Bun găsit,
Iată principalele știri ale zilei:
- Cel puțin 30 de persoane au murit și alte câteva zeci au fost rănite după ce două trenuri s-au ciocnit în Grecia.
- Ucraina a primit noi asigurări că va fi acceptată în NATO, însă procesul este unul „pe termen lung”.
- În România, industria pariurilor a reușit să modifice un proiect de lege care îi afecta serios afacerile.
Ajutorul lumii vs. banii Chinei
Oficialilor guvernamentali ruși li se va interzice utilizarea majorității cuvintelor străine în exercitarea atribuțiilor lor, potrivit unei legi aprobate ieri de președintele rus Vladimir Putin, scrie Reuters. Legea nu prevede pedepse, însă permite excepții acolo unde „cuvintelor străine nu au echivalenți corespunzători în limba rusă”.
Tot ieri, Putin a semnat legea de suspendare a tratatului de dezarmare nucleară „New START”, prin care Rusia și SUA se angajau să-și limiteze arsenalul nuclear, potrivit presei de stat de la Moscova.
Între timp, Ucraina construieşte fortificaţii la graniţa cu Republica Moldova în dreptul Transnistriei, iar o atenție sporită o acordă și graniței cu Belarus, relatează Agerpres.
Și Finlanda a început construirea unui gard de 200 de kilometri, la granița sa cu Rusia, de teama că Moscova ar putea folosi fluxurile de migranți în scopuri politice, scrie AFP. Proiectul ar trebui să fie încheiat până la sfârșitul lunii iunie, iar alți 70 de kilometri de gard să fie construiți în următorii doi ani.
AFP mai transmite că Finlanda a început dezbaterea parlamentară menită să accelereze candidatura sa la NATO, crescând astfel probabilitatea să lase în urmă Suedia. Cele două țări au sprijinul tuturor celor 30 de membri, cu excepția Ungariei și, mai ales, a Turciei.
Aflat la Helsinki, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că și Ucraina va deveni membră a alianței, dar pe „termen lung” și a subliniat că problema imediată este ca aceasta să rămână o națiune independentă în fața invaziei Rusiei. Detalii pe Europa Liberă.
Colegii mei de la RFE/RL urmăresc vizita de trei zile pe care Aleksandr Lukașenko a început-o ieri în China și motivațiile liderului autoritar al Belarusului.
Pe de altă parte, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se află în Asia Centrală, în încercarea de a consolida sprijinul pentru Ucraina sau, cel puțin, de a motiva națiunile neutre să se abțină de la a ajuta Rusia, scrie The New York Times.
În acest sens, cotidianul american a publicat o amplă analiză a modului în care țările lumii - altele decât SUA & Europa vs. Rusia & China - tratează conflictul din Ucraina. NYT arată că multe dintre aceste națiuni „neutre” - din America Latină până în Africa - au oferit un sprijin economic sau diplomatic crucial pentru Rusia.
Iar China, deși s-a oferit să fie un mediator al războiului, cheltuiește miliarde de dolari pentru dezinformare în favoarea Rusiei, potrivit lui James Rubin, coordonator al unui organism de contracarare a propagandei din interiorul Departamentului de Stat al SUA, transmite The Guardian.
„Pentru unele țări africane, pentru unele țări asiatice, Ucraina este un război foarte îndepărtat. Ele cred că nu primesc suficientă atenție din partea Occidentului și asta face ca țările respective să privească războiul prin această lentilă”, spune oficialul american.
Propagandă pro-rusă la RomâniaTV
G4Media scrie că, în ziua în care a organizat un nou protest la Chișinău, Marina Tauber, vicepreședinta partidului pro-rus al mogului fugar Ilan Șor, a fost lăsată să vorbească timp de o oră, aseară, la postul de televiziune RomâniaTV, controlat de fugarul Sebastian Ghiță, fost deputat PSD.
Publicația mai scrie că, fără să prezinte un punct de vedere al autorităților de la Chișinău, Marina Tauber a prezentat în intervenția de la RTV narațiunile propagandei ruse: Maia Sandu ar vrea să târască Moldova în război, ar vrea să distrugă economia și nivelul de trai al populației, iar Republica Moldova ar trebui să stea departe de orice alianță.
