3 minute | Inflație & gaz la rate istorice, cine a ucis-o pe Dughina, Mar-a-Lago & alte trumpisme

Cancelarul german, Olaf Scholz, se află în Canada pentru convorbiri menite să asigure Germaniei o alternativă viabilă la gazul rusesc. Aici, vizitând recent uzinele Siemens Energy, Muelheim/Ruhr.

Știrile de război din Ucraina, acuzațiile Rusiei că ucrainenii ar fi pus la cale asasinarea ideologului A. Dughin și dosarul Mar-a-Lago din SUA, par surclasate de veștile din economie. La Londra, dobânda cheie ar putea ajunge la 7% contra celei mai mari inflații din ultimii 50 de ani. România?

Bună dimineața, dragi prieteni,

Publicații românești și străine continuă să înregistreze și astăzi seria de acuzații (ale Moscovei) și dezmințiri (ale Kievului) cu privire la moartea într-un atentat cu bombă a fiicei lui Alexander Dughin, așa-numitul ideolog al lui Putin. Există însă știri mai importante decât incidentul moscovit, fie el și de mare impact.

Iată-le:

  • Prețul gazului a explodat ieri, euro a ajuns la cel mai scăzut nivel. Economiști de la Londra avertizează că dobânda cheie ar putea urca până spre 7% contra unei inflații istorice. În România, inflația a trecut demult de două cifre.
  • Rusia acuza Ucraina că ar fi trimis o spioană și pe... fetița ei să îl ucidă pe ideologul Dughin. Cui folosește atentatul de la Moscova?
  • Ex-președintele Donald Trump dă în judecată autoritățile americane pentru perchezițiile de la Logo-a-Mar, unde dusese documente clasificate.

Inflația din Marea Britanie, cea mai mare în jumătate de secol

Prețul gazului a sărit ieri pe burse de 19% la 37% după ce Gazprom a anunțat oprirea furnizării pentru trei zile pe conducta Nord Stream 1 la sfârșitul lui august. Motivul?: „lucrări de întreținere”. Moneda euro a ajuns ieri la cel mai scăzut nivel de la apariția sa pe piețele internaționale, în 2002.

Seceta care a lovit Europa contribuie la tabloul îngrijorător general. Milioane de oameni ar renunța la imaginile ale epavelor și vestigiilor arheologice devenite vizibile în lacuri și fluvii cu debit redus, de dragul unor vremuri mai bune. (Colegii de la Budapesta și Belgrad redau Dunărea într-o galerie foto - super imagini, recunosc).

Seceta majoră din acest an a scos la iveală multe epave inclusiv pe Dunăre. Aici, o navă de război nazistă fotografiată la Prahovo/Serbia, la 18 august 2022.

În context, Times deschide azi cu vestea că până în ianuarie 2023, inflația va ajunge în Regatul Unit la 18%, adică aprox. dublu decât acum. Cel mai probabil, banca centrală a spori exponențial dobânda cheie, până la 6 sau chiar 7%,avertizează experții bancari citați, inclusiv Citygroup, una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume.

Situația este fără precedent pentru populația Marii Britanii în ultima jumătate de secol. Gospodăriile resimt deja intens creșterea de prețuri la electricitate, transport și chirii, așa cum se întâmplă și în alte state europene, inclusiv în România.

De peste Canalul Mânecii, Le Monde remarcă grevele din ce în ce mai frecvente în UK cauzate de „șocul inflației”.

Competitorii la șefia Partidului Conservator, de guvernământ, Truss și Sunak, își dispută soluțiile. Dar niciuna nu este lipsită de efecte secundare.

Scăderea impozitelor pentru a lăsa persoanelor fizice & juridice mai mulți bani în buzunar lasă descoperite programele sociale unde pragurile de intervenție trebuie ridicate din cauza exploziei de prețuri. Ridicarea cheltuielilor sociale pentru a preveni sărăcirea a pături întregi înseamnă sugrumarea motoarelor economice.

