Bun găsit,
Iată știrile zilei:
- România și Bulgaria au primit vot negativ pentru accederea în spațiul Schengen la Consiliul JAI de joi, de la Bruxelles. În cazul României, cea care s-a opus a fost Austria. Croația a fost admisă.
- Ambasadorul Austriei în România a fost convocat aseară de ministrul de externe pentru a da explicații cu privire la veto-ul din Consiliul JAI. În țară, pe rețelele sociale, mulți români vorbesc de boicotarea companiilor cu capital austriac.
- Sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Fotbal din Qatar încep azi, cu meciul dintre Croația, vicecampioana mondială en-titre și favorita competiției, Brazilia.
Urmările eșecului Schengen
România – oficiali și cetățeni deopotrivă – percepe votul de ieri de la Bruxelles ca pe o umilință. Nu e vorba doar de faptul că Bucureștiul a primit veto în Consiliul JAI de la o țară pe care o considera aliată, ci și de modul în care s-au desfășurat evenimentele în ultimele săptămâni. Și, mai ales, de argumentele lipsite de temei pe care Viena le-a invocat până în ultima clipă pentru a bloca aderarea la Schengen.
România a aflat cu doar câteva zile înainte de vot de temerile Austriei privind imigrația, iar demersurile în grabă ale autorităților române de a convinge că tema e falsă au eșuat.
Ce urmează? E întrebarea la care mai multe publicații din România, inclusiv Europa Liberă, încearcă să răspundă la o zi după votul negativ. Subiectul ar putea fi discutat la nivel european la Consiliul European de săptămâna viitoare și, deși există posibilitatea teoretică a unui consiliu extraordinar JAI care să reia discuțiile – scrie Hotnews – acest lucru este foarte puțin probabil.
Publicația citează surse oficiale care arată că miza pentru România este acum următoarea ședință programată a Consiliului JAI, din primăvară, când poate forța o decizie favorabilă. Până atunci, vor avea loc și alegeri regionale în Austria, al căror rezultat ar putea influența decizia Vienei.
Experții consultați de Europa Liberă cataloghează votul de ieri și dintr-o altă perspectivă decât cea a opoziției nejustificate a Austriei. „E un eșec al diplomației românești”, spune expertul în politică externă Ștefan Popescu, intervievat de colega mea Carmen Valică.
Liderii PSD nu ratează nici ei să critice oficialii direct implicați în eșecul Schengen, mai ales că cei mai importanți cinci actori din statul român pe acest subiect sunt, toți, de la... PNL: Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Bogdan Aurescu și Cătălin Predoiu.
Colegul meu Cristian Andrei a discutat ieri, on și off de record cu mai mulți lideri politici. Iată starea de spirit din PSD: „Îi atacăm dacă le spunem că au eșuat? Ce ar trebui să facem? Noi, pesediștii răi, am convins toate partidele social-democrate din Europa că merităm în Schengen. Iohannis de ce nu i-a convins pe populari?”, a spus un membru al conducerii PSD.
Discuțiile despre boicot
Ambasadoarea austriacă la București, Adelheid Folie, a fost convocată aseară de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pentru a i se comunica nemulțumirea României față de votul Austriei. Într-un comunicat de presă remis ulterior, MAE a invocat faptul că Austria și-a exprimat opoziția abia pe 18 noiembrie, deși cu două zile, la Reuniunea de la București a Forumului Salzburg, își arăta sprijinul.
MAE nu s-a ferit de termeni duri și a catalogat abordarea Austriei ca fiind „nejustificată și inamicală”, care va produce consecințe „inevitabile asupra relațiilor bilaterale”.
Valul de nemulțumiri s-a extins și în rândul populației. Sute de români au luat cu asalt pagina de Facebook a cancelarului austriac Karl Nehammer, exprimându-și nemulțumirea – uneori în termeni nu tocmai politicoși. Europa Liberă a adunat câteva dintre ele într-un video interactiv.
Your browser doesn’t support HTML5
Pe Facebook, indiferent de „bula” în care te afli, e foarte probabil să își apară postarea unui român care scrie sau distribuie mesaje împotriva companiilor austriece din România. Reamintesc că Austria este unul dintre cei mai importanți investitori străini din România – prin firmele sale, precum OMV, BCR, Raiffeisen ș.a.
Dincolo de emoția de moment, valurile „anti”, indiferent de subiect, lasă loc, de regulă, extremelor. În cazul de față, cei care ar putea încerca să speculeze momentul sunt politicienii cu mesaj naționalist, cărora orice fisură a încrederii populației în UE le poate da vânt în pupă. O analiză pe acest subiect, semnată de Andreea Pora, puteți citi pe site-ul nostru.
Schimb de prizonieri SUA – Rusia
Rusia ar fi instalat mai multe lansatoare de rachete la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, scrie The Guardian, care citează oficiali ucraineni. Compania nucleară ucraineană Energoatom a declarat că forțele ruse care ocupă centrala au plasat mai multe lansatoare de rachete Grad în apropierea unuia dintre cele șase reactoare nucleare ale sale.
În estul Ucrainei, forțele ruse au bombardat joi întreaga linie a frontului în regiunea Donețk. Lupte aprige au loc în apropierea orașelor Bakhmut și Avdiivka, transmit oficialii din regiune.
O știre de primă pagină în presa occidentală este cea a unui schimb de prizonieri între Rusia și SUA, negociat intens de administrațiile celor două state în ultimele luni. În ciuda opțiunii dificile, președintele american Joe Biden a aprobat ca pentru baschetbalista americană Brittney Griner – deținută în Rusia – SUA să îl ofere Moscovei pe traficantul de arme rus Viktor Bout.
Reuters scrie despre o înțelegere dintre Arabia Saudită și China. Cele două state au semnat o serie de acorduri strategice joi, în timpul unei vizite a președintelui chinez Xi Jinping în Arabia Saudită.
Din aceeași regiune: directorul executiv al Cupei Mondiale din Qatar a fost criticat de organizațiile pentru drepturile omului după ce a spus că „moartea este o parte naturală a vieții” atunci când a fost întrebat despre moartea unui muncitor migrant la turneu.
Muncitorul a decedat în timpul fazei grupelor, însă mii de alți muncitori se presupune că au decedat înainte de începerea campionatului mondial în timp ce lucrau la stadioanele din Qatar.
Pe teren, competiția se va relua astăzi cu meciul din sferturile de finală dintre Brazilia, văzută favorită de casele da pariuri, și Croația, vicecampioana mondială en-titre.
Alte subiecte:
- Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență care schimbă substanțial legislația pensiilor private.
- Operațiunea Balastul: cum e furat pietrișul folosit în construcții sub paravanul unor investiții în piscicultură.
- Coreea de Sud a adoptat legi pentru renunţarea la metoda sa tradiţională de a calcula vârsta şi adoptarea standardului internaţional, o schimbare care îi va face pe toţi cetăţenii săi cu un an sau doi mai tineri în documentele oficiale.
Nu uitați, ne puteți trimite opiniile dvs la adresa de e-mail treiminute@rferl.org. Ne găsiți și pe Facebook.