Abia instalat în funcția de premier al Republicii Moldova, Dorin Recean se va afla astăzi la București și va discuta cu oficialii români, informează Agerpres.
Tot la București, Gabriela Firea și-a crescut șansele de a redeveni primar general, după demisia lui Ciprian Ciucu din funcţia de preşedinte al PNL Bucureşti, văzut ca un potențial contracandidat, în timp ce actualul primar general, Nicușor Dan, a pierdut o parte din susținerea alianței PNL-USR de la alegerile trecute.
Ludovic Orban, fost președinte PNL, susţine că demisia lui Ciprian Ciucu înseamnă că liberalii o vor sprijini pe Gabriela Firea pentru funcţia de primar general al Capitalei, scrie G4Media.
Iar proiectul de lege care interzicea reclamele la toate jocurile de noroc și pariurile sportive are în atenție tot PNL. Propus de un liberal, documentul a fost modificat tot de liberali, cu susținerea PSD și UDMR, scrie Libertatea, prezentând principalele modificări.
G4Media scrie că proiectul a fost „îndulcit” de Alina Gorghiu, vicepreședintă PNL și președintă a Senatului, și de Daniel Fenechiu, liderul grupului de senatori liberali. Proiectul urmează să fie dezbătut astăzi în plen.
Europa Liberă scrie astăzi despre cum a ajuns România să fie țara din UE cu cele mai multe condamnări la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru „tratament inuman sau degradant”.
Hotnews explică de ce refolosirea dispozitivelor cardiace a fost legală mulți ani în România, dar nu în prezent nu se mai justifică, după apariția cazului Tesloianu de la Iași.
Reuters scrie că frații Tate au încercat să racoleze doi politicieni români de dreapta ca să le susțină cauza: pe George Simion, președintele AUR, și pe senatoarea Diana Șoșoacă. Potrivit agenției, cei doi au refuzat orice implicare.
Două trenuri s-au ciocnit în Grecia
Publicațiile europene și americane au deschis în această dimineață edițiile online cu tragedia din Grecia, în care au murit cel puțin 30 de persoane, iar alte aproape o sută au fost rănite, după ce un tren cu 350 de pasageri și un marfar s-au ciocnit frontal, după cum relatează și Europa Liberă.
În alte știri, The Guardian relatează că ratificarea completă a Acordului Windsor, convenit de Marea Britanie cu UE în procesul post-Brexit, va dura probabil luni de zile, timp în care premierul Rishi Sunak va încerca să-i convingă pe politicienii din Regatul Unit să-l aprobe.
În Danemarca, parlamentul a aprobat eliminarea unei sărbători de primăvară pentru a crește bugetul armatei, conform BBC. Ziua Marii Rugăciuni, o sărbătoare religioasă respectată încă din secolul al XVII-lea, avea costuri de aproximativ 427 milioane de dolari anual.
După Comisia Europeană, și Parlamentul European a interzis utilizarea aplicației de socializare TikTok pe dispozitivele personalului și a recomandat deputaților europeni să o șteargă de pe telefoanele lor. Decizia de ieri vizează aproximativ 8.000 de funcționari și trebuie aplicată până pe 20 martie, relatează Politico.
Aceeași publicație scrie că Franța își propune să protejeze copiii de părinții care împărtășesc prea mult fotografii pe rețelele sociale. „Datoria părinților lor este să protejeze viața privată a copiilor lor”, spune inițiatorul legii.
Alte știri:
- Aproape 700 de fete au fost otrăvite cu gaze toxice în Iran, începând din noiembrie a anului trecut, motivul principal fiind o încercare deliberată de a forța închiderea școlilor dedicate femeilor.
- Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis stabilitate, dar la câteva luni de la începutul noului său mandat, diviziunile din societate s-au adâncit, iar violențele din Cisiordania au escaladat, potrivit NYT.
- Directorul FBI, Christopher Wray, susține varianta lansată de Departamentul pentru Energie al SUA, potrivit căreia virusul Covid s-ar fi putut scurge dintr-un laborator chinezesc din Wuhan.
Așteptăm mesajele dumneavoastră pe e-mail la adresa treiminute@rferl.org, pe Facebook și Instagram.
De Mărțișor, vă urez o primăvară frumoasă,
George