În România, soluția aleasă de guvernul liberalului Nicolae Ciucă a ales majorarea salariilor bugetarilor lăsând pe cont propriu, loviți de o inflație care a trecut deja oficial de 15% firmele private și pe angajații lor - adică cei care domină încasările la bugetul de stat, scrie G4Media.

Între timp, cancelarul german Olaf Scholz l-a întâlnit la Montreal pe primul ministru canadian, Justin Trudeau, în încercarea de a găsi o alternativă pe termen scurt/mediu/lung la gazul rusesc de care Germania este dependentă.

Implementarea acceletată a tehnologiilor verzi ar putea fi soluția, dar între timp, Germania a mai redeschis o mină de cărbune aflată în conservare.

Chiar și în contextul presiunilor neîntâmplătoare ale Gazprom asupra Europei, Bulgaria spune că reluarea negocierilor cu gigantul rus pentru aprovizionarea pentru iarnă este inevitabilă, scriu colegii de la Europa Liberă Sofia.

Dughina a fost ucisă de o spioană ucraineană - zice Moscova

BBC, Times, Le Monde și alte publicații europene, dar și presa românească, inclusiv Europa Liberă, continuă saga lui Alexander Dughin și a fiicei sale, ucise într-un atentat lângă Moscova duminică seara.

Colega mea, Carmen Valică reamintește contribuția ideologului ultra-naționalist la doctrina euroasiatică în baza căreia Putin pretinde că Ucraina e Rusia și că nu trebuie să existe ca stat. Libertatea face un portret al Dariei Dughina, cunoscută ca politolog în studio-uri de televiziune și jurnalist... militant pro-Putin. Digi24 traduce câteva din ultimele ei apariții la TV.

Daria Dughina, ca jurnalist, pe coridor a ceea ce era odată Uzina Metalurgică Azovstal de la Mariupol, punctul cel mai fierbinte al rezistenței ucrainene din zonă. Între cuvintele depreciative la adresa apărătorilor orașului folosite: „neoameni”.

The Times pune sub semnul întrebării acuzațiile Kremlinului - care spune că o agentă a serviciilor secrete ucrainene însoțită de fiica de șapte ani ar fi fost autoarea atentatului de duminică seara - dar și informațiile privind o așa-numită Armată Republicană Națională rusească ce ar fi revendicat atentatul.

Cea mai sobră & realistă analiză aparține de departe Washington Post care se întreabă „Cine este cu adevărat Dughin? Este el așa de important?” Se pare că nu. Și se întreabă mai ales „Cui folosește atentatul de la Moscova în acest moment al războiului?” Lui Vladimir Putin. Vă las să descoperiți însă motto-ul propus în relațiile cu Moscova: classic & classy.

Mar-a-Lago & alte efecte Trump

Presa internațională - de la WP, New York Times până la The Guardian sau Le Monde scriu că Donald Trump a dat în judecată statul american pentru perchezițiile FBI din reședința sa din Florida, Mar-a-Lago, inclusiv recent la 8 august.

Donald Trump tocmai a dat în judecată FBI pentru percheziile la reședința sa din Florida, Mar-a-Lago. Autoritățile americane nu par impresionate.

Se pare că ex-președintele Trump a plecat acasă de la Casa Albă cu documente ultra-secrete, inclusiv din domeniul nuclear. BBC explică de ce acuzațiile cu care s-ar putea confrunta l-ar împiedica să candideze pentru un nou mandat.

Efectele mandatului Trump nu încetează să se developeze. Unul dintre cele mai controversate și efective este cel privind politicile legate de avort. Una din trei femei din SUA a pierdut deja dreptul de a alege, ca urmare a aplicării deciziei Înaltei Curți, notează Washington Post.

Alte subiecte:

Nu uitați că pentru comentarii, sugestii și întrebări ne puteți scrie la treiminute@rferl.org. Noi chiar răspundem la emailuri :-)

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena