentală – Adevărul.
  • De ce femeile frumoase și bărbații arătoși deschid mai ușor uși / Costurile ascunse ale capitalului erotic – HotNews.
  • Trenul Metropolitan Bucureşti-Ilfov, proiectul lui Nicușor Dan, va costa 962 milioane de euro şi va avea o cerere de 86.000 de călătorii/zi – G4 Media.

Weekend liniștit
Ionuț